Marie Kondo | Opruimen maakt gelukkig

30 augustus 2017
417
marie kondo

Opruimgoeroe Marie Kondo werd wereldberoemd met haar methode. In 2015 plaatste Time Magazine haar zelfs op de lijst van de honderd invloedrijkste personen. Bijzonder aan haar opruimmethodiek is dat ze het niet alleen functioneel benadert - stop spullen in dozen en gooi kleine prullaria weg - maar dat ze mensen met hart en ziel het opruimproces doorstuurt: 'houd alleen datgene waar je écht blij van wordt.'

[quote text_size="small"]

We kunnen nooit voorspellen waar we later blij van zullen worden. Daarom adviseer ik om te beslissen op basis van wat we WEL weten, namelijk waar we nu blij van worden.

[/quote]

Omring je alleen met dingen waar je écht blij van wordt

marie kondo

Marie Kondo geeft in haar boek Spark Joy een praktische handleiding om uit te vinden wat die spullen dan zijn. Al het andere, ook als het een cadeau van een goede vriendin betreft wat je vooral houdt uit verplichting, mag in de zak bestemd voor een nieuwe eigenaar.

In een interview in NRC zegt Marie Kondo hierover: "Als iemand van wie je houdt je een cadeau heeft gegeven, dan heb je de ware blijdschap ervan gevoeld toen je het kreeg. Daarna kan die blijdschap minder worden of zelfs helemaal verdwijnen." Om een schuldgevoel over het wegdoen of verder geven van het cadeau te verminderen raadt ze aan "om je waardering voor het voorwerp te betuigen en het te bedanken voor de warme gevoelens die het in je leven teweeg heeft gebracht."

Voor de goede orde: het boek Spark Joy is geen handleiding om eens uitgebreid met al je oude boeken en sinds-2011-ongedragen-truien in gesprek te gaan. Kondo's missie is om een huis te creëren waar je gelukkig wordt en omringd te zijn door alleen die dingen die een positieve emotie teweeg brengen, helpt daarbij.

Lees ook:  Subtiele wijsheden uit het boek De Geheime Tuin

Marie Kondo: "Denk bij opruimen in het 'nu' en niet in termen van 'later'"

'Ja,' zul je wellicht denken. 'Alles leuk en aardig, maar de dingen waar ik vandaag niet blij van word, daar kan ik later wellicht heel veel plezier aan beleven.' Ook hier heeft Kondo over nagedacht. Aan NRC vertelt ze: "We kunnen nooit voorspellen waar we later blij van zullen worden. Daarom adviseer ik om te beslissen op basis van wat we WEL weten, namelijk waar we nu blij van worden. Het is zeker mogelijk dat we iets weggooien waar we later misschien blij van worden, maar ik denk dat het investeren om ons huis NU prettiger en opgeruimder te maken een goede ruil is tegen de louter speculatieve toekomstige teleurstelling."

[quote text_size="small"]

"Naarmate we door de categorieën heengaan, vergroten we onze opruimvaardigheden en onze gevoeligheid voor waar we blij van worden, zoals een sporter beter wordt door trainen."

[/quote]

Begin bij je kleding

marie kondo 3

Met haar methode laat ze je eerst aan de slag gaan met kleding, dan boeken, papieren, 'diversen', en als laatste de spullen met emotionele waarde. Volgens bepaalde categorieën dus, en niet 'per kamer', zoals veel mensen geneigd zijn om te doen. Deze aanpak en volgorde is volgens Kondo heel belangrijk: "Voor de meeste mensen is het bij kleding het gemakkelijkst om te bepalen hoe je je over elk item voelt. Naarmate we door de categorieën heengaan, vergroten we onze opruimvaardigheden en onze gevoeligheid voor waar we blij van worden, zoals een sporter beter wordt door trainen."

Lees ook:  Boeken om mee terug in bed te kruipen

Spark Joy is, zoals de omslag van het boek verwoordt, 'een geïllustreerde masterclass in de kunst van het opruimen.' Het is inderdaad een kunst: gepatenteerde (!) opvouwmethodes voor shirts, broeken, sokken en jassen maken de opruimmethodiek bijna een levensstijl, evenals de organisatie van uw lades en kasten. En vervolgens je hele leven dat volgens Kondo na het voltooien van de opruimsessie 'netter, eenvoudiger en vrolijker' is.

Voel je de opruimwoede al opkomen zetten? Bestel hier het boek!

marie-kondo

Zó vouw je je broeken volgens Marie Kondo:

Niet overtuigd? Lees dan: Waarom ik helemáál niet gelukkig word van opruimen!

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Met jouw fiets op vakantie: tips voor een veilige fietsvakantie

Kun je je yogamat ook als sportmat gebruiken?

Ontdek de geheimen van chakra healing

Meditatie voor chakra balans: ontdek hoe het werkt

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings