Spaanse margriet – Hoe moet je ze snoeien en verzorgen?

6301 VIEWS
Spaanse margriet – Hoe moet je ze snoeien en verzorgen?

De Spaanse margriet is een vrolijke en veelzijdige bloem. Het is een bloem die eigenlijk typisch lijkt op hoe een kind een bloem zou tekenen. De bloem heeft een rond hart en lange dunne bladeren eromheen met een ronde rand. De bloem komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika, maar is aan het eind van de 19de eeuw in Europa geintroduceerd. Omdat de bloem oorspronkelijk in Zuid-Afrika bloeit, is ons klimaat niet optimaal voor deze bloem om te bloeien. Daarom worden de bloemen hier uitsluitend als eenjarige tuinplant verkocht. Je kunt dus maar één jaar genieten van de Spaanse Margriet, maar het is de moeite zeker waard. Je hebt deze relatief goedkope bloemen namelijk in allerlei mooie kleuren, waardoor ze geschikt zijn voor elke tuin. De planten zijn echte zonaanbidders en de kelkjes sluiten als het donker is. Zodra er weer zon te vinden is, dan gaan ze weer open. Hoewel de bloemen in het Nederlandse klimaat vrij klein blijven, kan de Spaanse Margriet in Zuid-Afrika wel een meter hoog worden.

Verschillende soorten Spaanse Margriet

De Spaanse Margriet vind je in veel vormen en kleuren. Het is namelijk een composiet, wat betekent dat de bloemen zijn samengesteld. Iedere bloem bestaat uit een groep bloemen in het hart en daaromheen zitten kleurige bloembladen. Je hebt bloemen met lepelvormige bloemblaadjes, ronde bloemblaadjes, gekrulde bloemblaadjes, gestreepte bloemblaadjes en sinds kort ook met dubbele bloemen. Ook zijn ze in veel verschillende kleuren te vinden. Er is keuze uit ongeveer dertig kleuren, zodat de bloem in elke tuin en in elk huis past. De meest populaire kleuren zijn paars, roze en lila. Ook geel, oranje, rood en okergeel zijn kleuren die erg populair zijn. Door de veelzijdigheid van de bloem is het ook heel geschikt om te gebruiken in boeketten of om cadeau te geven aan iemand.

Lees ook:  Het licht van Azië
Spaanse Margriet
Foto door certi.nl

Zon en kou

De Spaanse Margriet vergt weinig onderhoud. Je kan de plant zowel in een pot of in een bak poten en daarnaast kun je de plant op veel verschillende plekken neerzetten. Let er wel op dat de plant het liefste in de volle zon of op een plek waar deels schaduw en deels zon is staat. Je kan ze het beste niet op een plek neerzetten waar alleen schaduw is, omdat het echte zonaanbidders zijn. De Spaanse Margriet is winterhard, maar het is wel mogelijk dat de plant het blad verliest in de winter. Daarom is het belangrijk om deze plant wel tegen kou te beschermen. Je kunt de plant bijvoorbeeld het beste binnen zetten als het buiten koud is. Als ze in de tuin geplant zijn dan kan je ze bedekken met bijvoorbeeld tuinvlies om toch nog bescherming te bieden.

Water geven en snoeien

Geef de plant in het voorjaar en in de zomer dagelijks water. Om de plant extra mooi te houden kun je wat mest toevoegen aan het water. Als je de plant in een pot hebt staan dan kun je het beste een pot met een drainage gat kopen of de bodem bedekken met hydrokorrels. Zo voorkom je dat de wortels in het water blijven staan. Ook als je de plant in de tuin hebt neergezet moet je de plant dagelijks water geven. Zorg er wel voor dat de grond waterdoorlatend is en de wortels dus niet in water blijven staan. Snoei de Spaanse margriet na de eerste bloei terug, zodat de plant de kans krijgt om nog een keer te bloeien als de zomer bijna voorbij is. Zo kun je extra lang genieten van de Spaanse Margriet. In de herfst verdorren de bovenste stelen. Op dat moment kun je de plant terugsnoeien tot vlak boven de grond, zodat de Spaanse Margriet in het voorjaar weer ruimte heeft om te groeien. Vergeet niet een scherpe snoeischaar te gebruiken, zo blijft deze plant het langst mooi.

Lees ook:  Bomen die hemel en aarde verbinden

Meer artikels over planten lezen? Bekijk zeker ons artikel over de Rhododendron eens!

MEER INSPIRATIE

De 5 mooiste wandelroutes van Brabant
De top 5 mooiste wandelroutes van Drenthe
Help de natuur vanuit je eigen tuin!
De mooiste fietsroutes in de Veluwe