Straatpoëzie in Nederland: woordkunst in de openbare ruimte

11 september 2020
784
straatpoëzie

Een mooi gedicht, een vrolijk versje of een grappige rijm: straatpoëzie in Nederland krijgt de laatste jaren steeds meer aandacht. Het is een literaire kunstvorm die dient om openbare ruimtes te verfraaien en bewoners en bezoekers aan het denken te zetten over de stad of de grote en kleine momenten in het dagelijks leven.

Wat is straatpoëzie?

Muurschilderingen zijn tegenwoordig in bijna geen enkele stad meer weg te denken uit het straatbeeld. Maar waar urban street art de steden echt heeft veroverd, is woordkunst een stuk minder bekend. Toch is het steeds vaker te zien op muren, gevels en stoepjes. De kunst is om het op te merken en de inhoud tot je door te laten dringen. Straatpoëzie wordt in principe gemaakt in opdracht van de gemeente, vaak door een aangestelde stadsdichter die op aanvraag een gedicht maakt maar soms worden ook woorden van bekende dichters en filosofen uit binnen- en buitenland 'geleend'. De woorden zeggen meestal iets over de locatie of de stad in het algemeen; een kunstzinnige manier om een verhaal uit het verleden of juist een actualiteit te delen met voorbijgangers.

straatpoëzie

Een deel van het gedicht 'Utrecht voor Beginners' van Ingmar Heytze op een muur aan de Oude Gracht. © Wikipedia

 

straatpoëzie

Straatpoëzie in Leeuwarden van Stichting Muurtaal

Waar kan je straatpoëzie bewonderen?

De gedichten vind je vaak op de meest onverwachte plekken. Met name in grote steden met een levendige urban art scene, zijn veel van dit soort gedichten te vinden. Bijvoorbeeld in Utrecht, waar de bekende dichter Ingmar Heytze een groot aantal gedichten over de stad schreef die voor iedereen te bewonderen zijn. Maar ook in kleinere plaatsen kan je verrast worden: zo kan je tijdens een stadswandeling in Leeuwarden opvallend veel gedichten tegenkomen.

Lees ook:  Natuurkalender | Oud en Nieuw in april

In sommige steden worden er net als met muurschilderingen speciale tours georganiseerd langs de kunstwerken, maar vaker moet je er toevallig tegenaan lopen. En daar word je dankzij de Straatpoëzie kaart een handje bij geholpen. Op initiatief van Kila van der Starren toont een interactieve kaart alle verzamelde straatpoëzie door heel Nederland en Vlaanderen. Je kunt zelf gedichten toevoegen die nog niet in kaart zijn gebracht. Een leuk naslagwerk voor een aankomende stedentrip of om gewoon eens te kijken wat voor gedichten er bij jou in de buurt te vinden zijn.

https://www.instagram.com/p/BGQ6ZB_SbrL/?utm_source=ig_embed

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Griekse mythologie: de schepping van de wereld

Zo wordt alcoholvrije wijn gemaakt

Het troostende effect van begrafenis liedjes

De 6 allermooiste gedichten bij overlijden broer

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings