Straatfotografe Vivian Maier: een doodgewoon kindermeisje met een uitzonderlijk talent

1425 VIEWS
Straatfotografe Vivian Maier: een doodgewoon kindermeisje met een uitzonderlijk talent

Vivian Maier was haar hele leven lang een doodgewoon kindermeisje geweest. In New York paste ze in de loop van bijna 40 jaar op vele kinderen. Ondertussen leidde ze een vrij teruggetrokken leven, met weinig echte contacten en weinig vriendschappen. Na haar overlijden in 2009 leek ze gedoemd om snel vergeten te worden.

100.000 negatieven en prints, in dozen op zolder

Wat echter niemand wist was dat Vivian gedurende haar tijd in New York vele, vele foto’s had gemaakt, en nog belangrijk: dat deze foto’s prachtig waren, gemaakt vanuit uitzonderlijke invalshoeken en met een waar oog voor schoonheid. Nietsvermoedend werden dozen vol met foto’s en negatieven geveild, deels al in haar laatste levensjaren, omdat ze getroffen door armoede de huur niet kon betalen, maar voornamelijk na haar dood in 2009. Het was de 26-jarige John Maloof die de dozen kocht. In eerste instantie een archief met 30.000 prints en negatieven voor 380 dollar. Daarna, toen hij besefte hoe uitzonderlijk dit werk was, de rest van de in totaal rond de 100.000 negatieven en prints, 700 rollen kleurenfilm en allerlei bewegende beelden, geluidsfragmenten en camera’s.

Straatfotografe Vivian Maier | Paradijsvogels Magazine
Beeld: vivianmaier.com
Straatfotografe Vivian Maier | Paradijsvogels Magazine
Beeld: vivianmaier.com

In het echte leven op veilige afstand, in haar foto’s ongekend dichtbij

Wat bleek? De teruggetrokken Vivian Maier, die in haar leven velen op afstand hield, bleek ondertussen een scherp oog te hebben voor de kleinste details. Voor de schoonheid van ieder mens. Hoe zeer ze in het echte leven ook op afstand bleef, in haar foto’s kwam ze ongekend dichtbij. Via haar werk voelen we de kracht van een simpel moment, of kijken we een nietsvermoedende voorbijganger niet alleen recht in de ogen, maar ook recht in de ziel.

Lees ook:  Betoverend mooie paddenstoelen
Straatfotografe Vivian Maier | Paradijsvogels Magazine
Beeld: vivianmaier.com
Straatfotografe Vivian Maier | Paradijsvogels Magazine
Beeld: vivianmaier.com

Een prachtig boek en een indrukwekkende film

John Maloof besloot Vivian’s werk toegankelijk te maken voor het grote publiek. Dat doet hij op de Vivian Maier website, en daarnaast verwierf hij inmiddels internationale aandacht voor haar deze uitzonderlijke straatfotografe en haar uitzonderlijke verhaal. Voor de komende tijd zijn nog geen exposities gepland, maar het prachtige boek en de indrukwekkende film over het leven van deze bijzondere vrouw staan garant voor een flinke dosis inspiratie! Laat u inspireren door het oude New York door de ogen van Vivian Maier: voorheen totaal onbekend, maar inmiddels wereldberoemd. Onderstaande trailer licht alvast een tipje van de sluier op…


Meer inspiratie opdoen? Meld u aan voor de gratis inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine en ontvang tweewekelijks de beste artikelen in uw inbox:

Ontvang gratis onze beste artikelen!

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine

MEER INSPIRATIE

The Atlas of Beauty: de kracht van vrouwen in beeld
Tientallen walvissen gefotografeerd door een drone
Prachtige kleurrijke foto’s tijdens het surfen
Fotoreportage: Skaten in NYC in de jaren 1960