De Sterrennacht geschilderd op water is schitterend

1582 VIEWS
De Sterrennacht geschilderd op water is schitterend

Ebru, ook wel papier marmeren genoemd, is een eeuwenoude kunstvorm waarbij water  verdikt wordt met bijvoorbeeld carrageen waar men dan verf op druppelt. Hier worden vervolgens patronen in gemaakt met een smal object zoals een pin waar, wanneer het design klaar is, een sterk vel papier bovenop gelegd wordt. Deze kan er dan voorzichtig afgetrokken worden en de schildering blijft dan op het papier achter. De 32-jarige Garip Ay uit Turkije is een waar meester in deze kunstvorm en heeft onlangs Vincent van Gogh’s Sterrennacht en een van zijn zelfportretten nagemaakt. Het indrukwekkende proces heeft hij vastgelegd op video.

Sterrennacht

De kunstenaar begint door een zwarte kleurstof toe te voegen aan het water. Dan druppelt hij schakeringen blauw op het wateroppervlak door met een kwast op zijn hand te tikken boven het water. Met een pin gaat hij vervolgens zigzaggend en zwierend door de blauwe druppels heen en creëert zo de golvende wolken van de sterrennacht. Dan gaan hij verder door gouden druppels toe te voegen waar hij met een kolkende beweging sterren van maakt. Door lijnen naar onder te trekken richting het zichtbare deel van het zwarte water en daar wat wit, lichtblauw en geel aan toe te voegen vormt hij de gebouwen van het stadje. Het schilderij is nu af.

Lees ook:  Kunstenares maakt hyperrealistische schilderijen van bladeren in aquarel

Zelfportret

Met een grote, draaiende beweging lost hij het de Sterrennacht op in een wirwar van kleuren. Zonde, zou je denken, maar hij is nog niet klaar. Hij voegt wat lichtblauwe verf toe en maakt golvende, verticale stroken. Hij voegt dan wat verdunner en wat rode en beige druppels toe die zich op de maat van de muziek over het oppervlak verspreiden. Met wat simpele – of zo doet hij het lijken – streken kleuren hier en daar verschijnt stap voor stap het portret van van Gogh.

Bekijk het hypnotiserende filmpje hier:

Ontvang gratis onze beste artikelen!

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine

MEER INSPIRATIE

Een sprekende beeltenis van 1 enkel ijzerdraadje
Historische afbeeldingen in een nieuw, keramisch jasje
Schoonheid versterkt schoonheid
Een werk van meer dan 1000 kunstenaars