Deze sterke vrouwen schreven allemaal geschiedenis

25 augustus 2015
815
sterke vrouwen

Een aantal beroemde heldinnen kennen we allemaal: Marie Curie, Florence Nightingale, Moeder Teresa, Jane Goodall, Margaret Thatcher. Maar naast deze bekende namen hebben in de loop der eeuwen ontelbare sterke vrouwen in stilte invloed gehad op de loop van de geschiedenis, of gewoonweg gestreden voor hun idealen. Onderstaande vrouwen inspireren ieder mens (man en vrouw) om ergens voor te staan en ergens in te geloven, daar stapje voor stapje naar toe te werken en zich niet tegen te laten houden door traditionele opvattingen. Zo kan één bescheiden mens een wereld van verschil maken.

Jeanne Manford kwam op voor de rechten van haar homoseksuele zoon

'Ik heb een homoseksuele zoon en ik hou van hem,' schreef Jeanne Manford in 1972 naar de New York Post, nadat haar zoon Morty tijdens het uitdelen van flyers over homorechten met veel geweld was opgepakt door de politie. Een gevoelig statement, in een tijd waarin homoseksualiteit nog werd gezien als een ziekte. Toen ze twee maanden later met haar zoon meeliep in een demonstratie werd ze van alle kanten aangeklampt door jonge mannen die door hun eigen ouders niet begrepen werden. Naar aanleiding hiervan richtte ze een stichting op voor de 'ouders, familie en vrienden van homoseksuelen'.

sterke vrouwen

Jeanne Manford - bron beeld: Wikipedia

Anna Lee Fisher was de eerste moeder in de ruimte

Anna Fisher is geboren in 1949. Ze studeerde scheikunde en geneeskunde, en was in 1984 de 'eerste moeder in de ruimte'. Van 1988 tot 1996 besloot ze thuis te blijven om voor haar gezin te zorgen. Dochters Kristin Anne en Klara Lynne waren ongetwijfeld apetrots op hun moeder!

sterke vrouwen

Anna Lee Fisher

Sharla Thakral behaalde als eerste Indiase vrouw haar vliegbrevet

Op haar 16e trouwde de in 1914 geboren Indiase Sharla Thakral met een piloot. Een gebeurtenis die haar leven sterk zou beïnvloeden. De beste man kwam namelijk uit een gezin met 9 piloten. Met de steun en aanmoediging van haar schoonfamilie behaalde Thakral op haar 21e als eerste Indiase vrouw haar vliegbrevet en vloog ze solo in een 'Gypsy Moth'. Hierna maakte ze 1.000 vlieguren om ook haar 'A' status te behalen. Nadat haar man stierf in een ongeluk besloot ze het roer om te gooien: ze ging naar de kunstacademie, hertrouwde en werd een succesvol zakenvrouw en kunstenares.

sterke vrouwen

Sharla Thakral - bron beeld: Wikipedia

Bobbi Gibb rende de Boston Marathon al toen vrouwen nog niet toegelaten werden

Toen Bobbi Gibb zich in 1966 probeerde in te schrijven voor de Boston Marathon, kreeg ze als antwoord dat 'vrouwen fysiek niet in staat waren om een hele marathon te lopen'. Haar drive om de marathon te lopen werd des te groter, niet in de laatste plaats vanwege de sociale discussie die een dergelijke actie zou ontketenen. Op de dag van het evenement verstopte ze zich daarom in een wijde bermuda en trui van haar broer in de bosjes in de buurt van de finish en kwam enige tijd na het startsein ongemerkt te voorschijn. Uiteindelijk ontving ze veel steun van haar mede-lopers toen die ontdekten dat ze een vrouw was, en op hun aanmoediging deed ze haar trui zelfs uit. Ze finishte in 3 uur en 21 minuten. Uiteindelijk werd de Boston Marathon in 1972 officieel toegankelijk voor vrouwen.

sterke vrouwen

Bobbi Gibb

Maud Stevens Wagner was de eerste vrouwelijke tattoo artiest

Maud Stevens Wagner was een circuskind, geboren in 1877. Ze werkte als trapeze-artiest toen ze tattoo artiest Gus Wagner leerde kennen. In ruil voor een lesje tatoeëren ging ze met hem uit, wat niet alleen leidde tot een huwelijk, maar ook tot een glansrijke carrière voor Stevens Wagner als de eerste bekende vrouwelijke tattoo artieste. Wat haar extra bijzonder maakt is dat ze (ondanks de uitvinding van het electrisch tattoeëerapparaat) al haar creaties uitsluitend met de hand op het lichaam aanbracht.

sterke vrouwen

Maud Wagner - bron beeld: wikipedia

Meer lezen over sterke vrouwen? Bekijk hier alle artikelen over sterke vrouwen op Paradijsvogels Magazine

[hr]
Natuurlijk zijn we ons ervan bewust dat deze lijst bij lange na niet volledig is. Daarom zijn wij zijn benieuwd: welke andere inspirerende vrouwen wilt u aan dit rijtje toevoegen en waarom? Reageren kan onderaan deze pagina!

Lees ook:  Anne begon op haar 59e een tweede carrière als model

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Ontspanning door meditatie: hoe het werkt en waarom het helpt

Top 3 mooiste tuinen in de wereld

Een modern interieur

Begonia's snoeien en verzorgen

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings