Al het moois om te ontdekken in Split

30 oktober 2020
197

Dat Kroatië inmiddels in de harten is gesloten van vele reizigers en vakantiegangers is inmiddels bekend. Dankzij de prachtige omgeving, schitterende meren en uitgestrekte nationale parken is Kroatië inmiddels uitgegroeid tot een van de mooiste natuurlijke locaties om te bezoeken.

Maar ondanks al deze wonderschone natuur valt er nog veel meer te beleven en te zien – en een perfect voorbeeld hiervan is Split. Waar parken, meren en bossen in de meeste delen van Kroatië domineren, staat Split daarentegen vol met zowel historische als moderne gebouwen. De stad is modern, dynamisch en biedt tegelijkertijd ook een kijkje in de rijke geschiedenis.

Vreemd is het dan ook absoluut niet dat jaarlijks vele vakantiegangers een trip naar deze veelzijdige stad boeken. In dit artikel gaan we in op een aantal handige tips, de belangrijkste bezienswaardigheden en de beste reistijd voor een onvergetelijk verblijf in deze Kroatische stad!

De reis naar Split

De reis naar Split kan uiteraard op veel verschillende manieren worden gemaakt. Voordat je een keuze maakt voor het vliegtuig, de auto, de bus of de trein is het allereerst van belang om een inschatting van je reisplannen te maken. Wil je meer flexibiliteit of ben je juist op zoek naar een kort verblijf en een snelle reis?

De snelste en gemakkelijkste manier om naar Split te gaan is met het vliegtuig. De luchthaven van Split ligt net buiten de stad en is bereikbaar vanaf Schiphol. Aangekomen op de luchthaven kan je je reis op een groot aantal manieren vervolgen. Denk aan de shuttlebus richting het centrum van de stad. Maar ook de taxi behoort natuurlijk tot de mogelijkheid.

Lees ook:  Bobbie Rose (102) begint aan een carrière als model

Hoewel je op het vliegveld de optie hebt om een auto te huren, is de weg naar Kroatië met een eigen auto natuurlijk ook altijd nog een optie. Dit zal waarschijnlijk een meer vermoeiende reis zijn en afhankelijk van de woonplaats duurt de reis ongeveer 16-18 uur vanuit Nederland. Desondanks is het wel een ideale manier om meer van Kroatië te ontdekken dan alleen het mooie Split.

Indrukwekkende bezienswaardigheden in Split

Het huidige Split dat vandaag de dag te bewonderen is heeft zijn pracht en praal grotendeels te danken aan de Romeinse keizer Diocletianus, die ter gelegenheid van zijn pensionering ter plaatse een enorm paleis liet bouwen. Het was het begin van een grote ontwikkeling die zich in de 18e eeuw verder heeft voltrokken.

Het gevolg is grote veelzijdigheid als het aankomt op bezienswaardigheden binnen de stad. Met een combinatie van het verleden en het moderne leven inspireert Split vooral cultuurliefhebbers, maar ook strandvakantiegangers en andere soorten reizigers ontdekken maar al te graag wat Split allemaal te bieden heeft.

Diocletianus Paleis

De prachtige havenstad Split biedt je, naast een fantastische verfrissing in de Adriatische Zee en een schitterend aanzicht, vooral veel hoogtepunten op het gebied van bezienswaardige cultuur. Het is haast niet voor te stellen hoeveel prachtige locaties er binnen de stad ontdekt kunnen worden.

Toch steekt er één bezienswaardigheid met kop en schouders boven de andere gebouwen uit: het paleis dat de stad tot leven bracht. We hadden het net kort al even over het paleis en dat is zeker niet voor niets. Het Diocletianus paleis is verkeert namelijk nog steeds in topconditie is en te vinden is in het midden van het stadscentrum van Split.

Lees ook:  De modetrends voor de lente en zomer van 2023!

Tijdens het leven van de keizer diende het paleis niet alleen als verblijf van de heerser, maar ook als onderkomen voor zijn bedienden. Het oorspronkelijke gebouw - dat door de grootte zelfs werd verdeeld in een zuidelijk en noordelijk gedeelte - was gemakkelijk geschikt als accommodatie voor alle personeelsleden.

Hoewel het paleis bijna ongeschonden aan je voeten ligt, hebben de opvolgende heersende keizers in de loop der jaren ieder een eigen stijl meegegeven aan het bouwwerk. Maar voor liefhebbers van de serie Game of Thrones is het natuurlijk ook een locatie dat zij direct zullen herkennen vanuit hun favoriete serie. Zo schitterde het paleis in een aantal scènes, wat voor de fans natuurlijk des temeer een reden is om een bezoek te brengen!

Stadspoorten van het paleis

In Split omringen maar liefst vier fascinerende stadspoorten het centrum van de stad. Poorten die zeker op het lijstje met meest bijzondere bezienswaardigheden thuis horen.

Met name De Gouden Poort van Split wordt regelmatig bezocht en vormde vroeger de prachtige ingang van het paleis. Tegenwoordig is de poort een van de populairste bezienswaardigheden van de stad en straalt hij nog steeds een statig karakter uit.

De Zilveren Poort daarentegen v heeft een bijzondere schoonheid van de oude architectuur en was jarenlang gesloten, voordat het werd gerenoveerd. Vervolgens is de IJzeren Poort misschien niet de meest uit het oog springende bouwwerk, maar toch altijd nog het vermelden waard. Bovendien zul je de poort waarschijnlijk bewust of onbewust wel tegenkomen tijdens je verblijf, aangezien deze is gelegen in het stadscentrum van Split.

Lees ook:  Bij dit leuke plantenasiel kun je kamerplanten adopteren

Tot slot kent de stad ook de zogenaamde Bronzen Poort. Deze poort is er niet alleen om bewonderd te worden, maar vervult vandaag de dag nog altijd een praktische functie. Veel rondleidingen starten vanaf deze poort en het is bovendien de ingang van de vele beroemde kelders van Split.

Riva-boulevard

Aan de promenade Riva die aan het water ligt, is het altijd bruisend en druk. Dat veel inwoners, reizigers en vakantiegangers hier naartoe trekken is niet opmerkelijk te noemen. De Riva nodigt je namelijk uit voor een heerlijke wandeling en tegelijkertijd de nodige ontspanning.

Op de met palmbomen gevulde promenade kom je een groot aanbod aan cafés en restaurants met een mediterrane sfeer tegen. Op de promenade vinden ook regelmatig een aantal culturele evenementen plaats die voor nog meer vermaak zorgen!

De beste reistijd voor een bezoek aan Split

Dankzij het mediterrane klimaat in de stad heeft Split te maken met warme zomers en vaak milde winters. Bovendien blijft de stad dankzij de ligging rondom vele berglandschappen vaak bespaard van extreme weersomstandigheden die in overige delen van Kroatië nog weleens willen voorkomen.

De wind in de zomer zorgt voor een aangename verkoeling en dit maakt deze periode van het jaar dan ook direct de beste tijd voor een bezoek aan de stad. Met name de maanden mei tot september zijn vaak aangename maanden en daarnaast is de stad in deze periode  maar al te vaak voorzien van ideaal strandweer!

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Dieren sport door de jaren heen

Wat zijn de beste 25 musea in Londen?

De interessante sporten van de oude Grieken en Romeinen

Haal de trends van 2023 naar jouw interieur

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings