Spaanse margriet - Hoe moet je ze snoeien en verzorgen?

3 januari 2020
450
Spaanse Margriet

De Spaanse margriet is een vrolijke en veelzijdige bloem. Het is een bloem die eigenlijk typisch lijkt op hoe een kind een bloem zou tekenen. De bloem heeft een rond hart en lange dunne bladeren eromheen met een ronde rand. De bloem komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika, maar is aan het eind van de 19de eeuw in Europa geïntroduceerd. Omdat de bloem oorspronkelijk in Zuid-Afrika bloeit, is ons klimaat niet optimaal voor deze bloem om te bloeien. Daarom worden de bloemen hier uitsluitend als eenjarige tuinplant verkocht. Je kunt dus maar één jaar genieten van de Spaanse Margriet, maar het is de moeite zeker waard. Je hebt deze relatief goedkope bloemen namelijk in allerlei mooie kleuren, waardoor ze geschikt zijn voor elke tuin. De planten zijn echte zonaanbidders en de kelkjes sluiten als het donker is. Zodra er weer zon te vinden is, dan gaan ze weer open. Hoewel de bloemen in het Nederlandse klimaat vrij klein blijven, kan de Spaanse Margriet in Zuid-Afrika wel een meter hoog worden.

Verschillende soorten Spaanse Margriet

De Spaanse Margriet vind je in veel vormen en kleuren. Het is namelijk een composiet, wat betekent dat de bloemen zijn samengesteld. Iedere bloem bestaat uit een groep bloemen in het hart en daaromheen zitten kleurige bloembladen. Je hebt bloemen met lepelvormige bloemblaadjes, ronde bloemblaadjes, gekrulde bloemblaadjes, gestreepte bloemblaadjes en sinds kort ook met dubbele bloemen. Ook zijn ze in veel verschillende kleuren te vinden. Er is keuze uit ongeveer dertig kleuren, zodat de bloem in elke tuin en in elk huis past. De meest populaire kleuren zijn paars, roze en lila. Ook geel, oranje, rood en okergeel zijn kleuren die erg populair zijn. Door de veelzijdigheid van de bloem is het ook heel geschikt om te gebruiken in boeketten of om cadeau te geven aan iemand.

Spaanse Margriet

Foto door certi.nl

Hoe Spaanse margriet overwinteren?

De Spaanse Margriet is niet winterhard. Om de Spaanse Margriet te laten overwinteren moet je de bloem naar binnen halen zodat deze geen bladeren verliest. Hier onder vertellen we je hoe de plant het beste naar binnen haalt.

Lees ook:  Standvastige eiken op een verlaten eiland

Margrieten binnen en buiten

De Spaanse Margriet vergt weinig onderhoud. Je kan de plant zowel in een pot of in een bak poten, daarnaast kun je de plant op veel verschillende plekken neerzetten. Let er wel op dat de plant het liefste in de volle zon of op een plek waar deels schaduw en deels zon is staat. Als het seizoen het toelaat is het dus slim om je margrieten in de tuin te zetten. Je kan ze het beste niet op een plek neerzetten waar alleen schaduw is, omdat het echte zonaanbidders zijn.

Het is belangrijk om deze plant tegen de kou te beschermen. Zoals wij hier boven al benoemde, het is verstandig om de plant naar binnen te halen doordat de Spaanse Margriet niet winterhard is. Als de plant nog niet in een pot staat plant deze dan om naar een grote pot waarin de bloem genoeg ruimte heeft. Vervolgens is het belangrijk om de Spaanse Margriet in een kamer te zetten die genoeg natuurlijk licht krijgt en goed geventileerd is. Als ze in de tuin geplant zijn en je de margrieten niet kan of wil verpotten dan kan je ze bedekken met bijvoorbeeld tuinvlies om toch nog bescherming te bieden.

Water geven en snoeien

Geef de plant in het voorjaar en in de zomer dagelijks water. Om de plant extra mooi te houden kun je wat mest toevoegen aan het water. Als je de plant in een pot hebt staan dan kun je het beste een pot met een drainage gat kopen of de bodem bedekken met hydrokorrels. Zo voorkom je dat de wortels in het water blijven staan. Ook als je de plant in de tuin hebt neergezet moet je de plant dagelijks water geven. Zorg er wel voor dat de grond waterdoorlatend is en de wortels dus niet in water blijven staan. Snoei de Spaanse margriet na de eerste bloei terug, zodat de plant de kans krijgt om nog een keer te bloeien als de zomer bijna voorbij is. Zo kun je extra lang genieten van de Spaanse Margriet. In de herfst verdorren de bovenste stelen. Op dat moment kun je de plant terugsnoeien tot vlak boven de grond, zodat de Spaanse Margriet in het voorjaar weer ruimte heeft om te groeien. Vergeet niet een scherpe snoeischaar te gebruiken, zo blijft deze plant het langst mooi.

Lees ook:  Lavendel - Hoe moet je het snoeien en verzorgen?

Meer artikels over planten lezen? Bekijk zeker onze artikels over de Rhododendron én de Calathea eens!

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Ingrid Bergman | Dualiteit

Op vakantie naar de Malediven: activiteiten om te doen

Backpacken in Mexico: de top 5 plaatsen die je moet bezoeken

Alles wat je moet weten over oranje edelstenen

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings