
Een aantal beroemde heldinnen kennen we allemaal: Marie Curie, Florence Nightingale, Moeder Teresa, Jane Goodall, Margaret Thatcher. Maar naast deze bekende namen hebben in de loop der eeuwen ontelbare sterke vrouwen in stilte invloed gehad op de loop van de geschiedenis, of gewoonweg gestreden voor hun idealen. Onderstaande vrouwen inspireren ieder mens (man en vrouw) om ergens voor te staan en ergens in te geloven, daar stapje voor stapje naar toe te werken en zich niet tegen te laten houden door traditionele opvattingen. Zo kan één bescheiden mens een wereld van verschil maken.
Jeanne Manford kwam op voor de rechten van haar homoseksuele zoon
'Ik heb een homoseksuele zoon en ik hou van hem,' schreef Jeanne Manford in 1972 naar de New York Post, nadat haar zoon Morty tijdens het uitdelen van flyers over homorechten met veel geweld was opgepakt door de politie. Een gevoelig statement, in een tijd waarin homoseksualiteit nog werd gezien als een ziekte. Toen ze twee maanden later met haar zoon meeliep in een demonstratie werd ze van alle kanten aangeklampt door jonge mannen die door hun eigen ouders niet begrepen werden. Naar aanleiding hiervan richtte ze een stichting op voor de 'ouders, familie en vrienden van homoseksuelen'.
Anna Lee Fisher was de eerste moeder in de ruimte
Anna Fisher is geboren in 1949. Ze studeerde scheikunde en geneeskunde, en was in 1984 de 'eerste moeder in de ruimte'. Van 1988 tot 1996 besloot ze thuis te blijven om voor haar gezin te zorgen. Dochters Kristin Anne en Klara Lynne waren ongetwijfeld apetrots op hun moeder!
Sharla Thakral behaalde als eerste Indiase vrouw haar vliegbrevet
Op haar 16e trouwde de in 1914 geboren Indiase Sharla Thakral met een piloot. Een gebeurtenis die haar leven sterk zou beïnvloeden. De beste man kwam namelijk uit een gezin met 9 piloten. Met de steun en aanmoediging van haar schoonfamilie behaalde Thakral op haar 21e als eerste Indiase vrouw haar vliegbrevet en vloog ze solo in een 'Gypsy Moth'. Hierna maakte ze 1.000 vlieguren om ook haar 'A' status te behalen. Nadat haar man stierf in een ongeluk besloot ze het roer om te gooien: ze ging naar de kunstacademie, hertrouwde en werd een succesvol zakenvrouw en kunstenares.
Bobbi Gibb rende de Boston Marathon al toen vrouwen nog niet toegelaten werden
Toen Bobbi Gibb zich in 1966 probeerde in te schrijven voor de Boston Marathon, kreeg ze als antwoord dat 'vrouwen fysiek niet in staat waren om een hele marathon te lopen'. Haar drive om de marathon te lopen werd des te groter, niet in de laatste plaats vanwege de sociale discussie die een dergelijke actie zou ontketenen. Op de dag van het evenement verstopte ze zich daarom in een wijde bermuda en trui van haar broer in de bosjes in de buurt van de finish en kwam enige tijd na het startsein ongemerkt te voorschijn. Uiteindelijk ontving ze veel steun van haar mede-lopers toen die ontdekten dat ze een vrouw was, en op hun aanmoediging deed ze haar trui zelfs uit. Ze finishte in 3 uur en 21 minuten. Uiteindelijk werd de Boston Marathon in 1972 officieel toegankelijk voor vrouwen.
Maud Stevens Wagner was de eerste vrouwelijke tattoo artiest
Maud Stevens Wagner was een circuskind, geboren in 1877. Ze werkte als trapeze-artiest toen ze tattoo artiest Gus Wagner leerde kennen. In ruil voor een lesje tatoeëren ging ze met hem uit, wat niet alleen leidde tot een huwelijk, maar ook tot een glansrijke carrière voor Stevens Wagner als de eerste bekende vrouwelijke tattoo artieste. Wat haar extra bijzonder maakt is dat ze (ondanks de uitvinding van het electrisch tattoeëerapparaat) al haar creaties uitsluitend met de hand op het lichaam aanbracht.
Meer lezen over sterke vrouwen? Bekijk hier alle artikelen over sterke vrouwen op Paradijsvogels Magazine
[hr]
Natuurlijk zijn we ons ervan bewust dat deze lijst bij lange na niet volledig is. Daarom zijn wij zijn benieuwd: welke andere inspirerende vrouwen wilt u aan dit rijtje toevoegen en waarom? Reageren kan onderaan deze pagina!