Synesthesie: als de kleuren dansen op de muziek die je hoort

13 november 2017
305

Zie jij letters en nummers voor je verschijnen in een bepaalde kleur of danst er een kleurenpalet in je hoofd als je bepaalde geluiden hoort? Dan kan het zijn dat je synesthesie hebt. Een bijzondere eigenschap die simpel gezegd beide hersenhelften met elkaar verbindt, waardoor meerdere zintuigen tegelijk actief zijn en hun interpretatie wordt vermengd.

De wereld door een kleurrijke bril

Hoewel synesthesie wordt omschreven als een "neurologische afwijking" is het dat eigenlijk niet. Mensen met synesthesie ervaren de wereld op een andere - kleurrijkere - manier. Zo ook Melissa S. McCracken. Wij schreven al eerder over haar bijzondere schilderijen waarin zij klanken van muziek op het doek overbrengt in kleur. Je hoort de muziek als je ernaar kijkt!

Melissa heeft tot haar 15e gedacht dat iedereen kleuren zag als ze nummers of letters voor zich zagen, of bepaalde muziek/geluiden hoorden. Toen zij erachter kwam dat dat niet het geval was en steeds meer mensen aan haar vroegen om het uit te leggen kreeg ze er plezier in te weten dat haar synesthetische conditie iets bijzonders is (het komt voor bij 1 op de 2000 personen).

Een choreografie van kleuren en patronen

Bij Melissa komt haar synesthesie in drie vormen tot uiting. Allereerst hebben letters en nummers ieder een eigen kleur (de letter C is bijvoorbeeld kanariegeel). Daarnaast ziet zij letters en nummers, maar ook dagen in een bepaalde volgorde voor haar verschijnen. De derde manier waarop de synesthesie zich uit is dat geluiden en muziekklanken in een werveling van kleuren in haar hoofd opdoemen.

Lees ook:  Oermuziek uit de IJzertijd | Een ongehoord muzikale ‘hmmm’

Vooral dat laatste is heel speciaal. Ieder liedje heeft zijn eigen choreografie van kleuren en patronen en dat zie je ook goed terugkomen in haar schilderijen. Een rustig liedje, zoals Imagine van John Lennon is heel sereen en dan duiken zachte kleuren naar voren, terwijl een gitaarrif zich kan voordoen als een draad van goud.

Melissa schildert terwijl ze naar een nummer luistert en maakt gebruik van verschillende lagen in haar werken:

mccracken 11

Een boeiende uiteenzetting van synesthesie

Onder deze selectie van Melissa's visualisatie van muziek vind je een interessante TED Talk waarin ze uitlegt wat synesthesie is, hoe ze erachter kwam dat ze deze conditie heeft en hoe het er in haar hoofd aan toe gaat. Volg haar tevens op Facebook en Instagram om haar bijzondere werken te kunnen blijven bewonderen.

Stevie Ray Vaughan - Lenny

mccracken 1 (Lenny by Stevie Ray Vaughan)

Etta James - At Last

mccracken 2 (At Last - Etta James)

Stevie Wonder - Superstition

mccracken 8 (Superstition by Stevie Wonder)

Lucius - Two of Us on the Run

mccracken 3 (Two Of Us On The Run by Lucius)

Rufus Wainwright - Go or Go Ahead

mccracken 4 (Go Or Go Ahead by Rufus Wainwright)

The Score - Unstoppable

mccracken 5 (Unstoppable by The Score)

Stevie Wonder - Looking for Another Pure Love

mccracken 6 (Looking For Another Pure Love by Stevie Wonder)

John Mayer - Gravity

mccracken 7 (Gravity by John Mayer)

Ook kunstenaar Sargy Mann gebruikt zijn zintuigen om een visueel smaakvol werk neer te zetten. Hij werd 25 jaar geleden blind, maar schildert steeds nog de mooiste dingen

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Ontdek de geheimen van chakra healing

Meditatie voor chakra balans: ontdek hoe het werkt

De 6 allermooiste gedichten bij overlijden oma

Beginnende yoga oefeningen die je thuis kunt uitvoeren

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings