Spirituele hulpverlening voor je mentale gezondheid

5 december 2023
100
spirituele hulpverlening

Steeds meer Nederlanders besteden aandacht aan hun mentale gezondheid. We zijn ervan overtuigd dat mentale en fysieke gezondheid hand in hand gaan en dat een gezond hoofd onmisbaar is voor een gezond leven. Maar hoe bereik je dat nu eigenlijk, een gezond hoofd? Het antwoord? Spirituele hulpverlening!

De feiten op een rij

Bijna de helft van alle Nederlandse volwassenen heeft in zijn of haar leven ooit één of meer psychische aandoeningen gehad. Alleen al in het afgelopen jaar had 1 op de 4 volwassenen een psychische aandoening en wel 15% van deze groep had een angststoornis. Ook een depressieve stoornis komt relatief vaak voor in deze groep.

Verschillen tussen vrouwen en mannen
Vrouwen krijgen vaker te maken met een psychische aandoening dan mannen, ook zijn er duidelijke verschillen op te merken in het type aandoening. Vrouwen hebben vaker een stemmings- of angststoornis, terwijl mannen vaker een middelenstoornis hebben zoals een alcohol- of drugsverslaving. Maar hoe pak je zo’n psychische aandoening nu precies aan?

De traditionele gezondheidszorg

Van de totale groep volwassenen met een psychische stoornis heeft 14% gebruik gemaakt van algemene gezondheidszorg, door een huisarts, bedrijfsarts of maatschappelijk werk in te schakelen. In 9% van de gevallen heeft de patiënt zich tot geestelijke gezondheidszorg gewend, zoals een psycholoog of psychiatrische dagbehandeling. Een snelle optelsom laat hier zien dat een flink deel van de mensen met een psychische stoornis dus helemaal geen hulp zoekt in de traditionele gezondheidszorg.

Spirituele hulpverlening

Spirituele hulpverlening

Wanneer er geen behoefte is aan traditionele zorg maar gekozen wordt voor alternatieve zorg, wordt een andere route bewandeld. Daar waar traditionele zorg met een gestructureerde aanpak gaat voor meetbare resultaten, is spirituele hulpverlening vaak gericht op een holistische aanpak. Door te werken aan welzijn en mentale gezondheid op alle niveaus en niet enkel te focussen op de klacht waar je mee binnen kwam, kan een diepere betekenis en verbinding ontstaan die bijdraagt aan het innerlijk welzijn en mindfulness.

Lees ook:  Het Uilendagboek | Een nieuwe generatie in de burcht

Lees ook: Spiritualiteit – Paradijsvogels Magazine

Het beste van twee werelden?
Voor veruit de meeste patiënten met een chronische ziekte, is het de combinatie van een traditionele behandeling met spirituele hulpverlening wat leidt tot het uiteindelijke herstel. Door aandacht voor zingeving is het mogelijk om opnieuw grip te krijgen op het leven, het geeft inzicht en kan je vertellen wat je nu echt motiveert. Deze gezonde mentale staat draagt bij aan lichamelijk herstel, weten al deze patiënten te vertellen.

De acceptatie komt langzaam op gang

Toch is spirituele hulpverlening nog niet zo breed geaccepteerd als de traditionele zorg. Dit blijkt onder andere uit de vergoedingen binnen je zorgverzekering. Hoewel een meerderheid van de Nederlanders voorstander is van het toevoegen van alternatieve zorg aan het basispakket, is dit nog altijd niet vanzelfsprekend.

Voor een acupuncturist of homeopaat moet men zich vaak wenden tot een aanvullend pakket, en dit is niet eens bij elke verzekeraar mogelijk. Het is dus verstandig om middels zorgverzekering vergelijken te bezien welke verzekeraar het best aansluit bij alternatieve behoeftes, zodat mentale gezondheid onder handbereik ligt voor elke Nederlander.

Over de auteur

Kai Roterman
Hallo! Mijn naam is Kai Roterman en ik ben online marketeer bij het geweldige marketingbureau Web Wings. Na mijn stage bij het bedrijf succesvol te hebben afgerond, ben ik enorm trots dat ik er nu full time mag werken en dan ook nog eens mag schrijven voor Paradijsvogels Magazine! Ik ben dol op edelstenen, tarot leggen en het leren over verschillende spirituele stromingen. Daarnaast kan ik uren kijken naar tv shows of spelen op mijn Nintendo Switch. Ik hoop dat het lezen van mijn artikelen jullie net zo veel inspireert als het was om te schrijven!

Recente berichten

Ivo de Wijs; gedichten van een cabaretier

De spirituele betekenis van een vogel tegen het raam

Kastelen van vroeger en nu

De rol van orakels in de Griekse mythologie: Voorspellingen en raadplegingen

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down