Strijp-S Eindhoven

14 augustus 2021
619
strijp-s

Ooit was het het bedrijventerrein van gigant Philips. Tegenwoordig is Strijp-S de meeste hippe en trendy plek van Eindhoven. Veel studenten weten de plek te vinden vol gezellige restaurants en trendy winkeltjes. Ben je op zoek naar een bruisende en levendige plek in Eindhoven. Dan is Strijp-S the place to be. Het grappige is dat deze wijk ooit zelfs verboden terrein was. Alleen medewerkers van Philips mochten het terrein betreden. Na het vertrek van de fabrieken naar andere plekken, werd het een verlaten plek. De fabrieken bleven staan maar mensen kwamen er niet meer. Om te voorkomen dat de wijk in Eindhoven zou veranderen in een verwaarloosde spookplek, kwam de gemeente met een plan. Strijp-S is de realisatie daarvan en het voormalige Philipsterrein is nu levendiger dan ooit. Wij vertellen je meer over het ontstaan van deze plek en de leukste plekken in deze oergezellige wijk.

Het ontstaan van Strijp-S

In 1916 wordt de eerste fabriek gebouwd op de locatie van Strijp-S. Anton Philips liet hier een glasfabriek voor peertjes bouwen. Door de jaren heen werd Philips alsmaar groter en dus breidde ze zich uit. In 1923 werd het Philips Natuurkundig Laboratorium opgeleverd. Door de jaren heen ontstonden er meer en meer fabrieken die zich richtte op het uitvinden van nieuwe producten en het produceren ervan. Van radio’s tot televisies: het ontstond allemaal in Strijp-S. Indrukwekkende industriegebouwen gingen het terrein domineren. Waaronder het Klokgebouw, het Ketelhuis en de Machinekamer. In al deze en andere fabrieken van Philips in Strijp-S zijn veel producten ontstaan. Op deze plek werden ze ontworpen en geproduceerd. Een fantastische plek dus vol historie.

Lees ook:  Keukeneilanden: het centrale punt van je culinaire wereld

Toen in de jaren ’90 Philips langzaam uit de stad vertrok, kwamen veel fabrieken en gebouwen leeg te staan. Toch heeft het nog vele jaren geduurd voordat Strijp-S omgetoverd werd tot de hippe en trendy wijk die het nu is. Dit kwam onder andere omdat Philips nog een paar gebouwen op het terrein in gebruik had. De gemeente Eindhoven stond vanaf het moment van vertrek van Philips voor een groot vraagstuk. Wat moeten ze aan met dit grote industrieterrein vol leegstaande fabriekshallen en gebouwen. Het plan werd ontwikkeld om er een plek voor de creatieve sector te ontwikkelen. Vooral gericht op technologie en design. Creatieve ondernemers vonden een werkplek in de oude Philips gebouwen en langzaam aan ontstond het Strijp-S zoals we het nu kennen.

Veel innovatieve bedrijven vestigen er zich

Bedrijven in de creatieve sector werden aangetrokken om zich te vestigen in de inmiddels omgebouwde hallen en gebouwen. Bedrijven als JKC Media, een bedrijf waar je een website kunt laten maken in Eindhoven, vestigde er zich. Maar ook bedrijven uit de entertainment sector en kunst en cultuur vonden hun weg naar Strijp-S. In 2012 kwamen de eerste vaste bewoners naar de wijk. De gemeente is er woningen en appartementen gaan realiseren om meer bedrijven en hun werknemers te trekken naar de stad. Waar ooit radio’s en televisies werden gemaakt, werden langzaam omgebouwd tot hippe lofts. Alsmaar meer bedrijven vonden hun weg naar Strijp-S, de plek waar ze vonden waarnaar ze zochten. En zo ontwikkelde Eindhoven zich verder als creatieve, innovatieve én designstad. Zelfs na het vertrek van gigant Philips. De stad heeft dus nooit stilgezeten en heeft het verlies van Philips weten om te toveren tot een schitterende wijk waar Eindhoven met recht trots op mag zijn.

Lees ook:  Werkvakantie - wat is er mogelijk?

strijp-s

De leukste en hipste plekken in Strijp-S

Zoals we al eerdere aangaven vind je tegenwoordig de meeste hippe winkels en restaurants in Strijp-S. Maar welke plekken mag je echt niet missen als je in Eindhoven bent? Wij hebben er een aantal voor je op een rijtje gezet. En vergeet ook niet Eindhoven te bezoeken tijdens een van de schitterende evenementen die er ieder jaar plaatsvinden. Dan maak je pas de echte gezelligheid van deze Brabantse stad mee.

Het Ketelhuis

We hadden het er net al even over. Het Ketelhuis was ooit een fabriek van Philips. Nu kun je op deze unieke locatie heerlijk lunchen. Het gebouw ziet er nog altijd uit zoals het ooit gebouwd was. En dat geeft een bijzondere sfeer aan deze locatie. In het gebouw vind je een restaurant, cocktailbar en zelfs een bakkerij. Lunchen op een echt bijzondere plek? Dan moet je zeker het Ketelhuis bezoeken.

Urban Shopper

Nu je weet op welke plek je op een unieke manier kunt lunchen, wil je ook vast weten waar je moet zijn voor de meest trendy winkels. Want ook die hadden we je beloofd. Hiervoor moet je zijn in Urban Shopper. 20 Winkels op het gebied van kleding, lifestyle en interieur hebben zich hier gevestigd. Ook het gebouw van Urban Shopper was ook een fabriek van Philips. Nu vind je er dus superleuke en unieke winkels. Koop hier je graffiti schilderijen of laat je een prachtig kapsel aanmeten. Een topplek in Strijp-S!

Urban Sports

Wat doe je met de grote hallen waar ooit de machines stonden van Philips? Die bouw je om tot  sportplekken voor stoere sporten! In de hallen kun je tegenwoordig skaten, BMX’en of klimmen. Maar ook buiten de hallen zie je stoere sporters hun kunsten verrichten. Skaters komen hier hun kunsten vertonen, maar ook graffiti artists zie je in hun mooiste werken creëren.

Lees ook:  Op wereldreis: Hoe bereid jij je voor?

Dutch Design Week

Wat is nu een betere plek voor de Dutch Design Week dan het hippe Strijp-S? Deze plek is ook de perfecte plek voor evenementen en die vinden er dan ook regelmatig plaats. Ieder jaar in oktober is er de Dutch Design Week, een drukbezocht evenement. Erg leuk om dan de stad Eindhoven een te bezoeken.

GLOW

Iets dat je ook absoluut niet mag missen is het GLOW, oftewel het Lichtkunstfestival, in Eindhoven. Alles wordt schitterend verlicht en lichtkunstenaars uit de hele wereld vertonen er dan hun kunsten. Via een wandelroute kun je wandelen langs de mooiste lichtkunsten en je verwonderen aan al dat moois. Echt een aanrader!

Zoals je ziet is er genoeg te doen is deze hippe en innovatieve stad Eindhoven. Strijp-S is dan ook echt een plek die we alleen maar aan kunnen raden. Dus ben je van plan een trip te maken naar deze stad? Vergeet dan niet Strijp-S te bezoeken!

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Het mysterie van Aurora: een natuurlijk lichtspektakel

Alles wat je moet weten: emigreren naar het buitenland!

Hollandse hoogtepunten: wat Nederland zo mooi maakt

Van bureaus naar bytes: de moderne werkplek

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down