Interactief schouwspel van muziek, licht en metalen bloemen

1079 VIEWS
Interactief schouwspel van muziek, licht en metalen bloemen

In de Sainte Marie Madeleine kerk in Lille staat een grote glimmende koepel. Hij is bedekt met honderden bloemen van aluminium. Wanneer er niemand in de buurt is, is het stil en donker. Maar zodra er mensen in zijn buurt komen openen de bloemen zich en ontvouwt zich een helder licht: een warme gloed verspreidt zich door de donkere kerk, op de muur verschijnen weerspiegelingen van lotusbloemen en er klinkt een diep basgeluid.

Dit bijzondere interactieve schouwspel heet ‘Lotus Dome’ en is een kunstwerk van Nederlander Daan Roosegaarde. Door het een plek te geven in de kerk ontstaat een spannende wisselwerking tussen de eeuwenoude architectuur van de kerk en de vernieuwende technologie van de koepel, waaraan Roosegaarde refereert als ‘techno poëzie’. Na de opening in Lille is de Lotus Dome wereldwijd getoond en bewonderd door duizenden bezoekers.

Het werk van Roosegaarde is overigens überhaupt niet onopgemerkt gebleven. Wellicht kent u hem van ‘Smart Highway’, de slimme wegmarkering op van ‘glow in the dark’ verf, die overdag oplaadt en ‘s nachts licht geeft. Straatverlichting wordt overbodig, wat een stuk energie-zuiniger is en waardoor ‘s nachts rijden volgens Roosegaarde verandert in een ‘poëtische ervaring’. Deze en andere projecten leverden Roosegaarde (samen met zijn Studio Roosegaarde) internationale bekendheid op en werden inmiddels al met vele prijzen beloond.

Lees ook:  Scherven brengen geluk

Bron: studioroosegaarde.net

Lotus dome 1 Lotus dome 2 Lotus dome 3 Lotus dome 4 Lotus dome 5 Lotus dome 6

 

Ontvang gratis onze beste artikelen!

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine

MEER INSPIRATIE

Schilderijen van licht
Lichtgevende konijnen in de stad
Bijzondere lichtshow in het bos
Kanoën en kajakken in vloeiende lichtsculpturen