Spaanse margriet – Hoe moet je ze snoeien en verzorgen?

5503 VIEWS
Spaanse margriet – Hoe moet je ze snoeien en verzorgen?

De Spaanse margriet is een bloem die lijkt op hoe een kind een bloem zou tekenen. Met een rond hart en lange dunne bladeren eromheen met een ronde rand. De plant komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika, waardoor ons klimaat niet optimaal is voor deze bloem om te bloeien. Daarom worden de planten hier uitsluitend als eenjarige plant verkocht. De planten zijn echte zonaanbidders en sluit de kelkjes als het donker is. Zodra er weer zon te vinden is dan gaan ze weer open. Hoewel de bloemen bij ons klein blijven, kan de Spaanse Margriet in Zuid-Afrika wel een meter hoog worden. Je hebt deze bloemen in allerlei kleuren, waardoor ze geschikt zijn voor elke tuin.

Verschillende soorten Spaanse Margriet

De Spaanse Margriet vind je in veel vormen en kleuren. Het is namelijk een composiet, wat betekent dat de bloemen zijn samengesteld. Iedere bloem bestaat uit een groep bloemen in het hart en daaromheen zitten kleurige bloembladen. Je hebt bloemen ze met lepelvormige bloemblaadjes, ronde bloemblaadjes, gekrulde bloemblaadjes, gestreepte bloemblaadjes en sinds kort ook met dubbele bloemen. Ook zijn ze in veel verschillende kleuren te vinden. Er is keuze uit ongeveer dertig kleuren, zodat de bloem in elke tuin en in elk huis past. De meest populaire kleuren zijn paars, roze en lila. Ook geel, oranje, rood en okergeel zijn kleuren die erg populair zijn.

Lees ook:  Prachtige bloemen in neonlicht
Spaanse Margriet
Foto door certi.nl

Zon en kou

De Spaanse Margriet vergt weinig onderhoud. Je kan de plant zowel in een pot of een bak poten en kan je daarnaast overal neerzetten. Het liefst zet je de plant in de volle zon of op een plek waar deels schaduw en deels zon is. Je kan ze het beste niet op een plek neerzetten waar alleen schaduw is, omdat het echte zonaanbidders zijn. De Spaanse Margriet is winterhard, maar het is wel mogelijk dat de plant het blad verliest in de winter. Tegen kou moet deze plant wel beschermd worden. Je kan de plant daarom het beste binnen zetten bij koude temperaturen. Als ze in de tuin geplant zijn dan kan je ze bedekken met bijvoorbeeld tuinvlies.

Water geven en snoeien

Geef de plant in het voorjaar en in de zomer dagelijks water. Om de plant extra mooi te houden kan je wat mest toevoegen aan het water. Als je de plant in een pot hebt staan dan kan je het beste een pot met een drainage gat kopen of de bodem bedekken met hydrokorrels. Zo voorkom je dat de wortels in water blijven staan. Ook als je de plant in de tuin hebt neergezet moet je de plant dagelijks water geven. Zorg er wel voor dat de grond waterdoorlatend is en de wortels dus niet in water blijven staan. Snoei de Spaanse margriet na de eerste bloei terug, zodat de plant de kans krijgt om nog een keer te bloeien als de zomer bijna voorbij is. In de herfst verdorren de bovenste stelen. Op dat moment kan je de plant terugsnoeien tot vlak boven de grond, zodat de Spaanse Margriet in het voorjaar weer ruimte heeft om te groeien.

Lees ook:  5 Tips om zelf een mooie en sfeervolle wintertuin te maken

Meer artikels over planten lezen? Bekijk zeker ons artikel over de Rhododendron eens!

Ontvang gratis onze beste artikelen!

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine

MEER INSPIRATIE

Bovenop de piramides van Gizeh
De tuin en lente
Griekse eilanden van bovenaf
Tuin op het zuiden, welke planten doen het goed?