Stilte retraites in Nederland

7 december 2022
1041
stilte retraite

Waarom een stilte retraite?

Stress verminderen

Uit onderzoek blijkt dat steeds meer mensen in Nederland last hebben van chronische stress. Maar liefst 1,3 miljoen Nederlanders hebben last van burn-out verschijnselen. Zo’n 17% van de totale bevolking! De 3 sectoren waar deze klachten het meest voorkomen zijn: het onderwijs, de ICT-sector en de zorg. Daarnaast treft het veel jongeren. In totaal hebben 400 duizend jongeren last van chronische stress. Jongeren komen nauwelijks rond en zijn vaak genoodzaakt om nog 20-32 uur te werken naast hun studie! Het logische gevolg is dat mensen vaker kiezen voor een stilte retraite, om tot rust te komen en te helen.

Zelfontwikkeling

Een stilteretraite kan een manier zijn om jezelf te ontwikkelen. Veel mensen kiezen ervoor om in een stilte retraite te gaan omdat ze aan zichzelf willen werken. Tijdens een stilte retraite wordt je geconfronteerd met aspecten van jezelf waar je normaal gesproken geen tijd voor hebt. Tijdens een stilteretraite heb je geen tv, telefoon of computer. Je mag ook niet spreken. Het “niets” kan enorm onwennig en oncomfortabel zijn voor veel mensen. Je hebt tijd en ruimte om jezelf op een diep niveau te leren kennen. Dit kan ook een mooie manier zijn om doelgericht ergens over na te denken.

Een stilte retraite, wat is dat?

Om een goede balans te zoeken en weer tot rust te komen kiezen veel meer mensen vaker voor een stilte retraite. Het is een spiritueel zelfonderzoek waarin je afgezonderd verschillende mentale oefeningen doet. Veelal gaat het dan om meditatie of mindfullness oefeningen. De grootste mentale oefening in een retraite is echter omgaan met verveling. Voor retraites worden vaak locaties gebruikt zoals een klooster of een speciaal ingericht retraitecentrum. Een retraite zorgt ervoor dat je de gelegenheid krijgt om – meestal – in een groep, met behulp van opgeleide begeleiders meerdere dagen achter elkaar diep te mediteren.

Lees ook:  Spirituele betekenis libelle

Locaties in Nederland voor een stilte retraite

Retraite in een klooster

In vrijwel alle westerse, Christelijke, kloosters wordt geleefd volgens de opgestelde leefregels van de heilige Benedictus. Dat was een geestelijke die leefde van het jaar 480 tot 547. Hij wordt door alle gelovigen gezien als de vader van het kloosterleven binnen de Latijnse kerk. Op het moment dat je op retraite gaat in een klooster, zul je jezelf volledig moeten aanpassen aan die regels. ‘Zij moeten erop vertrouwen, dat ze alles wat ze nodig hebben van de vader van het klooster zullen ontvangen en ze mogen niets ter beschikking hebben dat de abt hun niet heeft gegeven of toegestaan.’ Is hiervan een regel.

klooster stilte retraite
Klooster

Een retraitecentrum

Mensen die iets meer willen meegaan in de tegenwoordige tijd, maar desondanks de volledige rust willen vinden, zullen daardoor vaker een retraite volgen bij een speciaal ingericht retraitecentrum. Hiervan zijn er tientallen in ons land. Voornamelijk in de provincies Utrecht en Gelderland. Zo heb je bijvoorbeeld het retraitecentrum De Spil. Dat bevindt zich in de randstad, maar zal alsnog zorgen voor de optimale rust. Mocht je gericht naar iets op zoek zijn, kun je hier gemakkelijk terecht. Mocht je bijvoorbeeld even het werk los willen laten en met mensen willen avondeten om daarna rustig te slapen, dan kan dat. Ook is er elk weekend een retraiteweekend met een thema. Zoals het stilteweekend, het Kerstmis weekend, een weekend gericht op het nieuwe jaar, maar ook een filmavond waarin ‘onderweg’ het thema is. Je moet je vertrouwde wereldje even laten gaan en het onbekende tegemoet komen. Je zult daardoor veel antwoorden krijgen op vragen die je bewust of onbewust hebt.

Lees ook:  De 6 mooiste treinreizen van Europa

Camino de Santiago de Compostela

Mocht je ervaren zijn in het houden van retraites, dan is het bewandelen van deze route iets wat je gedaan moet hebben. Je zult hierbij een aantal weken in de volledige rust onderweg zijn naar de Kathedraal van Santiago de Compostella. Daar is namelijk het graf van de apostel Jakobus. Hierbij hoef je je geen zorgen te maken over bijvoorbeeld een slaapplek. Die zijn namelijk een onderdeel van de gehele route. En mocht je tijdens de wandeling toch graag contact willen maken met andere mensen, dan kan dat. Er zijn namelijk meerdere herbergen en kloosters waarin medepelgrims zijn. Hiervoor zul je je wel online moeten aanmelden. Naderhand krijg je ook een bewijs van voltooiing.

Silte retraite Santiago de Compostela
Santiago de Compostela

De twee vormen van stilte retraites

De twee manieren om op retraite te gaan zijn “alleen” of in “groepsverband”. Het is ontzettend bepalend of je het uitvoert binnen een groep of alleen. Je zult namelijk in je eentje geen begeleiding krijgen, waardoor je volledig op jezelf bent aangewezen. Dit kan op de momenten dat je veel emoties hebt ontzettend lastig zijn, doordat je het niet van je af kunt spreken met anderen.

Alleen op retraite

Midden in de natuur, vooraf een huisje boeken en daar een aantal dagen in volledige stilte te zitten. Dat is praktisch gezien het meest gemakkelijk. Je kunt namelijk vooraf alles regelen en op de dag zelf met alleen je rugzak en zonder contact met andere naar de locatie te gaan. Doordat je voor een aantal dagen met niemand anders in contact komt, zul je ook niet geconfronteerd worden met je eigen automatische gedrag. Hierdoor kun je ook geen kennis met elkaar delen, een aspect binnen de retraite wat voor veel mensen belangrijk is. Veel kenners zien het daardoor als een zogenoemde ‘relax retraite’. Even een aantal dagen zonder problemen aan je hoofd, kunnen uitrusten.

Lees ook:  Bezienswaardigheden die je niet mag missen tijdens je verblijf in Milaan

Stilte retraite met een groep

Deskundige begeleiding. Dat is het voornaamste punt met een stilte retraite binnen een groep. Er zijn tochten van weken waarin je samen door de woestijnen van Marokko loopt. De begeleiders, die zulke lange stilte retraites hebben doorstaan, zweren erbij. Volgens hen kom je namelijk in een volledige cyclus terecht van euforie, aftasten, ontberingen en uit eindelijk de échte euforie op het moment dat je de ervaring hebt. Mocht dat een stap te ver zijn, dan is dat absoluut geen probleem. Zo zijn er meerdere stilte retraites in Nederland waar je in het weekend terecht kunt.

Mocht je wel willen leren, hoe een jarenlange stilte retraite in zijn werking gaat. Dan kun je de film ‘The Mountain Yogi’ bekijken. Hierin wordt een yogi gevolgd die twintig jaar lang zicht totaal afzondert van de mensen, en vertrekt naar de hoogtes van de Himalaya waarin hij zich bevindt in een grot.

Wordt een stilte retraite verzekerd door een zorgverzekeraar?

Ja, een stilte retraite wordt verzekerd. Wel zul je hiervoor minimaal een mediumpolis voor moeten aansluiten. Het valt namelijk niet binnen de basisverzekering. In totaal krijg je per kalenderjaar 185 euro vergoed. Overigens wordt het wel geadviseerd om een zorgpremie te vergelijken!

Lees ook onze blog 'wat als je het even niet meer weet?'

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Populariteit plantaardige levensstijl: waar komt het vandaan?

Het mysterie van Aurora: een natuurlijk lichtspektakel

Alles wat je moet weten: emigreren naar het buitenland!

Hollandse hoogtepunten: wat Nederland zo mooi maakt

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down