Spirituele betekenis van de kat

13 december 2022
2081
kat

Je houdt van ze of je houdt niet van ze; katten kun je niet alleen met ‘leuk’ of ‘gaat wel’ omschrijven. Dat de meningen over katten zo uiteenlopen, heeft te maken met de geschiedenis en de spirituele betekenis van de kat. Katten hebben daarbij een uniek karakter. We willen dan ook niet alleen op zoek naar de spirituele betekenis, maar ook naar de betekenis van katten in ons leven. Wij vertellen je graag meer, want diep in ons hart zijn we fan van dit beestje!

Negatieve betekenis in de Middeleeuwen

Om wat meer over de ambivalente gevoelens jegens katten te weten te komen, moeten we echt even de geschiedenisboeken doorspitten. Katten zijn eigenlijk een teken van intelligentie. Dit is dan ook één van de redenen die we kunnen bedenken om een kat te nemen, maar vooral in het Christendom had men door dit teken van intelligentie een negatief beeld van katten. Men legde vooral de nadruk op het feit dat katten houden van jagen.

Katten waren vroeger namelijk om een hygiënische redenen een nuttig huisdier. Ze zorgen er bijvoorbeeld voor dat er geen muizen in huis waren. Dat was ook de reden waarom katten tijdens deze jaren vaak werden geassocieerd met heksen. Heksen waren doorgaans vrouwen die hun kennis wilden verbreden en dus veel wisten van natuur, hygiëne en andere onderwerpen. Dat vond men toentertijd vreemd en misschien wel een beetje bedreigend, waardoor men heksen juist als gevaarlijk ging zien. Tegenwoordig staan hygiëne en milieu bij een omgevingsdienst - en eigenlijk bij iedereen - hoog in het vaandel. Streeft je baas naar een gezonde werkomgeving? Stel dan dus een kantoorkat voor!

Lees ook:  De spirituele betekenis van de reiger

De zwarte kat

We kennen allemaal de mythe dat vooral zwarte katten ongeluk zouden brengen. Zwart werd namelijk gezien als kleur van de duivel. In de middeleeuwen werden dan ook vele zwarte katten in één keer van hun negen levens beroofd. Omdat zwarte katten minder voorkomen en worden gezien als speciaal en mysterieus, heeft deze mythe stand gehouden tot vandaag de dag.

zwarte kat

Positieve spirituele betekenis van de kat

Er zijn echter ook culturen waarin de kat vooral geassocieerd wordt met positieve eigenschappen en bijna wordt aanbeden. In het Oude Egypte werden katten behandeld alsof ze de farao zelf waren. Er werd namelijk gedacht dat katten zorgden voor geluk en dan met name in familiekring. Na hun dood werden katten gemummificeerd.

In de Egyptische religie vind je vooral goden die half mens zijn en half dier. Bastet, de godin die in een kat kon veranderen, was de beschermer van onder andere zwangerschap en vruchtbaarheid. Gedraagt jouw kat zich ook af en toe als een god in huis? Juist doordat een kat zijn behoeften niet onder stoelen of banken steekt en jij natuurlijk graag wil dat hij gelukkig is, doe je alles voor het diertje. Hierdoor ga jij nog meer van je kat houden.

De huidige spirituele betekenis van de kat

Behalve zware betekenissen staan katten ook symbool voor hoop, intuïtie en onafhankelijkheid. Katten kunnen voorkomen in je dromen, en in dat geval staan ze vaak symbool voor levensgeluk. Is de droom juist niet zo prettig? Dan vind je het moeilijk om een stukje geluk toe te laten in je leven.

Lees ook:  De spirituele betekenis van een vos

We kunnen ons afvragen wat de spirituele betekenis van de kat is, maar laten we vooral ook kijken wat de werkelijke toevoeging is van katten in je leven. Katten hebben over het algemeen een goede intuïtie en voelen perfect aan wanneer je ziek of somber bent.

Ben je zelf misschien een kat?

Misschien herken je jezelf wel in de eigenschappen van een kat of misschien kun je zelfs iets leren van een kat. Katten vinden het geen probleem om alleen te zijn en laten alleen mensen en andere dieren toe wanneer ze daar zelf behoefte aan hebben. Ook kijken ze letterlijk en figuurlijk graag ‘de kat uit de boom’. Het zullen deze eigenschappen zijn waardoor katten zulke fascinerende wezens zijn. Bovendien heeft een kat er geen problemen mee om zichzelf centraal te stellen.

Als paradijsvogel wil je misschien liever zo ver mogelijk uit de buurt blijven, maar wij denken dat je af en toe wat meer jouw innerlijke kat naar boven mag laten komen. Houd je jezelf het liefst op de achtergrond? Kijk eens naar je baas (lees: kat) en zet jezelf af en toe op de eerste plek. Jij verdient namelijk net zoveel geluk, succes, aandacht en liefde als ieder ander. Neem je vaak en snel iets aan van anderen en heb je het gevoel dat je mening er af en toe niet toe doet? Wees een kat: bekijk alles van een afstandje, weeg de situatie af en spreek zonder twijfel en schaamte uit wat je echt vindt.

Zoals we al zeiden zijn katten een steun en voorbeeld in alledaagse situaties. Als je het even niet meer weet knuffel dan met een kat, of lees dan deze inspirerende blog! Wil je meer weten over de betekenis van een roodborstje? Ook hier vertellen we meer over!

Lees ook:  De spirituele betekenis van een sprinkhaan

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

De twaalf Olympische Griekse goden en godinnen

Handige tips voor het onderhouden van je eigen groente in de tuin

Welke bezienswaardigheden in Londen zijn er gratis?

De kracht van creatieve dagelijkse rituelen

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings