Spaanse Margriet - Hoe moet je ze snoeien en verzorgen?

10 oktober 2023
11696
Spaanse Margriet

De Spaanse Margriet is een vrolijke en veelzijdige bloem. Het is een bloem die eigenlijk typisch lijkt op hoe een kind een bloem zou tekenen. De bloem heeft een rond hart en lange dunne bladeren eromheen met een ronde rand. De bloem komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika, maar is aan het eind van de 19de eeuw in Europa geïntroduceerd. Omdat de bloem oorspronkelijk in Zuid-Afrika bloeit, is ons klimaat niet optimaal voor deze bloem om te bloeien. Daarom worden de bloemen hier uitsluitend als eenjarige tuinplant verkocht. Je hebt deze relatief goedkope bloemen namelijk in allerlei mooie kleuren, waardoor ze geschikt zijn voor elke tuin. De planten zijn echte zonaanbidders en de kelkjes sluiten als het erg donker is. Zodra er weer zon te vinden is, dan gaan ze weer open. In dit artikel lees je hoe je een Spaanse Margriet moet verzorgen en snoeien.

Verschillende soorten Spaanse Margrieten

De Spaanse Margriet vind je in veel vormen en kleuren. Het is namelijk een composiet, wat betekent dat de bloemen zijn samengesteld. Iedere bloem bestaat uit een groep bloemen in het hart en daaromheen zitten kleurige bloembladen. Je hebt bloemen met lepelvormige bloemblaadjes, ronde bloemblaadjes, gekrulde bloemblaadjes, gestreepte bloemblaadjes en sinds kort ook met dubbele bloemen. De Spaanse Margriet is er in ongeveer dertig kleuren, zodat de bloem in elke tuin en in elk huis past. De meest populaire kleuren zijn paars, roze en lila. Ook geel, oranje, rood en okergeel zijn kleuren die erg populair zijn. Door de veelzijdigheid van de bloem is het ook heel geschikt om te gebruiken in boeketten of om cadeau te geven.

Lees ook:  Boeketten van versteende bloemen
spaanse margriet

Verzorging Spaanse Margriet

De Spaanse Margriet hoef je niet dagelijks te verzorgen. Wanneer de bloem uitgebloeide bloemen heeft haal je deze weg. Zodat de nieuwe bloemen de energie krijgen die ze nodig hebben. Je hoeft de Spaanse Margriet alleen water te geven wanneer de bodem bijna droog is. Wanneer je de bloem te veel water geeft zul je gaan zien dat de bloemen vochtig worden. Het is ook aan te raden om te kiezen voor een pot met een drainage gat. Zo voorkom je dat de wortels in het water blijven staan.

Spaanse Margriet snoeien

Voordat het winter wordt is het aan te raden om de Spaanse Margriet te snoeien. Dit doe je eenvoudig tot op het hart terug te knippen, zodat je in het voorjaar weer van deze bloem kunt genieten. Is de plant nog niet zo gegroeid dit jaar? Dan kan dit ook komen doordat ze teveel zon hebben gehad. Zet de bloem dan op een plek waar evengoed zon komt, maar minder dan op de eerste plek. Het is niet aan te raden om juist meer water te geven, want de wortels krijgen het water niet goed getransporteerd.

Standplaats voor de bloem

Je kan de plant zowel in een pot of in een bak poten, daarnaast kun je de plant op veel verschillende plekken neerzetten. Let er wel op dat de plant het liefste in de volle zon of op een plek waar deels schaduw en deels zon is staat. Als het seizoen het toelaat, is het dus slim om je Margrieten in de tuin te zetten. Je kan ze het beste niet op een plek neerzetten waar alleen schaduw is, omdat het echte zonaanbidders zijn. Zodra ze en straaltje zon zien spreiden de bloem bladeren zich open, en bij zonsondergang gaan deze weer dicht. De bloeitijd van de stralende bloemen gaat van juni tot oktober. Genoeg tijd dus om ervan te genieten!

Lees ook:  Waarom kamperen goed voor je is
spaanse margriet

Hoe Spaanse margriet overwinteren?

Het is belangrijk om deze plant tegen de kou te beschermen, omdat de Spaanse Margriet niet winterhard is. Als de plant nog niet in een pot staat, dan raden we je aan om deze naar een grote pot te poten waarin de bloem genoeg ruimte heeft. De pot moet geplaatst worden in een kamer waar de bloem genoeg natuurlijk licht krijgt en die goed geventileerd is. Heb je de Spaanse Margriet in de tuin geplant en kun je ze niet verpotten? Dan kun je ze bedekken met bijvoorbeeld tuinvlies, zodat ze beschermd zijn tegen de koude periode.

Meer artikels over planten lezen? Bekijk zeker onze artikels over de Rhododendron én de Calathea eens!

Over de auteur

Kai Roterman
Hallo! Mijn naam is Kai Roterman en ik ben online marketeer bij het geweldige marketingbureau Web Wings. Na mijn stage bij het bedrijf succesvol te hebben afgerond, ben ik enorm trots dat ik er nu full time mag werken en dan ook nog eens mag schrijven voor Paradijsvogels Magazine! Ik ben dol op edelstenen, tarot leggen en het leren over verschillende spirituele stromingen. Daarnaast kan ik uren kijken naar tv shows of spelen op mijn Nintendo Switch. Ik hoop dat het lezen van mijn artikelen jullie net zo veel inspireert als het was om te schrijven!

Recente berichten

Werkvakantie - wat is er mogelijk?

Alles wat je wilt weten over slow fashion

Tips voor effectief timemanagement voor iedere dagdromer

Hoe de zon ons leven beïnvloedt

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings
chevron-down