The Age of Happiness | Het bewijs dat ouderdom niet bestaat

28 juli 2016
321

Over ouder worden bestaan in de media en onder de mensen zelf veel negatieve stereotypes. In veel gevallen leidt dit ertoe dat niemand zich hierop verheugt. Maar dit is volkomen onterecht! Natuurlijk krijgen we allemaal vroeg of laat last van wat ouderdomskwaaltjes. Maar dit betekent absoluut niet dat onze beste jaren al voorbij zijn of dat we niet meer achter onze dromen aan kunnen gaan. De Russische journalist en fotograaf Vladimir Yakovlev bewijst dit met zijn foto's van mensen die na hun 60e grootsere dingen bereiken dan waar veel jongeren van durven te dromen en die gelukkiger, gezonder en levendiger zijn dan ooit.

The Age of Happiness project

In 2011 begon Yakovlev met zijn Age of Happiness project. Een project waarbij hij op zoek ging naar mensen die na hun 50e een interessanter en leuker leven leidden dan toen ze jong waren. Mensen die zichzelf opnieuw uitgevonden hadden en hun dromen realiseerden. Hij vertelt: “Het begon als een persoonlijk project. Ik was 56 en wilde weten wat ik in de toekomst kon verwachten en – voornamelijk – hoeveel invloed ik uit kon oefenen op wat er met me ging gebeuren." Hij reisde de wereld over op zoek naar mensen die weigerden om ouder te worden “zoals het hoort” en die juist in de bloei van hun leven stonden. ‘Wat ik zag en leerde, veranderde volledig mijn leven en mijn ideeën over waar mensen toe in staat zijn wanneer ze - volgens de maatschappij – “oud zijn,”’ zegt Yakovlev.

De mensen die hij tegenkwam waren - vaak pas op latere leeftijd - met nieuwe, bijzondere en soms extreme hobby's begonnen, die alle stereotypen over ouder worden ontkrachten. Of het misschien wel opnieuw uitvinden!

Lees ook:  De man die de woestijn tegenhield

1. Johanna Quaas (90)

De 90-jarige Johanna Quaas uit Duitsland is de oudste gymnaste ter wereld. Recentelijk heeft ze ook nog parachutegesprongen! Yakovlev fotografeerde haar toen ze 86 was.

Johanna Quaas-

Foto: Vladimir Yakovlev - Juli 2012

2. Montserrat Mecho (82)

De Spaanse Montserrat Mecho heeft nog wel iets vaker parachutegesprongen dan Quaas. Ze begon met deze hobby op haar 49e en heeft inmiddels al ruim 1000 sprongen gemaakt. Hiernaast doet ze ook nog aan skiën, windsurfen en duiken. Op de foto's is ze 78 jaar.

Foto: Vladimir Yakovlev - April 2012

3. Yvonne Dowlen (90)

Yvonne Dowlen kreeg op haar 80e te horen van haar dokter dat ze moest stoppen met schaatsen na een hersenschudding op te hebben gelopen. Maar ze was niet van plan haar jarenlange passie op te geven en heeft tot haar 90e vol vreugde meegedaan aan wedstrijden tot ze helaas begin mei overleed. Hier is ze door Yakovlev gefotografeerd op haar 85e.

Yvonne Dowlen-

Foto: Vladimir Yakovlev - Decomber 2011

4. Tao Porchon-Lynch (97)

Ze is nog maar 97 jaren jong, maar daarmee wel de oudste yoga leraar ter wereld. Ze doet al ruim 70 jaar aan yoga en begon bovendien op haar 87e mee te doen aan danswedstrijden waarmee ze meer dan 600 prijzen binnen haalde. Tegen de mensen die suggereren dat ze rustiger aan moet doen zegt ze: “ik geloof niet in leeftijd. Ik geloof in de kracht van energie.” Dit is Porchon-Lynch op haar 93e.

Tao Porchon-Lynch

Foto: Vladimir Yakovlev - November 2011

5. Ruth Flowers (83)

Op haar 68e begon Ruth Flowers een nieuwe carrière als DJ. Ze draaide in clubs over de hele wereld onder de naam Mamy Rock tot ze in 2014 overleed. Op onderstaande foto’s is ze 81 en geniet ze volop van haar optreden.

Ruth Flowers-

Foto: Vladimir Yakovlev - Juli 2012

6. Greta Pontarelli (65)

Greta Pontarelli werd op haar 59e gediagnosticeerd met osteoporose (botontkalking). “Om mijn botten aan te sterken, moest ik hard gaan trainen en aan krachttraining doen. Maar alleen gewichtheffen is ontzettend saai,” zegt Pontarelli. En dus begon ze met paaldansen, een acrobatische sport waar enorm veel lichaamskracht voor nodig is. Hier is ze door Yakovlev gefotografeerd op haar 61e.

Greta Pontarelli-

Foto: Vladimir Yakovlev - Augustus 2012

7. John Lowe

John Lowe is het bewijs dat het nooit te laat is om je droom achterna te gaan. Hij begon met ballet op zijn 79e en gaat hier tot de dag van vandaag actief mee door. “Ballet zorgt ervoor dat mijn rug recht blijft en dat ik de tijd in de maling neem,” zegt Lowe, die op zijn 93e op de foto gezet werd door Vladimir Yakovlev.

John Lowe-

Foto: Vladimir Yakovlev - Oktober 2012

8. Duan Tzinfu (78)

Hij is flexibeler dan het grotendeel van de jongeren, maar nog niet lang terug kon hij nauwelijks voorover buigen. Duan Tzinfu had 50 jaar lang in een glasfabriek gewerkt waardoor lopen al lastig ging en zijn longen amper functioneerden, omdat ze beschadigd waren door fijnstof. Toen hij op een dag door het park liep zag hij mensen yoga doen en hij besloot zich aan te sluiten bij de groep. Hier is hij afgebeeld op 73- jarige leeftijd.

Lees ook:  Van zorg naar levenskunst

 

Duan Tzinfu

Foto: Vladimir Yakovlev - Juli 2011

Duan Tzinfu-

9. Doris Long (102)

Doris Long begon op haar 85e met abseilen. Dit doet ze bij hoge gebouwen in de stad. Vorig jaar, toen zij 101 was, brak ze haar eigen record als oudste abseiler door van een 94 meter hoge toren abseilde. Hier staat zij op de foto op haar 98e.

Doris Long

Foto: Vladimir Yakovlev - Juli 2012

10. Nina Melnikova (80) & Antonina Kulikova (80)

Vriendinnen Nina Melnikova en Antonina Kulikova begonnen op hun 70e met Aikido. Ze oefenen de Japanse vechtsport nog altijd tweemaal per week uit en een training duurt 3 uur lang.

Nina Melnikova & Antonina Kulikova

Foto: Vladimir Yakovlev

 

Bron: BBC 

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Dieren sport door de jaren heen

Wat zijn de beste 25 musea in Londen?

De interessante sporten van de oude Grieken en Romeinen

Haal de trends van 2023 naar jouw interieur

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings