Sprookjesachtige plekken op Sardinië om de regen te vergeten

27 oktober 2016
221
sardinie hotel

Terwijl de herfst met volle kracht haar regen over ons uitstort en de bladeren na een lange zomer eindelijk verkleuren aan de bomen, kunnen we dromen over mooie plekken om naar toe te reizen. In het zuiden van Europa bereikt het kwik het in maart alweer temperaturen waarbij je op een mooie dag in een T-shirtje buiten kunt zitten. Hoera!

Bijvoorbeeld op Sardinië, waar het water kristalhelder en azuurblauw is, de pasta met tomaten en olijfolie smelt op je tong en de natuur ruig en onontgonnen is. En waar je tussen de Sardijnse kunst kunst slapen, in vuurtorens kunt overnachten of in het huis van voormalige Italiaanse zangers. Bonuspunt: in het zuiden is het hier zelfs het hele jaar rond prettig vertoeven.

Daarom verzamelden we een paar sprookjesachtige plekken die je het herfstweer direct doen vergeten. Gewoon om even bij weg te dromen. Of om een keer naar toe te gaan...

1. Slaap tussen een bijzondere kunstverzameling in Hotel su Gologone

hotel sardinie

Hotel Su Gologone herbergt vele mooie kunstschatten.

Hotel Su Gologone vond zijn oorsprong in een restaurant. Iets wat anno 2016 heel normaal lijkt, was in de zestiger jaren compleet onbekend: een restaurant dat de lokale keuken op de kaart zette. Pasqua en Peppeddu Palimodde waren de eigenaren en destijds verloofd.

Restaurant

"Peppeddu wilde iets doen om het land waarvan hij hield te eren", vertelt Pasqua. "Toen we terugkwamen van onze huwelijksreis wist hij me te overtuigen van zijn idee om een restaurant te beginnen." In 1967 openden ze de deuren. In die tijd had niemand verwacht dat het serveren van het relatief simpele lokale eten zo'n succes kon worden. Om de stroom bezoekers beter van dienst te zijn bouwden ze een klein hotel ernaast.

Lees ook:  De mooiste bezienswaardigheden op Cyprus

Sardijnse topstukken

Nu runnen Pasqua en dochter Giovanna deze plek. Giovanna is kunstenares en een fervent verzamelaarster van Sardijnse topstukken. Borduurkunst, keramiek, juwelen, houtwerk: deze worden in het hele hotel geëxposeerd, tot in de kamers waar je slaapt. In combinatie met de idyllische ligging tussen de wijnranken en olijfbomen, aan de voet van de Supramonte is dit een bijzonder inspirerende plek.

2. Een oude vuurtoren op de rand van de klif

sardinia-2

Faro Capo Spartivento op de kliffen van de zuidkust van Sardinië.

In 1854 bouwde de Italiaanse marine deze vuurtoren hoog op de kliffen van de Sardijnse zuidkust. Tot 1980 woonden hier de vuurtorenwachters, daarna werd het lichtsignaal geautomatiseerd en was de wachter niet meer nodig. Meer dan 30 jaar bleef de plek onbewoond met als enige gasten de wind, regen en de zon. In 2006 werd de vuurtoren gerenoveerd en omgebouwd tot het hotel Faro Capo Spartivento.

Verlaten plek

Aan de achterkant van het gebouw bevindt zich een tuin van 3000 vierkante meter, met daarin een eeuwenoude olijfboom. Hier in de tuin zijn 2 suites gebouwd waar je kunt overnachten, naast de 4 kamers in de vuurtoren zelf. Je kunt hier alleen komen via een onverharde weg, wat nog een beetje appelleert aan het gevoel van de verlaten plek toen er alleen nog vuurtorenwachters woonden.

Mooi detail: de kamers op de eerste verdieping in de vuurtoren hebben een glazen dak waardoor je 's nachts de sterren kunt zien.

3. Het huis van de Italiaanse zanger Fabrizio De André

sardinia-10

Hotel L'Agnata di De André is bedekt met klimop welke met de seizoenen meekleurt.

De Italiaanse Fabrizio De André studeerde rechten, maar was eigenlijk alleen maar bezig met het schrijven en zingen van liedjes. In 1968 brak hij door en wijdde de rest van zijn leven aan zijn muzikale professie. In de jaren '70 kocht hij een huis in de bossen waar hij een schitterende Engelse tuin bij aanlegde, inclusief zwembad en stuwmeer. Hier, aan de voet van de Monte Limbara schreef hij nog vele gedichten en muziek, deels geïnspireerd door deze bijzondere omgeving.

Lees ook:  4 redenen waarom je van olijven plukken een gelukkig mens wordt

Wandelen

Nu is L'Agnata di De André een kleinschalig hotel, waar de inrichting en kunstwerken nog steeds herinneren aan de tijd dat Fabrizio er woonde, samen met zijn vrouw Dori. Het ligt ver van de bewoonde wereld, een ideale plek wanneer je helemaal tot rust wil komen. Vanuit het hotel kun je prachtige wandelingen maken in de omgeving van het oude stadje Tempio Pausiana.

4. Gerenoveerd landhuis vlakbij de mooiste stranden van Sardinië

sardinia-4

Casa Teulada is een kleurrijke plek met authentieke details en ligt dichtbij prachtige stranden.

In 2007 stuitten Antonio en Christa tijdens hun vakantie in het zuiden van Sardinië op de ruïnes van een oud landhuis in het kleine stadje Teulada. Ze besloten dat dit de plek was waar hun droom om een mooie vakantieplek te realiseren, in vervulling moest gaan en ze bouwden het kleurrijke Casa Teulada.

Net zo mooi als de malediven

De drie appartementen zijn met veel liefde, aandacht voor detail en traditionele meubels vormgegeven. In de directe omgeving liggen daarnaast een paar van de mooiste stranden van Sardinië, zoals Chia, Tuerradda en Porto Pino. De Malediven vallen in het niet bij dit kristalheldere en azuurblauwe water, geflankeerd door witte zandduinen van soms wel 30 meter hoog. Als je geluk hebt zie je in de verte dolfijnen zwemmen.

5. Logeer in een oude, Sardijnse boerderij (met bijzondere tuin)

hotel sardinie

Hotel Lucrezia is een oude, gerenoveerde boerderij met bijzondere tuin.

Hotel Lucrezia was ooit een boerderij. Veel van de oude en oorspronkelijke elementen en indeling zijn bewaard gebleven, al hebben de kamers nu andere functie dan toen Lucrezia zelf hier van 1895 tot 1934 met de scepter zwaaide. Het antieke meubilair in de kamers ademt nog de oude sfeer, wel is alles gemoderniseerd - vroeger was er maar één badkamer: in de tuin.

Lees ook:  Deze antiekmarkten, oogstfeesten en cultuurfestivals vind je alleen maar in Engeland

Mediterrane oase

Deze tuin was vroeger naast de plek waar de badkamer huisde, vooral een stuk grond waar de familie hun eten verbouwde, nu is het een soort Mediterrane oase waar de structuur van planten centraal staat. Het idee is dat je na een dag in de prachtige natuur van de het schiereiland waar Hotel Lucrezia ligt, niet meteen in een andere wereld stapt maar dat je een 'zachte landing' ervaart.

Reflectie van het landschap in de tuin

De planten die in de tuin staan zijn dan ook een reflectie van wat je in de omgeving ziet: bepaalde grassen in de tuin kleuren goud in de zomer, net als de velden van het Sardijnse landschap. Zilverkleurige mossen refereren aan de olijfboomgaarden en stroken saliestruiken. We kunnen het beschrijven, maar het is iets dat je moet ervaren.

Meer weten over deze mooie plekken op Sardinië?

Eva Cortie komt al meer dan 17 jaar op Sardinië en is eigenaresse van het reisbureau Eva Sardinia. Ze kent het eiland op haar duimpje en weet de mooiste plekjes te vinden die net even buiten de gebaande liggen. Samen met haar team stelt ze mooie reizen samen en zoekt ze naar bijzondere accomodaties. Bekijk het hele overzicht, inclusief foto's en reistips op de website van Eva Sardinia. 

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Het sterrenbeeld Leeuw: eigenschappen en karakter

Chakra kleuren: ontdek de verbanden en betekenissen

De 5 populairste bezienswaardigheden in Gent

Palo Santo: de magische krachten van dit heilige hout

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings