
Argentinië is een land met vele hoogtepunten, die hemelsbreed honderden tot duizenden kilometers van elkaar verwijderd zijn. Niet vreemd dus dat veel reizigers zich met het vliegtuig van highlight naar highlight laten vervoeren. In één maand de enorme Perito Moreno gletsjer zien, oog in oog komen met walvissen, dolfijnen en pinguïns in de Golfo Nuevo, de bergen verkennen in Bariloche, je vergapen aan rode rotsen en spierwitte zoutvlaktes rond Salta, de tropische hitte trotseren voor het natuurgeweld van de watervallen van Iguazu én natuurlijk heerlijk decadent genieten van het cosmopolitische leven in Buenos Aires. Strik erom en niks meer aan doen, toch?
Minder reizen, meer zien!
En toch knaagt er iets. De hoogtepunten van Argentinië zijn absoluut spectaculair en staan garant voor een fantastische vakantie, maar ondertussen is in Argentinië een vreemde paradox ontstaan: door al die binnenlandse vluchten zie je meer, maar eigenlijk ook minder. Want hoe ziet de rest van het land er eigenlijk uit? De immense gebieden tússen de highlights, de stukken waar jaarlijks duizenden toeristen alleen vanuit het vliegtuigraam een blik op werpen: wie wonen daar, wat is er te zien en welke avonturen zijn daar te beleven?
[quote text_size="small"]
“De immense gebieden tússen de highlights, de stukken waar jaarlijks duizenden toeristen alleen vanuit het vliegtuigraam een blik op werpen: wie wonen daar, wat is er te zien en welke avonturen zijn daar te beleven?”
[/quote]
Wij vroegen het aan Hiske Kruiter, Zuid-Amerika specialist van Tenzing Travel. ‘De highlights van Argentinie zijn prachtig,’ onderschrijft hij, ‘maar er is nog zoveel meer te ontdekken. Als je bijvoorbeeld van Buenos Aires naar Iguazú vliegt, mis je de moerassen van Iberá, waar moerasherten, capibara, kaaimannen en gronduiltjes te bewonderen zijn. En tussen El Calafate en Ushuaia (op Vuurland) ligt een fjordenlandschap met de mooiste en wildste natuur van Zuid-Amerika. Onze reizigers rekenen een fjordencruise zonder uitzondering tot een van de grote hoogtepunten van hun reis.’
[quote text_size="small"]
“Het gebied aan weerszijden van de Andes is nu goed toegankelijk voor toeristen, en ondertussen is het nog verstoken gebleven van het grote toerisme en dus geschikt voor een avontuurlijke ontdekkingsreis”
[/quote]
Gebieden zonder groot toerisme
Maar Hiskes favoriete gebied ligt rond de beroemde Noord-Zuid wegen in Patagonie, aan weerszijden van de Andes. De kolonisatie kwam hier op veel plekken pas 50 jaar geleden op gang en de ‘opbouw’ is nog duidelijk voelbaar en zichtbaar. Hiske vertelt: ‘Al die sappige groene bossen lokten pioniers om te gaan rooien en een boerderij te beginnen. Sommige van de huidige bewoners zijn nog zelf te paard of per boot naar dit gebied getrokken. De kolonisatie kwam hier op veel plekken pas 50 jaar geleden op gang en de ‘opbouw’ is nog duidelijk voelbaar en zichtbaar.’ Het gebied is nu goed toegankelijk voor toeristen (de Carretera Austral, de belangrijkste verharde Noord-Zuid verbinding in Chili, kwam in de jaren ’80 gereed), en ondertussen is het nog verstoken gebleven van het grote toerisme en dus geschikt voor een avontuurlijke ontdekkingsreis.
Wij zetten zijn mooiste ontdekkingen op een rij, en u bent gewaarschuwd: na het lezen ervan wilt u niets anders meer dan een reis boeken naar dit onontdekte pareltje!
#1 – Eeuwenoude bomen in nationaal park Los Alerces
In de bossen van los Alerces regeren de Alercebomen. Dennenbomen die duizenden jaren oud kunnen worden en tot wel 70 meter hoog kunnen groeien. Het nationale park is de zuidelijke uitloper van het Merenbied en u rijdt dan ook langs verscheidene meren. Maar om de overweldigende bossen echt te ervaren is minimaal een korte wandeling een must: er zijn verschillende ‘trails’ uitgezet die u kunt volgen.
#2 – Pure luxe bij de warmwaterbronnen van Puyuhuapi
Zo’n avontuurlijke autoreis alleen maar afzien? Zeker niet! Na een prachtige autorit vanaf Futaleufu arriveert u bij de boot naar de Termas de Puyuhuapi, beroemde warmwaterbronnen die diep verscholen liggen in de fjorden van Chili. ‘In heel Chili zijn tientallen hotels bij warmwaterbronnen gebouwd,’ vertelt Hiske, ‘maar deze plek spant echt de kroon. Binnen en buiten, overal zijn warme en koude baden, de keus aan wellness is groot.’ En waar andere bestemmingen minder bijzonder worden op een regenachtige dag, zorgen mist en regen hier juist voor een sprookjesachtige sfeer en een mooi contrast met de het warme water.
