Stof je dromen af in vier simpele stappen

10 februari 2017
489
stof je dromen af

Ik wil al heel lang een keer naar Skagen in Denemarken. Het ligt in het uiterste puntje van Jutland en is beroemd om de mooie lichtval die zo’n honderd jaar geleden veel schilders aantrok - een beetje vergelijkbaar met Bergen in Noord-Holland. Hoewel we regelmatig naar Scandinavië gaan heb ik er nog nooit een voet gezet. Het paste gewoon nooit goed in het reisschema.

Van dit soort verlangens-waar-het-er-nu-echt-eens-van-moet-komen heb ik er nog wel een paar. Maar voor je het weet is er weer een jaar voorbij en heb ik een heleboel leuke dingen gedaan, daar niet van, maar is Skagen nog steeds ver weg. Daarom maakte ik een verlanglijstje, om voor mezelf eens scherp te krijgen van welke grote en kleine dingen ik al lang droom:

- Skagen in Denemarken bezoeken
- Twee kilo afvallen
- Vaker naar de film
- Een geel houten huisje in Zweden, met een grote veranda
- Mijn boek afmaken en uitgeven
- Meer bewegen
- Meer deelnemers aan m’n cursussen en workshops
- Een midweek ongestoord schrijven in een klooster

Op Het Verlanglijstje van een vriendin staat o.a.:

- De badkamer een facelift geven
- Het noorderlicht zien
- Een i-watch hebben

Zo zie je hoe persoonlijk en verschillend verlanglijstjes zijn. Het noorderlicht willen zien, dat kan ik begrijpen, maar van een i-watch word ik niet warm of koud. De vriendin gruwelt op haar beurt van mijn gedroomde midweek in het klooster.

Maar waar het om gaat is dat ze daar opeens staan. Ik kan er niet meer omheen en het wordt makkelijker mijn dromen serieus te nemen en ermee aan de slag te gaan. Zonder lijstje is de kans groot dat mijn boek aan het eind van het jaar nog steeds slechts een wordbestand op mijn pc is.

Lees ook:  Gedicht: Verwijdering

Voor iedereen die ook zijn of haar dromen af wil stoffen deel ik hier een simpel stappenplan.

1. Maak een verlanglijstje met je grote, kleine, bizarre en realistische dromen

Vul de zin Ik droom van:... aan tot een lijstje met zeker 20 kleine, grote, realistische en bizarre dromen, wensen en verlangens. Je kunt ook kiezen voor Ik verlang naar... of Ik wens...

En bedenk: behalve van reizen, activiteiten en spullen kun je ook dromen van meer rust, tijd, energie, inspiratie of van minder ruzie, vaker lachen, meer bewegen e.d.

2. Denk in concrete resultaten

We weten: sommige dromen komen uit, sommige ook niet. Voor een aantal dromen maakt dat niet uit. Dat zijn vooral heerlijke fantasieën waarvan je vaak eigenlijk niet wilt dat ze werkelijkheid worden. Ik wil niet écht verhuizen naar een geel houten huis in Zweden - ik zou mijn vrienden en familie te veel missen - maar er van dromen maakt me  zo af en toe gewoon blij.

Van sommige dromen is het wél jammer als ze niet – minimaal een beetje - uitkomen. Dat zijn de dromen die je een kans bieden iets wezenlijks van jezelf te laten zien, die jouw leven en dat van anderen rijker en fijner kunnen maken, het zijn dromen die iets toevoegen.

Als je aan zo’n droom denkt, en je realiseert dat je er niets aan doet om ‘m waar te maken, voelt dat ongemakkelijk, een beetje pijnlijk. Voor mij is dat bijvoorbeeld het afronden en uitgeven van het boek dat ik schrijf. Als dat boek er nu niet komt zal ik daar altijd spijt van hebben. Dat ik dit tegen mezelf en anderen uitspreek helpt al enorm om er mee door te gaan!

Lees ook:  Bevroren kunst: Zweeds ijshotel opent nieuwe kunstsuites om in te slapen

Kies nu eens één droom of wens van je verlanglijstje die je erg graag wilt realiseren. En vraag jezelf af: wélk concreet resultaat laat zien dat ik deze droom heb gehaald? Dat concrete resultaat wordt je doel! Schrijf het op.

Bijvoorbeeld: over een half jaar kun je mijn boek bestellen via bol.com, ik heb mijn Deense zomervakantie mét weekje Skagen geboekt (inmiddels gedaan 🙂 ).

3. Weet waarom je iets wil

Het is ook belangrijk om je af te vragen wát je wilt dat het realiseren van je droom je oplevert. Waar doe je het voor? Denk hier niet te lang over na en wees eerlijk tegen jezelf. Je hoeft dit met niemand te delen dus je kunt lekker schaamteloos zijn.

Voorbeelden van redenen zijn: bekendheid, mooie dingen maken waar mensen iets aan hebben, mensen een fijne tijd bezorgen, veel geld verdienen, meer in de natuur zijn.

Op moeilijke momenten helpt het om hier weer aan te denken, hier doe je het immers voor.

Neem je wens/ droom weer in gedachten en schrijf op waarom je dit wil realiseren.

4. Maak de eerste stap naar je doel klein en concreet

Natuurlijk, er is nog een weg te gaan voor je je doel hebt bereikt. Dit kan een lange of een korte, een makkelijke of een moeilijke weg zijn. Maar het begin is er. Wat je in ieder geval kunt doen is nu een kleine eerste stap zetten. In mijn geval: een uitgever aanschrijven, reisgidsen verzamelen. Als je het noorderlicht wil zien: maak een inventarisatie van organisaties waarmee je kunt gaan. Of als je meer wilt schilderen: maak een lijstje van 5 dingen die je heel graag zou willen maken. Maak het zo klein en concreet dat je er bij wijze van spreken meteen aan kunt beginnen:

Lees ook:  Waar droomt u van?

De eerste stap die ik nu ga zetten is... (vul aan tot 15 regels).

Inspiratie voor dit artikel vond ik o.a. in het boek 'Wishcraft: how to get what you really want' van Barbara Sher. Een 30 jaar oude klassieker en nog altijd een aanrader! 

[hr]

Marianne Panneman werkt als loopbaan- en schrijfcoach voor vrouwen en geeft creatieve schrijfworkshops over werk- en levensthema’s. Inmiddels 50+ stroomt de inspiratie volop in haar leven en geniet ze ervan om andere vrouwen op een lichte en creatieve manier te ondersteunen in hun groeiproces. Voor Paradijsvogels Magazine schrijft ze over levensthema’s en trakteert ze lezers op inspirerende schrijfopdrachten om zelf mee aan de slag te gaan. 

 

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

De mythe van Prometheus, god en Titaan

De 9 allermooiste gedichten bij overlijden moeder

De strijd tussen Hera, godin van de goden en Heracles

Kleurpsychologie: Hoe kleuren je ruimte beïnvloeden

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings