De meest sprookjesachtige wandelroutes in Europa

27 juli 2017
638

Wandelen is de uitgelezen manier om aan het dagelijks leven te ontsnappen. Van rustige boswandelingen tot pittige bergtochten, overal ter wereld zijn talloze prachtige wandelroutes uitgestippeld. Hoe meer je wandelt, hoe meer je je realiseert dat er nog zoveel meer te zien is! Maar voor de meest betoverende wandelingen hoef je, zoals met veel dingen, eigenlijk niet te reizen. Europa biedt namelijk sprookjesachtige wandelroutes waar je je zo in een andere wereld waant. Denk aan de geboorteplek van Andersen in Denemarken of de donkere Duitse bossen waar de verhalen van de gebroeders Grimm op zijn gebaseerd.

Wij zetten de mooiste betoverende routes van dit continent op een rijtje:

1. Langs meren en valleien over de Westweg in het Zwarte Woud 

Het Zwarte Woud in het zuidwesten van Duitsland is al sinds de 13e eeuw een bron van sprookjes en folklore. Vele bekende verhalen zoals Assepoester, Rapunzel en Sneeuwwitje die zijn verzameld en herschreven door de gebroeders Grimm, kennen hier hun oorsprong. Het woud bestaat uit dichtbegroeide natuur, mistige valleien en indrukwekkende heuvels. Daarnaast vind je er ook nog eens idyllische dorpjes, statige kastelen en moerassige gebieden. De combinatie hiervan geeft je het gevoel dat er wellicht iets mysterieus op de wereld is zonder dat wij het weten.

Westweg

sprookjesachtige wandelroutes

In het zwarte woud zijn vele wandelroutes te vinden om van de buitenlucht te genieten en je even helemaal over te geven aan de Duitse sprookjesomgeving. De Westweg is de oudste en 127 kilometer lang, beginnend in Pforzheim en eindigend in Bazel.

Deze route leidt je langs prachtige meren, brengt je naar brede valleien en laat je genieten van een bijzonder mozaïek aan woud, hoogland en weiden. Het ene moment bevind je je in mistige bossen met een dicht begroeid bladerdak en het andere moment sta je op de heuvelrug van het royale uitzicht te genieten. Het Zwarte Woud biedt een geweldige diversiteit aan landschap, dat zelfs de meest nuchtere mensen laat dromen van mystieke werelden!

Lees ook:  De paden op: 5 avontuurlijke wandelroutes op Nederlandse bodem

2. Wandelen door 'de tuin van Denemarken' op het eiland Funen 

sprookjesachtige wandelroutes2

De tweede wandelroute ligt op het charmante Deense eiland, Funen. Door het groene landschap, de glooiende heuvels en de ruige baaien wordt dit ook wel de ‘tuin van Denemarken’ genoemd. Ook is Funen de geboorteplaats van H.C. Andersen. De dichter en schrijver, geboren in 1805, groeide hier op met de lokale folklore verhalen. Op latere leeftijd bezocht hij op het eiland vele sprookjesachtige kastelen, prachtige tuinen en pittoreske dorpjes die onder andere als inspiratie voor verhalen als ‘Prinses op de Erwt’, ‘Duimelijntje’ en ‘De Kleine Zeemeermin’ dienden.

Archipelago trail

Stap in de voetsporen van Andersen en loop op Funen de Archipelago trail. Deze wandelroute beslaat in totaal 220 kilometer (je bent dus even zoet), uitgestrekt over vier eilanden. Het grootste deel van de trail (ongeveer 100 kilometer) brengt je langs de culturele en historische hoogtepunten van Zuid-Funen.

Tijdens de wandeling loop je over uitgestrekte weilanden, door magische bossen en door glooiende dalen die gecreëerd zijn tijdens de ijstijd. Op een aantal pieken heb je schitterend uitzicht bieden over de andere eilanden. Ook vind je er vele historische sprookjesachtige dorpen en landhuizen waar Andersen verbleef, zoals het Holstenshuus, het Broholm kasteel en Hesselagergård.

3. Tropische bloemen in de Bodensee

Midden tussen Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland ligt de Bodensee. Dit meer ontstond tijdens de ijstijd door smeltende gletsjers en vormt nu een prachtig gebied voor rustgevende wandelvakanties. Denk: een groene omgeving, het uitgestrekte spiegelende meer en de Alpen die opdoemen op de achtergrond.

Runderwandweg

Om van alles te genieten dat de Bodensee te bieden heeft kun je de Rundwanderweg nemen. Dit is een 260 kilometer lange wandelroute, die geheel rond het meer gaat. Tijdens de route doorkruis je idyllische Duitse, Oostenrijkse en Zwitserse dorpjes, prachtige glooiende landschappen en fraaie wijngaarden. Daarnaast kun je genieten van de historische bezienswaardigheden, de gezellige biertuinen en al het groen dat de Bodensee te bieden heeft.

Lees ook:  Ontdek de schoonheid van Nederlandse wandelgebieden

Mainau

sprookjesachtige wandelroutes3

Naast de magisch groene bossen en landschappen langs de Bodensee, geeft één plek je echt het gevoel dat je een wonderland bent binnengestapt en dat is het eiland Mainau, ook wel bekend als het bloemeneiland. Het ligt in het noordwesten van de Bodensee en is via de stad Konstanz te bereiken.

Van1857 tot 1907 gebruikte groothertog van Baden Mainau als zomerverblijf en liet hier een park aanleggen met een schat aan tropische boom- en bloemsoorten die een zee van kleuren en geuren creëren. Bezoek hier ook het Barokslot, de barokke kerk en de vlindertuin.

4. Kastelenroute in Zuid-Limburg

Ook in Nederland kun je terecht voor sprookjesachtige wandelroutes. In Zuid-Limburg bijvoorbeeld vergeet je al snel dat je in eigen land bent door de diversiteit aan schattige dorpjes, heuvel- en berglandschappen en oude kastelen. Leuk van wandelen in deze regio is dat er veel variëteit is: van fietsroutes tot culinaire wandelingen en stevige bergbeklimmingen.

Elk seizoen heeft weer iets nieuws te bieden. De echte magie beleef je wel tijdens de winterdagen als de steden en dorpen opgetrokken zijn in kerstsfeer. Veel wandelroutes brengen je bijvoorbeeld langs Valkenburg, dat staat bekend als dé kerststad van Nederland.

sprookjesachtige wandelingen

Zelfs in de mergelgrotten zijn betoverende kerstmarkten te vinden. Wandel na een glaasje glühwein door de bossen en over het heuvelland naar het statige kasteel Hoensbroek, om vervolgens af te dalen richting de grens van België waar je het sprookjesachtige Schaloen kasteel uit 1381 en het betoverende Neubourg kasteel gebouwd in 1288 vindt.

Dus trek de wandelschoenen aan! De ervaringsdeskundigen zullen het beamen: onderzoek wijst uit dat wandelen in de natuur een positief effect op je geestelijke gesteldheid heeft.

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Fairtrade producten: een stap richting duurzame consumptie

Lieke Marsman; gedichten over de onontkoombare werkelijkheid

Mediteren kun je leren

Eindelijk wonen op jezelf, hoe pak jij dat aan?

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down