Stedentrips in Nederland: denk ook eens aan deze leuke steden!

46 VIEWS
Stedentrips in Nederland: denk ook eens aan deze leuke steden!

Amsterdam, Rotterdam, Utrecht: hartstikke leuk voor een weekendje winkelen en genieten van lekker eten en drinken. Maar we kennen ze nu ook wel een beetje. Ons land heeft nog zoveel andere leuke steden! Minder groot of bekend misschien maar eigenlijk juist daarom leuk als je stedentrips in Nederland wil plannen.

Amersfoort

Weinig steden in Nederland zijn zo ondergewaardeerd als Amersfoort. Een historische stad bomvol bezienswaardigheden waar je je tijdens een weekendje weg zeker niet verveelt. Begin je stadswandeling bij de Kamperbinnenpoort en zigzag via de middeleeuwse Muurhuizen naar de levendige winkelstraat. De Onze Lieve Vrouwetoren met het gezellige plein zie je vanzelf dichterbij komen. Beklim de toren voor een fantastisch uitzicht over de stad! Vanaf daar loop je verder naar de iconische koppelpoort aan de Eem, waar het historische stadsdeel ophoudt en je je ineens midden in de artistieke zone van een voormalig fabrieksterrein bevindt vol ateliers en bijzondere horeca. Genoeg te ontdekken in deze stad!

stedentrips in Nederland
Historisch Amersfoort wemelt van de mooie plekken

Delft

Bij buitenlandse toeristen staat het steevast hoog op de to do lijst, maar gek genoeg zijn veel Nederlanders er zelf nog nooit geweest. Het schilderachtige plaatsje Delft is dan ook de ideale bestemming voor stedentrips in Nederland. Lekker toerist in eigen land spelen! Wandel door de knusse straatjes, bezoek Royal Delft en het Vermeer museum en spot natuurlijk de vele Delfts blauwe tegeltjes.

Leeuwarden

In 2018 droeg Leeuwarden de titel Culturele Hoofdstad van Europa en sindsdien krijgt deze stad eindelijk wat meer aandacht. Leeuwarden is oprecht een sfeervolle stad die vol verrassingen zit. Dat begint al bij de Friese versie van de toren van Pisa: de Oldehove staat er minstens zo scheef bij! Een andere must is de Blokhuispoort: in deze voormalige gevangenis zitten nu allerlei creatieve ondernemers gehuisvest. Een kijkje waard!

Lees ook:  7685 vakantiefoto's als promofilm voor Nederland
stedentrips in Nederland
Bezoek de Blokhuispoort in Leeuwarden

Breda

Denk jij bij Brabantse steden als eerste aan Eindhoven? Hartstikke leuke stad en zéker een bezoekje waard, maar onderschat de kleinere steden in de provincie niet. Als eerste Breda: een stad waar je binnen no-time doorheen wandelt maar onderweg zoveel leuks tegenkomt dat je er toch een hele dag over doet. Cultuurliefhebbers wandelen eerst langs het kasteel, door het Begijnhof en de kleine klinkerstraatjes. Maar vooral voor shoppen en lekker eten ben je in Breda aan het goede adres. De grote winkelstraat en de overdekte Barones hebben alle winkels die je je wensen kan. Loop daarna door naar de Grote Markt of de Havermarkt voor een hapje en een drankje, of kies een plekje aan de gezellige haven. Check in de zomer ook even de stadskalender, want dan is er elke week wel ergens een gezellig evenement aan de gang.

Tilburg

We blijven nog even in Brabant, want het ligt nog geen 15 minuten met de trein van Breda vandaan maar Tilburg biedt weer een heel andere ervaring. Om te beginnen is er het Dwaalgebied in de binnenstad, waar je precies kunt doen wat de naam doet vermoeden: eindeloos ronddwalen door straten vol verrassende barretjes, conceptstores en leuke boetiekjes. Een andere favoriet is de Spoorzone. Deze voormalige NS-werkplaats is de afgelopen jaren helemaal opnieuw vormgegeven en is nu een bestemming vol kunst en creativiteit. In gerestaureerde loodsen en zelfs treinstellen bevinden zich nu allerlei bijzondere restaurants, terrassen en kleine ondernemers. Neem je camera mee want dit gebied is wat je noemt ‘Instagrammable’.

Meer bestemmingen voor stedentrips in Nederland

Dit lijstje is natuurlijk verre van compleet. We noemden ook Eindhoven al even (sla daar zeker Strijp-S niet over!) maar ook Hazesteden als Zwolle en Deventer zijn een aanrader. En wat dacht je van het gezellige Maastricht of Zeeuwse Middelburg? Tijd voor een Nederlandse bucketlist!

Ontvang gratis onze beste artikelen!

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine

MEER INSPIRATIE

Op ontdekkingstocht in Nederland via Lange Afstand Wandelpaden
Tijd voor ruimte: de mooiste plekken in Breda om te bezinnen
Kastelen in Nederland: 5 Middeleeuwse pareltjes om te bezoeken
Maak kennis met de Big Five van Nederland -én ontdek waar je ze kunt vinden!