Waar komen al die stepjes vandaan in grote Europese steden?

3 februari 2023
130
Elektrische step

De elektrische stepjes zijn opeens overal. In iedere grote stad waar je komt, zie je ze staan. Ze zijn in het straatbeeld verschenen en voor veel mensen zijn ze inmiddels onmisbaar geworden. Je hebt namelijk geen auto meer nodig in de stad en ook de fiets laten we steeds vaker staan. Je voorkomt file, je bent toch snel op de plek van bestemming en je komt ook nog eens helemaal fris aan.

Handig voor als je naar je werk gaat, maar ook handig voor als je snel een boodschap moet doen. Ze zijn dus efficiënt, snel en relatief goedkoop als je snel door de stad wilt. Wist je dat de elektrische step ook nog eens milieuvriendelijk is? Is dit dan het vervoersmiddel van de toekomst?

Iedereen kan en mag er gebruik van maken

De elektrische step is er voor iedereen; voor kinderen en voor volwassenen. De elektrische step voor volwassenen is op iedere straathoek te vinden, een elektrische step kopen is daarom overbodig. De elektrische step voor een kind is een iets ander verhaal. Deze zijn moeilijker te vinden, omdat er minder stepjes van zijn. Toch is het niet onmogelijk en kunnen ook kinderen de hele dag op een stepje door de stad. Let op: kinderen mogen de stepjes alleen gebruiken onder toezicht van volwassenen. De stepjes voor hen hebben een beperkte snelheid en zijn erop gemaakt om kinderen verantwoordelijk te laten steppen. Zorg er zelf voor dat je kinderen beschermende middelen gebruiken zoals een helm.

Hoe gebruik je die elektrische stepjes?

Heb je nog nooit op een elektrische step gereden en wil je het zelf eens proberen? Dan kun je via verschillende apps een step huren. Één van die apps is Lime, dit is de populairste app hiervoor. Je installeert de app op je smartphone en je maakt een account aan. Vervolgens moet je de algemene voorwaarden accepteren en je creditcard koppelen aan de app. Nu kun je direct gebruik maken van de app. Zoek op de kaart van Lime een stepje in de buurt en vindt zo altijd snel jouw stepje. Loop er vervolgens naartoe en ontgrendel jouw stepje via de QR-code, deze moet je scannen.

Lees ook:  Wintersporten in Oost-Europa: low budget en net even anders

Liever het kenteken invoeren of op een knop in de app klikken? Ook dat kan. De rit starten kost ongeveer €1,00 euro en daarna kost het ongeveer €0,19 cent per minuut. Ben je op de plek van bestemming? Dan zet je de rit in de app weer stop en parkeer je het stepje op een plek waar niemand er last van heeft. De kosten worden automatisch van je creditcard afgeschreven. Let op: voor kinderen betaal je net zoveel als voor volwassenen.

De nadelen van de elektrische stepjes in Europese steden

De elektrische step is dus populair en zeer handig, maar er zit ook een keerzijde aan. De step zorgt namelijk voor verontrusting in de stad. Zodra degene die de step gebruikt heeft op de plek van bestemming is wordt de step gewoon neergezet. De stepjes zie je daarom random door de hele stad staan en dat doet toch wel een beetje afbreuk aan het stadsbeeld.

Het kan slordig ogen en bovendien is niet iedereen fan ervan. Wat ook nog meespeelt, is de veiligheid van deze step. Dit komt omdat de stepjes vaak niet voldoen aan de veiligheidsnormen, in tegenstelling tot de fietsen en de scooters. Denk aan stepjes die niet voorzien zijn van verlichting en reflecterende materialen. Mensen maken daarnaast gewoon gebruik van de stepjes, zonder dat ze de juiste verkeersregels kennen en dat zorgt zo nu en dan voor gevaarlijke situaties op de weg.

Ook de hoge snelheid is voor onervaren gebruikers vaak lastiger onder controle te houden, waardoor er eerder ongelukken ontstaan. Je hebt namelijk geen rijbewijs nodig voor deze stepjes.

Lees ook:  Seychellen: Tropisch Afrikaans Paradijs

Over de auteur

Mathias Molenberg

Recente berichten

Ontdek de geheimen van chakra healing

Meditatie voor chakra balans: ontdek hoe het werkt

De 6 allermooiste gedichten bij overlijden oma

Beginnende yoga oefeningen die je thuis kunt uitvoeren

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings