14 bekendste theaters in London

12 mei 2023
952
theaters in london

Londen is een stad, die bekend staat om zijn rijke culturele geschiedenis. Theaters spelen daarbij een belangrijke rol. Van klassieke drama's tot moderne musicals, Londen heeft een breed scala aan theaters die voor elk wat wils bieden. Niet voor niets staat Londen ook bekend als de theaterstad van Europa. De theaterwijk in de Britse hoofdstad heet West End. Over deze wijk verdeeld vind je tientallen theaters, waar wereldberoemde musicals en theatervoorstellingen opgevoerd worden zoals The Lion King, Wicked en Phantom of het Opera. In deze blog zullen kort de 14 bekendste theaters in London de revue passeren.

Wat is het theater district in Londen?

Het bekende theaterdistrict in London staat bekend als West End. Deze theaterwijk staat bekend om zijn bruisende theater- en uitgaansleven. Bovendien vind je in dit stadsdeel een aantal belangrijke winkelstraten, Piccadilly Circus en China Town. Ook Covent garden en Soho mag je tot West End rekenen. Wil je meer lezen over activiteiten wat je kunt doen in Londen? Lees dan ook dit artikel. In West End vind je toneel, muziek en musicals en een aantal van ’s werelds bekendste theaters vind je ook in dit Londons theater district. Lees hier meer over de wijk West End en Shaftesbury Avenue.

En als je toch al in West End bent, loop dan even door naar Trafalgar Square, waar je een prachtig museum hebt: National Gallery. Wil je meer musea bezoeken in Londen? Lees hier dan meer over in deze blog.

theaters in london

Shakespeare Globe

Een van de bekendste theaters in London is de Shakespeare Globe. Het Globe Theatre is een reconstructie van het oorspronkelijke theater uit de tijd van Shakespeare en staat bekend om de vele Shakespeare-producties, die hier ’s zomers worden opgevoerd. Het theater biedt ook rondleidingen en workshops aan om de geschiedenis van Shakespeare en zijn tijdperk tot leven te brengen. Lees in dit stuk meer over deze unieke Shakespeare Globe.

Apollo theater London

The Apollo Theatre is een van de oudste theaters in Londen en staat bekend om zijn komedie- en musicalvoorstellingen. Het theater heeft veel beroemde artiesten op zijn podium gehad, zoals Judy Garland en Bruce Forsyth. De eerste productie, die hier werd opgevoerd was de Amerikaanse musical en comedy The Belle of Bohemia. In 2013 was het theater in opspraak, toen het balkon gedurende een uitvoering instortte. In 2014 opende het theater echter weer zijn deuren, alleen nu met een lagere capaciteit.

Lees ook:  De meest unieke beroepen ter wereld

Harry Potter theater London

In London is een theater dat bekend is geworden door zijn opvoering van Harry Potter and the Cursed Child van J.K. Rowling. Eerst was dit theater bekend als de Royal English Opera House, maar in 1892 werd de naam omgezet naar de Palace Theatre of Varieties. In 1925 werd de eerste musical No, No, Nanette voor het eerst opgevoerd en hierna volgden nog vele musicals. Andere bekende titels die de revue passeerden, waren: Jesus Christ Superstar, Les Miserables en nu Harry Potter and the Cursed Child. Wil je zien wat voor een Harry Potter attracties er nog meer te vinden zijn in Londen? Lees dan deze blog over de Harry Potter tours in en buiten Londen.

theaters in london

London Coliseum

Het London Coliseum is een van de grotere theaters van London, gelegen in de wijk West End. Het theater is gebouwd in 1904 en heeft een capaciteit van bijna 2.500 zitplaatsen. Het theater is de thuisbasis van de English National Opera (ENO), een gerenommeerd operagezelschap dat bekend staat om zijn hoge kwaliteit van uitvoeringen en innovatieve programmering. Naast opera's heeft het theater ook balletvoorstellingen, concerten en toneelstukken gepresenteerd. Het theater is ook gebruikt als locatie voor televisie- en filmopnames.

Lyceum Theatre

Het Lyceum Theatre stamt uit 1765 en is vooral bekend vanwege de langlopende opvoering van de musical The Lion King, die al sinds 1999 hier speelt. Het theater heeft een prachtig interieur en een capaciteit van maar liefst 2100 zitplaatsen. Het plafond van het auditorium is versierd met prachtige schilderingen en er is een groot balkon dat een geweldig uitzicht biedt op het podium. Naast The Lion King heeft het Lyceum Theatre ook veel andere beroemde producties op zijn podium gehad, zoals Jesus Christ Superstar, Oklahoma! en Cats.

theaters in london

Piccadilly Theatre

Het Piccadilly Theatre is een van de meest iconische theaters in Londen en werd geopend in 1928. Sindsdien heeft talloze beroemde toneelstukken, musicals en andere producties gepresenteerd. Het theater heeft een capaciteit van meer dan 1.200 zitplaatsen en heeft een uniek art-deco design, met prachtige decoraties en details. Het theater is in de loop der jaren gerenoveerd en gemoderniseerd, maar heeft zijn historische charme en uitstraling behouden. Het Piccadilly Theatre heeft vele beroemde producties gehost, waaronder de wereldpremière van de musical Oliver! in 1960. Andere opmerkelijke shows die in het theater zijn gepresenteerd zijn onder meer A Streetcar Named Desire en Ghost the Musical.

Savoy theatre

Het Savoy Theatre werd geopend in 1881 in de Strand en is sindsdien een van de meest bekendste theaters van London gebleven. Het was het eerste openbare gebouw ter wereld dat volledig verlicht werd door elektrische lampen, maar het theater is vooral bekend geworden door de Savoy Operas, een reeks operettes die werden geschreven door de componist Sir Arthur Sullivan en de librettist W.S. Gilbert. De eerste Savoy Opera Trial by Jury werd hier in 1875 opgevoerd. Nu draaien er bekende voorstellingen als Legally Blonde en Pretty Woman: the musical.

