Spiritueel ontspannen

42 VIEWS
Spiritueel ontspannen

Je kunt op drie verschillende manieren ontspannen: fysiek, mentaal en spiritueel. De eerste twee zullen je wel bekend in de oren klinken. Bij een fysieke ontspanning ligt de focus op het ontspannen van het lichaam. Yoga is een vorm van fysieke ontspanning. Bij mentale ontspanning kun je denken aan het luisteren van rustgevende muziek, meditatie of mindfulness.  Spiritueel ontspannen is een combinatie van mentale en fysieke ontspanning.

 

Wat is spiritueel ontspannen?

Kortgezegd is spiritueel ontspannen het (her)ontdekken wat het is dat jouw ziel of geest gelukkig maakt. De focus ligt hierbij op immateriële zaken. Denk hierbij aan waardes, ideeën, een passie of doel.

 

Waarom spiritueel ontspannen?

Door spiritueel te ontspannen kun je gemakkelijker perspectief verkrijgen over het leven. Ook kan het een hulpmiddel zijn om beter om te leren gaan met veranderingen en onzekerheden. Veel mensen geven aan spiritueel te ontspannen om innerlijke rust en vrede te kunnen waarborgen. De keuzes die zij in het leven maken zijn niet enkel op verstand gebaseerd, maar ook op gevoel. Al met al kan spiritueel ontspannen veel voordelen bieden in het leven. Toch is er nog een grote groep die sceptisch is, simpelweg omdat het niet tastbaar is.

 

Spiritueel ontspannen is niet zweverig

Spiritueel ontspannen wordt samen met tarotkaarten en dergelijke al snel in het hokje zweverig geplaatst, terwijl het dat helemaal niet is. Het zit namelijk zo dat spiritualiteit van verschillende invalshoeken kan worden bekeken. Zo is spiritualiteit bewust zijn van de kracht van je geest, maar ook het geloven in een bepaalde religie. Erbij stilstaande dat bijna 70% van de wereldbevolking aanhanger is van een bepaald geloof, betekent dit ook dat bijna 70% van de wereldbevolking spiritueel is. Waar vroeger raar werd gekeken naar spiritualiteit is het tegenwoordig steeds meer geaccepteerd in onze maatschappij.

Lees ook:  Krijg grip op je faalangst

 

Meer perspectief met spiritueel ontspannen

Wanneer heb je voor het laatst in alle rust en stilte nagedacht over het leven? Lijkt het je niet heerlijk om even los te komen van alle verplichtingen die constant op je schouder rusten? Even je carrière, relaties en stress vergeten en één zijn met jezelf. Naast het feit dat dat heel rustgevend is, biedt het je ook een ander perspectief naar jezelf. Door naar je hart, passie en talenten te luisteren ontdek je pas écht wat jij belangrijk vindt in het leven en waar jouw prioriteiten liggen.

 

Het leven leren waarderen

Ben je je eigenlijk wel bewust van hoe mooi het leven is? Tegenwoordig zijn we zo druk en gefocust op wat we allemaal nog moeten doen, dat we helemaal vergeten om in het nu te leven. Maak eens een wandeling door het bos en let op hoe mooi de natuur is. Bomen in volle bloei, een zomerse bries die langs waait, de vogels die vrolijk fluiten… zo kunnen we nog wel een uur door gaan, maar kan jij dat ook? Spiritueel ontspannen helpt je het leven weer te waarderen.

 

Met andere ogen naar het leven kijken

Door de maatschappij waar we in leven zijn we snel geneigd om geluk te zoeken in materiële dingen. Uitspraken als: “Als ik de nieuwste iPhone heb ben ik echt gelukkig”, en “Zijn huis is veel groter/mooier dan het mijne, waarom kan ik dat niet betalen?” klinken je misschien wel bekend in de oren. Valt het je niet op dat het altijd over materiële zaken gaat? Gek eigenlijk, omdat de immateriële zaken het leven juist zo ontzettend mooi maken. Wat heb je aan een gigantische villa, dikke auto en de nieuwst telefoon als je geen liefde of rust kunt vinden? Spiritueel ontspannen helpt je om met andere ogen naar het leven te kijken. Wij durven daarom zelfs te stellen dat spiritueel ontspannen de sleutel tot geluk is.

Lees ook:  Waarom fitness goed is voor lichaam én geest

 

Cursus spirituele ontwikkeling

Dat klinkt allemaal heel mooi, maar het ook daadwerkelijk doen kan nog best lastig zijn. Kun jij wel wat hulp gebruiken bij het ontdekken van je spiritualiteit? Dan kun je je opgeven voor een cursus spirituele ontwikkeling. Tijdens een cursus spirituele ontwikkeling wordt je begeleid door middel van verschillende oefeningen die je kunnen helpen.

 

Deel je spirituele reis met andere

Het ontdekken van je eigen spiritualiteit kan vrij ingewikkeld of verwarrend zijn. Je hebt ineens vragen bij bepaalde gebeurtenissen die je eerder niet zou hebben. Door je gedachtes te delen met de mensen om je heen zul je ontdekken dat er niets is om bang voor te zijn. Heb je echter niemand in je vriendenkring of familie die zich openstelt voor jouw spirituele ontdekkingsreis? Dan kun je altijd nog met een spirituele leraar hierover praten. Sta er wel bij stil dat andere jou niet hoeven te begrijpen, zoals jij voor jouw spirituele ontdekking het ook niet had begrepen.

MEER INSPIRATIE

Je huid optimaal verzorgen
Verantwoord afvallen
Thuis yoga beoefenen
Tarotkaarten