Surströmming

21 september 2021
648
ingeblikte haring

Zweden staat bekend om zijn ontelbare meren, de Saab 96, en een van de vieste gerechten die ooit heeft bestaan, genaamd Surströmming. Surströmming is letterlijk vis eten voor mensen met een stalen neus en een maag die niet te temmen is. Niet veel mensen durven zich te geven aan de beroemde gegiste haring, genaamd Surströmming, afkomstig uit Zweden. De bekende haring Surströmming heeft een sterke smaak en een stevige stinkende geur. Door de geur alleen haken al veel mensen af voordat ze het proeven. De stinkende geur van Surströmming is ook ondragelijk, maar dit zegt echter niet veel over de smaak van de haring.

De oorsprong van Surströmming

Surströmming is een typisch Zweeds product en wordt van de noord- tot aan de zuidkust van Zweden gemaakt. Van kleine vissersdorpen tot grote bedrijven vangen de haringen en maken er Surströmming van. Er bestaat zelfs een volledig genootschap genaamd de Surströmming Akademien die alle tradities rondom het Surströmming in leven probeert te houden.

Hoe wordt Surströmming gemaakt

Het maken van Surströmming dateert volledig terug naar de 16e eeuw. In deze periode kende Zweden een periode van oorlog, waardoor er een zout te kort ontstond. De Oostzee haring werd voorafgaand met veel zout gemaakt. Door het zout te kort werd het zogenaamde pekelen met veel minder zout gedaan. Dit zorgde ervoor dat de Oostzee haring ging gisten na het inmaken. Het gistingsproces ontstaat door het hoge vetgehalte van de Oostzee haring. Deze methode heet fermenteren en is echter al veel ouder. De eerste vermeldingen van fermenteren dateert terug uit 1348 in Noorwegen. Deze methode werd destijds gebruikt op zeeforel en niet op de Oostzee haring. In Noorwegen werd deze gegiste vis rakfisk genoemd.

Lees ook:  Unieke plekken om te gaan uiteten in Nederland

Het gistingsproces van Surströmming

Om Surströmming te maken moet de Oostzee haring in mei en juni gevangen worden. De haringen worden na het vangen gepekeld en in vaten opgeslagen. De vaten worden vervolgens in de zon gelegd, zodat ze gaan gisten. Na het gisting proces wordt op basis van de geur van de Oostzee haring besloten om ze in te blikken. Na het inblik proces, zal er een nagisting plaatsvinden, waardoor er druk in de blikken Surströmming ontstaan, waarna ze bol gaan staan.

De vieze stank van surströmming

Bij het openen van het blikje Surströmming komt een al snel een nare en vieze geur naar buiten. Je kan de geur van Surströmming vergelijken met rotte vis, rotte eieren of een stinkbom. Deze stank ontstaat tijdens het gistingsproces. Tijdens dit proces worden er zwavelverbindingen gemaakt, waarvan de vieze stank ontstaat. Ondanks de geur hoef je je geen zorgen te maken dat de vis rot is. Het is niets anders dan haring in een blikje. Surströmming  is echter niet te vergelijken met onze Hollandse haring.

Een ware delicatesse

Als je het bovenstaande leest zal je waarschijnlijk zoiets hebben van waarom zou je dit eten.  De reden dat mensen het Surströmming niet lekker denken te vinden is door de vieze sterke geur. Dit is ook niet gek, maar in Zweden is Surströmming een ware delicatesse.

De Zweedse ingeblikte haring is zoutig en de smaak is milder dan je van de stank zou verwachten. Veel Zweedse mensen eten de Surströmming met platbrood genaamd tunnbröd, aangekleed met dille, bieslook, uien, room en gekookte aardappel.

Lees ook:  De landen met het lekkerste eten

Surströmming

Surströmmingsskiva

In het derde weekend van augustus wordt in Zweden Surströmmingsskiva gevierd. Tijdens de Surströmmingsskiva viert het Zweedse volk de nieuwe oogst. Je kan op verschillende plekken de ingeblikte haring kopen bij kraampjes en er wordt feest gevierd. Je kan het zien als een haringparty, maar dan op zijn Zweeds.

De Surströmming challenge

De Zweedse delicatesse Surströmming heeft door zijn stank een ware challenge laten ontketenen op social media. Bas Smit was een van de eerste die de Challenge begon op Nederlandse bodem. Tijdens de challenge gingen allerlei BN’ers elkaar uitdagen om zich te filmen en een blikje Surströmming te eten. De challenge was ook bedoeld om geld in te zamelen voor verschillende goede doelen. Kijkers konden dan een bijdrage doneren voor een goed doel, zoals het prinses Maxima centrum.

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Avontuur met aanhanger

De meest spraakmakende culturele feesten ter wereld

Edelstenen en je sterrenbeeld: dit is de perfecte match

Hoort euthanasie een mensenrecht te zijn?

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down