#3 – De indrukwekkende hangende gletsjer van Ventisquero Colgante
Op het vasteland in de buurt van de warmwaterbronnen van Puyuhuapi bevindt zich nóg een bijzonder natuurverschijnsel. Na een wandeling over een spannende hangbrug boven een wilde bergbeek verschijnt ineens de hangende gletsjer van Ventisquero Colgante. Dat gebeurt overigens niet geheel onaangekondigd: van grote afstand hoort u al het gebulder van vallend ijs! Een indrukwekkende ervaring.
#4 – Groener dan groen: de bossen langs de Carretera Austral
Patagonië kent twee grote Noord-Zuid routes, parallel aan de Andes. De ene is de Ruta 40 in Argentinië, de andere is de Carretera Austral in Chili, en het Andesgebergte ligt er precies tussenin. Let wel, dit klinkt misschien alsof de wegen goed aangelegd en onderhouden zijn en in de basis is dat ook zo, maar de maatstaven zijn iets anders dan bij ons: grote stukken van de routes zijn onverhard en gaan door onbewoonde streken. Wat zegt Hiske hierover? ‘Tja, het zijn geen gebaande paden, maar je hoeft voor deze route ook echt geen grote avonturier te zijn. Natuurlijk moet u dit niet proberen met een stadse gezinsauto zonder vierwielaandrijving, en natuurlijk komt u niet na iedere bocht een dorp of tankstation tegen. Ik zou zeggen: als u van dat idee geen stress krijgt, gewoon doen! Stress is namelijk erg zonde op een prachtige route als de Carretera Austral, waar u wordt getrakteerd op het ene mooie landschap na het andere. Zo zijn de bossen er prachtig weelderig groen, vol varens en mossen: de begroeiing is nog dichter dan in het tropische regenwoud van de Amazone!’
#5 – Ruige landschappen rond Coyhaique
Tussen Puyuhuapi en Coyhaique ligt een gebied met afwisselend bergen en graslanden. De graslanden zijn schitterend: vol boomstronken en prachtige inheemse bomen. Daarnaast komt u veel pas ontgonnen landerijen tegen: de kolonisatie staat hier nog in de kinderschoenen! Consequenties is dat de weg grotendeels onverhard is en in niet al te beste conditie. Maar, zegt Hiske: ‘Het uitzicht is het meer dan waard.’
#6 – ‘Cowboy-style’ overnachtingen tussen de paarden
Bij de stoere inwoners en ruige landschappen horen huiselijke hotels met veel hout en knusse houtkachels. De eettentjes in de dorpen serveren eenvoudige daghappen, en vaak grazen de paarden vredig op de omringende velden. Coyhaique is een mooi voorbeeld: er zou zo een Amerikaanse Western film kunnen zijn opgenomen. Ook Haciënda Tres Lagos aan het Lago General Carrera is een aanrader: de prachtige kamers bieden een wijdse blik op het water en de bergen en in het gras rond de kamers grazen de paarden waarop u indien gewenst zelf een ritje kunt maken.
#7 – Adembenemende panorama’s rond het Lago General Carrera
De rit van Coyhaique naar het Lago General Carrera (een enorm meer op de grens tussen Chili en Argentinië) is slechts 275 kilometer lang, maar vanwege de onverharde weg en de vele indrukken kost het meestal een hele dag om deze overtocht te maken. De rit door de bergen kan wat ‘unheimisch’ aandoen: hier barstte ruim 15 jaar geleden een vulkaan uit, die het landschap bedekte met enorme aspakketten. Het uitzicht over donkergrijze zandbanken en dode bomen is bijna spookachtig, en om het plaatje compleet te maken hangen er heksenbezems in de kale boomkruinen. Maar het lijkt alsof het universum u voorbereidt op een spectaculaire omslag: ineens opent het landschap zich met geweldige panorama’s op het meer en overal rondom besneeuwde bergtoppen. Om stil van te worden.
#8 – Sprookjesachtige marmergrotten in Puerto Tranquilo
Puerto Tranquilo betekent letterlijk ‘rustige haven’, een toepasselijke naam voor dit dorpje dat in eerste instantie uitgestorven lijkt te zijn. Toch bevindt zich in dit dorp een bijzonder natuurfenomeen: de marmergrotten. Op toeristen zijn ze hier nog niet berekend, want er staan geen aanwijsborden en er is geen VVV of reisbureautje. De truc is: goed zoeken en rondvragen naar de Capilla de Marmol. Eén van de inwoners verkoopt kaartjes vanuit zijn caravan, en neemt u vervolgens mee op een absoluut sprookjesachtige tocht. In een krachtige motorboot vaart u naar een wereld vol marmerachtige rotsoevers met grotten waar je met de boot in kunt verdwijnen. Door de erosie van het water is het gesteente glad geworden als gepolijst marmer. Hele stukken oever zweven boven het water en steunen op ijle marmerpijlers. Ongeëvenaard en een absolute aanrader.
Meer informatie over deze bijzondere reis?
Tenzing Travel (voorheen Kuoni) organiseert verre reizen. Iedere keer weer streven de specialisten van Tenzing Travel naar het creëren van unieke reiservaringen, zoals deze avontuurlijke route over de beroemde noord-zuid routes in Chileens- én Argentijns-Patagonië. Reislustig geworden? Bekijk dan deze reis door de Zuidelijke Andes op de website van Tenzing Travel.