De tabaksplant snoeien & verzorgen

9 juni 2023
891
Ficus Lyrata

De tabaksplant (Ficus Lyrata) is te herkennen aan haar grote bladeren. Oorspronkelijk komt de tabaksplant voor in het regenwoud van West-Afrika. Wanneer je de bladeren van de plant laat drogen, zijn ze geschikt voor het rollen van sigaren. Zo komt de Ficus Lytara dus aan haar bijnaam. Ben jij gecharmeerd van de Ficus Lyrata en ben jij van plan om deze geweldige kamerplant in huis te halen? Dan hebben wij een aantal tips voor het onderhouden van de tabaksplant. De tabaksplant verzorgen en snoeien is erg belangrijk. Daarom vertellen wij jou hoe jij de tabaksplant op een goede manier kunt onderhouden! Op deze manier zal de tabaksplant een heuse toevoeging zijn aan een modern interieur.

Hoeveel water heeft de tabaksplant nodig?

De grond van de Ficus Lyrata moet in de zomer altijd vochtig zijn. Het is niet de bedoeling dat de wortels van de kamerplant onder water staan. Zorg er daarom voor dat de kamerplant regelmatig kleine hoeveelheden water krijgt. Geef de plant pas weer water wanneer de grond droog aanvoelt. Je kunt de vochtigheid van de grond het beste testen door je vinger een klein stukje in de grond te steken. Op deze manier kun je inschatten of de Ficus Lyrata voldoende water krijgt.

Tabaksplant

Warmte en licht

De Ficus Lyrata heeft behoefte aan een hoop zonlicht. Je kunt de kamerplant dan ook het beste op een plek zetten waar hij minimaal 5 uur per dag zonlicht krijgt. Het beste kun je de tabaksplant 2 of 3 meter van het raam plaatsen aan de zuidelijke kant van je woning. Ook is het mogelijk om de kamerplant in het noorden, oosten of westen direct voor het raam te zetten.

Lees ook:  Het belang van planten op kantoor

Wanneer de tabaksplant te weinig zonlicht krijgt, dan zullen de bladeren van de plant vallen. Het komt ook vaak voor dat de bladeren afvallen wanneer de plant net wordt aangeschaft. De plant is gewend om een hoop (zon)licht te krijgen in de kas. Een woonkamer heeft relatief weinig zonlicht, met name in de winter. De overgang van een kas naar een woonkamer is dus erg groot. Hierdoor laat de Ficus Lyrata ook een deel van haar bladeren los. Het beste kun je de kamerplant dus direct voor het raam zetten. Mocht je opzoek zijn naar een plant die minder zonlicht nodig heeft, dan is de lepelplant een uitkomst voor jou!

Voeding tabaksplant

In de herfst en de winter is het niet nodig om de Ficus Lyrata water te geven. Het is aan te raden de plant enkel in de lente en de zomer te voorzien van voeding. De herfst- en wintermaanden brengt plant namelijk door in rust.

Begin met het voeden van de tabaksplant wanneer de voedingsstoffen zijn opgenomen uit de grond. Bij de meeste merken potgrond is dit na zo’n 6 à 8 weken. Kijk goed op de verpakking wanneer je mest gaat gebruiken. Op de verpakking staat de juiste dosering aangegeven. Het is belangrijk dat de plant voldoende voeding krijgt. Wanneer de Ficus Lyrata te veel of te weinig voeding krijgt, zal hij dit niet overleven.

Tabaksplant verzorgen

De tabaksplant verzorgen

De tabaksplant verzorgen is vrij eenvoudig. Het is een stuk minder werk dan het onderhouden van een bonsaiboom. Zoals eerder verteld laat de Ficus Lyrata haar bladeren los wanneer er onvoldoende licht aanwezig is. Zorg er dus voor dat de tabaksplant zoveel mogelijk licht krijgt. Dat kun je natuurlijk doen door de plant zo dicht mogelijk bij het raam te plaatsen. Extra water geven heeft in dit geval bij deze plant geen zin. Te veel water kan er juist voor zorgen dat de Ficus Lyrata haar bladeren loslaat. De plant herstelt vanzelf weer wanneer de zon weer begint te schijnen in de lente.

Lees ook:  Wortelrot: Hoe je het in jouw tuin kunt voorkomen en behandelen

Ook gele bladeren zijn geen reden tot paniek. Blijven de bladeren van de Ficus Lyrata geel, dan kan het zijn dat de plant onvoldoende voeding krijgt. Het is in dit geval aan te raden om de tabaksplant opnieuw te voorzien van mest. Ben jij een echte planten liefhebber? Bekijk dan ook eens hoe je de Monstera plant verzorgt.

Het snoeien van de tabaksplant

Het is aan te raden de tabaksplant enkel in het voorjaar te snoeien. Wanneer de Ficus Lyrata in een ander seizoen wordt gesnoeid, dan is de kans groot dat de plant niet opnieuw uitloopt. De tabaksplant snoeien zorgt ervoor dat de plant mooi in model blijft.

Door de Ficus Lyrata te snoeien, vangt de plant meer zonlicht op. Het snoeien zorgt er dus voor dat de tabaksplant onderhouden een stuk makkelijker wordt.

Het snoeien van de Ficus Lyrata is vrij eenvoudig. Gebruik een snoeischaar om de plant direct na het blad bij te knippen. Uit de ‘oksel’ van het blad zal na verloop een uitloper ontstaan. Door het blad te snoeien begint de tabaksplant te bloeden. Dit kun je het beste stoppen door de wond te bedekken met as of kaarsvet. Let op dat je niet in aanraking komt met het sap. Het kan zorgen voor een geïrriteerde huid.

Na het snoeien is de tabaksplant te verzorgen door hem te voorzien van nieuwe voeding en water. Let op dat de Ficus Lyrata een stuk minder water nodig heeft na het snoeien.

Tabaksplant ziektes

Wanneer de bladeren van de Ficus Lyrata kleverig zijn, dan is de kans groot dat de plant last heeft van luizen. Er zijn namelijk luizen die kleverige substanties uitscheiden. Hoe eerder je de bladluis tegengaat, hoe groter de kans dat de tabaksplant het overleeft.

Lees ook:  Stillevens om bij weg te dromen

Wij raden daarom aan om de Ficus Lyrata één keer in de drie maanden grondig te controleren op luizen. Heeft jouw tabaksplant last van luizen? Dan kun je deze het beste bestrijden met een vergif. Mocht het een keer regenen in de zomer, dan is het ook mogelijk om de plant buiten te zetten. Zo spoelen de luizen van de tabaksplant af.

Over de auteur

Jasper Voorn

Recente berichten

Fairtrade producten: een stap richting duurzame consumptie

Lieke Marsman; gedichten over de onontkoombare werkelijkheid

Mediteren kun je leren

Eindelijk wonen op jezelf, hoe pak jij dat aan?

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down