Dit Noorse hotel levert het toppunt van duurzaam bouwen

29 maart 2018
201
Duurzaam bouwen

Inmiddels zijn we er bijna aan gewend dat onze Scandinavische buren goed scoren op het gebied van duurzaamheid. Zo ook op het gebied van duurzaam bouwen. Dit architectonische juweeltje onderstreept dit nog maar eens. Het Noorse architectenbureau Snøhetta leverde onlangs het ontwerp voor Svart op. Het eerste energie positieve hotel ter wereld, in het noorden van Noorwegen, gelegen aan de voet van de Svartisen gletsjer.

Klinkt goed, zo’n energiepositief hotel, maar wat houdt het nou precies in? Vrijvertaald betekent het dat dit hotel zeer energiezuinig is en zijn eigen energie produceert. Het Svart hotel zal al met al 85 procent minder energie op jaarbasis verbruiken dan een normaal hotel dat doet. Dat is ook bijna een must als je een bouwproject start in zo’n wonderschoon natuurgebied. Het bureau vertelt:

Het was belangrijk voor ons om een duurzaam gebouw te ontwerpen dat een minimale ecologische voetafdruk achterlaat op deze prachtige noordelijke natuur (...). met respect voor haar unieke kenmerken; de zeldzame plantensoorten, het schone water en het ijs van de Svartisen gletsjer.

Toppunt van schoon en duurzaam bouwen

Om dit hotel aan zijn duurzame belofte te kunnen laten voldoen, wordt het dak volledig bekleed met zonnepanelen. De ronde vorm van het gebouw maakt het opvangen van de maximale hoeveelheid zonlicht mogelijk. De zonnepanelen zijn op hun beurt geproduceerd met waterkracht – uit stromend water opgewekte energie. De CO2-uitstoot is daarom minimaal. Daarnaast bestaan de meterslange pilaren waarop het hotel steunt uit weerbestendig, duurzaam hout.

Beleving

Verblijf je in dit hotel dan heb je daarnaast een adembenemend uitzicht van 360 graden op de Holandsfjord, het diepblauwe gletsjerijs en de berg Almlifjellet. ‘s Winters maak je kans het magische noorderlicht te zien, in de zomers geniet je van de extra lange dagen en nachten. En het hele jaar door nodigt het gebied je uit om prachtig te hiken, fietsen, kajakken of yoga te beoefenen.

Lees ook:  Middernachtzon in IJsland | Film

Tekst gaat door onder de foto

Onder de hotelkamers plant de projectontwikkelaar een houten boulevard, waarover bezoekers kunnen wandelen en waar kajaks en boten kunnen aanleggen. Airconditioning is overbodig; speciaal ontworpen gevels houden ‘s zomers de warmte van de hoogstaande zon tegen.

Het natuurrijke gebied rondom het hotel is uitsluitend per boot bereikbaar (weg met die auto en die parkeergarage) en er zijn plannen om een energieneutrale bootshuttle van de stad Bodø naar het hotel te introduceren.

De voorbereidingen voor het duurzaam bouwen van dit hotel zijn inmiddels in volle gang. Een ontwikkeling die wij in ieder geval met veel belangstelling in de gaten houden. Naar verwachting opent het hotel de deuren in 2021. Wil je tot die tijd meer weten of de vorderingen in de gaten houden? Dat kan via deze website.

Alvast een voorproefje nemen op het Noorderlicht (gezien vanuit Reykjavik)? Dat kan met dit adembenemende filmpje.

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Ontspanning door meditatie: hoe het werkt en waarom het helpt

Top 3 mooiste tuinen in de wereld

Een modern interieur

Begonia's snoeien en verzorgen

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings