De mooiste stillevens

25 augustus 2021
1283

Een stilleven schilderij is meer dan enkel en alleen een doek waar bepaalde voorwerpen op geschilderd zijn. Stilleven schilderijen is een tijdloos kunstwerk waar meer achter zit dan de meeste vaak denken. Een stilleven is een kunstwerk dat bepaalde objecten doet afbeelden dit kan zowel een schilderij, foto of tekening zijn. Op dit soort kunstwerken worden levenloze objecten weergegeven, waar vaak meer betekenis achter schuilt dan mensen denken. Vaak heeft de combinatie van de levenloze objecten een bepaalde symbolische en de betekenissen kunnen vaak anders geïntercepteerd worden. Hieronder gaan we je wat meer vertellen over stillevens en de mooiste stillevens volgens ons.

Het herkennen van een stilleven

Voordat we wat meer vertellen over stillevens is het natuurlijk van belang dat je deze kunstwerken kan herkennen. Bij een stilleven kunstwerk wordt vaak veel aandacht besteedt aan belichting en de compositie van levenloze objecten. Een stilleven kunstwerk wordt vaak ook met veel zorg en details geschilderd. Ook wordt veel aandacht gegeven aan het gebruik van licht en donkere tonen.Stilleven

Verschillende soorten stillevens schilderijen

Er zijn veel verschillende soorten stillevens in de kunstwereld. De bekendste vormen zijn de ‘fruit’ en de ‘bloem’ kunstwerken, waarop verschillende fruit- en bloemstukken op afgebeeld zijn. Fruit- en bloemstukken kunnen verschillende betekenissen hebben en anders geïnterpreteerd worden. Aan de ene kant kan de schoonheid van de bloemen of fruitstukken bewonderd worden en anderzijds vergankelijkheid. Ook kunnen stillevens verschillende voedselsoorten bevatten, zoals gedroogde worst.  De verschillende soorten stillevens schilderijen:

 • Bloemstilleven
 • Banketje
 • Toebackje
 • Muziekinstrumenten
 • Schijnbedrieger
 • Religieus
 • Overwinningsstilleven
 • Vanitas
 • Markt- en keukenstukken
 • Pronkstilleven
 • Wetenschapsstilleven
 • Jachtstuk
 • FruitstillevenStilleven

Lees ook:  De woeste schoonheid van de natuur geschilderd op een boomstam

De mooiste stillevens schilderijen

Er zijn dus veel verschillende soorten stillevens schilderijen en het rijksmuseum in Nederland heeft een aantal prachtige exemplaren die tentoongesteld worden. Hieronder gaan we er een aantal benoemen en wat volgens ons de mooiste zijn.

 • Adriaen van Utrecht 1644: Adriaen van Utrecht heeft in 1644 het pronkstilleven schilderij gemaakt. Dit stilleven kunstwerk beeld allerlei verschillende objecten, zoals een kreeft, glas, vruchten, vaatwerk en verschillende fruit en groente.
 • De doornuitrekker vanitasstilleven 1628: Dit kunstwerk toont verschillende levenloze objecten van een schilder. Deze objecten variëren van tekeningen, boeken, muziekinstrumenten, penseel en botten. Dit kunstwerk schets de wereld als schijn en vergankelijk.
 • Het stilleven met asperges 1697: Dit schilderij is gemaakt door Adriaen Coorte in 1697. Deze kunstenaar stond bekend om zijn kleine stillevens met een intiem karakter. Asperges waren in die tijd erg in de mode. Door etenswaren en kostbare spullen te schilderen werden pronkstillevens gecreëerd voor mensen van afkomst.

Een stilleven schilderen en de voordelen

Eem stilleven schilderen heeft een aantal voordelen aan zich vast hangen. Als je wilt kan je weken, maanden of zelfs jaren doen om een stilleven schilderij te maken. Op deze manier kan je gedetailleerde schilderijen maken. Bij een stilleven schilderij zal niks bewegen en hierdoor kan je erg in de detail treden. Wel moet je er rekening mee houden dat je fruit of etenswaren niet eeuwig op een plek kan laten staan. Bij etenswaren, planten en bloemen is er natuurlijk wel een bepaalde tijdsdruk. Als je kiest voor andere levenloze objecten hoef je vaak geen rekening te houden met tijd en kan je dus erg lang over een schilderij doen. Uiteraard kan  je ook kiezen om een bepaalde persoonlijke expressie te maken. Je kan sommige objecten extra detail geven en door met licht te spelen kan je sommige stukken meer laten opvallen dan andere.Stilleven

Lees ook:  Banksy's nieuwe muurschildering geïnspireerd door Covid-19

Een aantal tips als je wilt beginnen met een stilleven

Als je wilt beginnen met schilderen is een stilleven kunstwerk vaak een van de meest toegankelijke vormen om mee te beginnen. Toch zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Hieronder hebben we er een aantal voor je op een rij gezet.

Allereerst moet je een keuze gaan maken voor de voorwerpen, zodat je weet wat je gaat schilderen. Je hebt de keuze uit een landschap, bloemen, fruit, etenswaren, zoals gedroogde worst of andere levenloze objecten. Als je een keuze hebt gemaakt van wat je wilt gaan schilderen kan je rekening gaan houden met de belichting en compositie. Zo kan je voor jezelf nagaan of er bepaalde dingen zijn die je extra aandacht wilt geven, zodat ze beter opvallen. Bij compositie ga je rekening houden met wat je wilt uitdrukken, moet het realistisch, abstract of fantasie zijn.

Tot slot moet je natuurlijk ook rekening houden met de materiaalkeuze. Ga voor jezelf na waarop je wilt schilderen en wat voor soort verf wil je gebruiken. Ga je voor olieverf of toch voor acrylverf? Beide verf soorten zijn ideaal om mee te schilderen, maar je gaat met beide anders te werk.

Als je andere vormen van kunst een kans wilt geven, wil je visuele kunst middels beamers bekijken. Dit is tegenwoordig helemaal in!
gedroogde worst

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Spirituele hulpverlening voor je mentale gezondheid

De invloed van verpakkingen op consumentenkeuzes

Een babyshower organiseren doe je zo

Muizen in huis? Dit kun je doen!

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings
chevron-down