Exclusieve theaters in London: Royal Opera House

Het Royal Opera House is een van de meest prestigieuze theaters in London en staat bekend om zijn opera's en balletvoorstellingen. Het theater heeft een lange geschiedenis en is in de afgelopen jaren gerenoveerd, waardoor het nu beschikt over moderne faciliteiten en een state-of-the-art geluidssysteem. Je vindt de Royal Opera House in Covent Garden en het huist twee wereldberoemde balletgezelschappen: The Royal Opera en The Royal Ballet. Enkele van de meest beroemde producties die hier zijn opgevoerd zijn onder andere Het Zwanenmeer, De Notenkraker, La Traviata en Carmen.

theaters in london royal opera house

Victoria Palace theater London

Het Victoria Palace theater opende zijn deuren in 1911 in de wijk Victoria. Het theater was ontworpen door de bekende theater architect Frank Matcham, die ook het Palladium en Coliseum ontworpen heeft. Dit theater had een unieke eigenschap, waardoor het al snel bekend werd onder de Britse bevolking. Het dak kon namelijk open geschoven worden, zodat koude temperaturen ook in de zomer gewaarborgd bleven. Het Victoria Palace Theatre heeft een capaciteit van ongeveer 1.500 zitplaatsen en is bekend vanwege zijn producties van West End-musicals, zoals Annie, Billy Elliot the Musical en Hamilton.

Lees hier over de kledingstijl voor vrouwen in de Victoriaanse tijd.

Lees ook:  20 mooiste parken in Londen

ABBA theater

Het Novello Theatre staat ook wel bekend als het ABBA theater, omdat hier al jaren de musical Mamma Mia! draait. Het Novello werd geopend in 1905 als het Waldorf Theatre en werd later hernoemd tot het Strand Theatre, voordat het in 2005 werd omgedoopt tot het Novello Theatre ter ere van de componist en acteur Ivor Novello. Het theater heeft een capaciteit van ongeveer 1.100 zitplaatsen en staat bekend om zijn producties van West End-musicals en toneelstukken, zoals Cats en Mamma Mia!

theaters in london abba

The Old Vic

The Old Vic is in London een theater dat bekend staat om zijn klassieke en hedendaagse toneelstukken. Het theater bevindt zich in de wijk Lambeth en heeft vele bekende acteurs en actrices op zijn podium gehad, zoals Ralph Fiennes en Judi Dench. The Old Vic heeft een rijke geschiedenis en werd oorspronkelijk geopend in 1818 als het Royal Coburg Theatre. In de jaren daarna werd het theater verschillende keren gerenoveerd en kreeg het zijn huidige naam, The Old Vic, in 1925. The Old Vic is beroemd om zijn gevarieerde programma van toneelstukken, musicals, opera's en balletvoorstellingen.

Palladium Theatre

The Palladium is een beroemd theater in London uit 1910 en staat bekend om zijn musicalvoorstellingen. Het theater heeft veel bekende musicals op zijn podium gehad, zoals The Sound of Music!, Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat en Sister Act. Het theater is ook een populaire locatie voor concerten, komedieshows en andere live-evenementen. Het Palladium heeft bijvoorbeeld veel beroemde artiesten die op zijn podium hebben gestaan, waaronder Frank Sinatra, Bing Crosby, Louis Armstrong en The Beatles. Het theater heeft een capaciteit van meer dan 2.200 zitplaatsen en is een van de grootste theaters in London's West End.

Lees ook:  Welke theaters vind je in het London theater district?
theaters in london shaftesbury

Oudere theaters in London: The Prince of Wales Theatre

The Prince of Wales Theatre is een van de oudste theaters in Londen met zijn 1884 als ontstaansdatum. In die tijd stond het theater bekend als The Prince’s Theatre, waarna het in 2004 hernoemd werd tot het huidige Prince of Wales Theatre. Het theater vormt de thuisbasis van veel bekende musicalvoorstellingen, zoals The Book of Mormon.

The Adelphi Theatre

The Adelphi Theatre opende in 1806 zijn deuren, maar het huidige gebouw dateert uit 1930 en heeft een art-deco-stijl. Het theater heeft een capaciteit van meer dan 1.400 zitplaatsen en is bekend van de succesvolle West End-musicals, waaronder Kinky Boots, Waitress en Chicago.

theaters in london book of mormon

Na al dat theater hoppen een beetje behoefte aan een frisse neus halen? Lees dan deze blog over de 20 mooiste parken in de stad en maak een prachtige wandeling door de natuur.

Over de auteur

Natasja Bartholomé
Hallo allemaal, mijn naam is Natasja Bartholomé en ik ben content marketeer bij marketingbureau Web Wings. Het is hier dat ik mijn passie voor schrijven mocht gaan inzetten voor Paradijsvogels Magazine, aangezien ik graag mijn ervaringen van mijn vakanties deel in stimulerende reisblogs. Naast schrijven en reizen, ben ik ook groot fan van dansen, boeken en films/series. Paradijsvogels biedt me de mogelijkheid creatief om te gaan met taal en me te verdiepen in deze prachtige onderwerpen en meer. En dat blijf ik heel graag doen.

Recente berichten

Met de auto door Oost-Europa reizen: wat je moet weten

Welke musical in New York moet je gezien hebben?

Akira Nakai San en zijn passie voor auto’s

Ruimte vrijhouden in je koffer? Zo doe je dat!

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down