De Sterrennacht geschilderd op water is schitterend

29 juni 2016
269
sterrennacht

Ebru, ook wel papier marmeren genoemd, is een eeuwenoude kunstvorm waarbij water  verdikt wordt met bijvoorbeeld carrageen waar men dan verf op druppelt. Hier worden vervolgens patronen in gemaakt met een smal object zoals een pin waar, wanneer het design klaar is, een sterk vel papier bovenop gelegd wordt. Deze kan er dan voorzichtig afgetrokken worden en de schildering blijft dan op het papier achter. De 32-jarige Garip Ay uit Turkije is een waar meester in deze kunstvorm en heeft onlangs Vincent van Gogh’s Sterrennacht en een van zijn zelfportretten nagemaakt. Het indrukwekkende proces heeft hij vastgelegd op video.

Sterrennacht

De kunstenaar begint door een zwarte kleurstof toe te voegen aan het water. Dan druppelt hij schakeringen blauw op het wateroppervlak door met een kwast op zijn hand te tikken boven het water. Met een pin gaat hij vervolgens zigzaggend en zwierend door de blauwe druppels heen en creëert zo de golvende wolken van de sterrennacht. Dan gaan hij verder door gouden druppels toe te voegen waar hij met een kolkende beweging sterren van maakt. Door lijnen naar onder te trekken richting het zichtbare deel van het zwarte water en daar wat wit, lichtblauw en geel aan toe te voegen vormt hij de gebouwen van het stadje. Het schilderij is nu af.

Zelfportret

Met een grote, draaiende beweging lost hij het de Sterrennacht op in een wirwar van kleuren. Zonde, zou je denken, maar hij is nog niet klaar. Hij voegt wat lichtblauwe verf toe en maakt golvende, verticale stroken. Hij voegt dan wat verdunner en wat rode en beige druppels toe die zich op de maat van de muziek over het oppervlak verspreiden. Met wat simpele – of zo doet hij het lijken – streken kleuren hier en daar verschijnt stap voor stap het portret van van Gogh.

Lees ook:  Deze vrouw maakt met kurkuma, matcha en bloemen een kunstwerk van smoothies

Bekijk het hypnotiserende filmpje hier:

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Dieren sport door de jaren heen

Wat zijn de beste 25 musea in Londen?

De interessante sporten van de oude Grieken en Romeinen

Haal de trends van 2023 naar jouw interieur

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings