Alles wat je moet weten voor een bezoek aan Slot Neuschwanstein

16 oktober 2020
279

Er valt zoveel te bewonderen in het Duitse Beieren. Prachtige landschappen, bruisende steden en natuurlijk de vele kastelen die overal in de omgeving te vinden zijn. Slot Neuschwanstein is er hier een van en dankzij imposante en magische uitstraling behoort het tot een van de populairste kastelen in heel Europa.

Al meteen bij aankomst schieten je waarschijnlijk een aantal beelden te binnen. Balzalen, grote koetsen en een schitterend interieur: normaal gesproken behoren ze alleen tot sprookjes, maar het is ook allemaal gewoon te vinden in het Beierse landschap.

Schloss Neuschwanstein werd in 1869 gebouwd voor de Beierse koning Ludwig en is vandaag de dag dankzij de magische uitstraling nog altijd een van de belangrijkste toeristische bestemmingen in Duitsland. Nu Slot Neuschwanstein steeds meer toeristen aantrekt, wordt het steeds drukker en neemt het massatoerisme toe. Toch is een bezoek nog altijd de moeite meer dan waard.

Wij hebben een aantal handige tips en informatie over dit kasteel voor je op een rij gezet.

Slot Neuschwanstein

De opkomst van Slot Neuschwanstein

De bouw van het huidige Slot Neuschwanstein begon zoals gezegd in 1869, toen de toenmalige Beierse koning Ludwig II opdracht gaf tot de bouw van het "nieuwe Slot Hohenschwangau", dat vooral bedoeld was als plaats om zich in terug te kunnen trekken.

Koning Ludwig had destijds zoveel invloed dat hij zelf grotendeels de stijl van het kasteel heeft ontworpen. Veel van de eisen aan het kasteel hebben gezorgd voor hoge kostenposten. Toen het kasteel in 1886 eindelijk kon worden bewoond had het gebouw inmiddels al 6 miljoen mark gekost.

Koning Ludwig II betaalde de bouw van het Slot uit eigen zak, het belastinggeld werd niet gebruikt voor de bouw. Zo'n 200 tot 350 ambachtslieden werkten jarenlang op de bouwplaats en het kasteel was hierdoor jarenlang de grootste werkgever in de regio. Uiteindelijk hebben te hoge kosten en vele schulden ervoor gezorgd dat de koning het kasteel moest verlaten, nadat hij hier slechts 172 dagen woonachtig is geweest.

Lees ook:  De 5 mooiste wandelroutes van Zeeland

Toen de republiek uiteindelijk in 1918 werd uitgeroepen, werd Slot Neuschwanstein eigendom van de staat. Het kasteel heeft hierdoor nooit echt een legendarische status gekregen en is in feite relatief weinig gebruikt in vergelijking met veel andere kastelen in Europa. Dit heeft er echter wel voor gezorgd dat het kasteel nog altijd in een goede staat verkeerd en zich vandaag de dag perfect leent voor een dagje uit.

Slot Neuschwanstein

Een rondleiding door het Slot Neuschwanstein

Of het verhaal achter het Slot nu romantisch is of niet doet er eigenlijk niet veel toe - Neuschwanstein ziet er simpelweg magisch uit en dat is wat jaarlijks een groot aantal reizigers aantrekt. Zelfs het zicht van veraf doet het hart van elke romanticus sneller kloppen: gebouwd op een rots, torent het boven het schitterende landschap uit, torentjes en kantelen verheffen zich boven de rest van het slot, de witte kalkstenen is prachtig te noemen en bij zonsopgang of ondergang wordt het slot alleen maar mooier. Als gevolg is Slot Neuschwanstein een van de meest gefotografeerde gebouwen in Duitsland.

Bereikbaarheid Slot Neuschwanstein

Als je het kasteel op de foto’s bekijkt krijg je al snel het idee dat de bereikbaarheid niet direct het sterkste punt van het gebouw is. Niets is echter minder waar – het kasteel is zowel met de trein, bus als auto zeer goed te bereiken.

Met de auto naar Slot Neuschwanstein

De reis naar Slot Neuschwanstein of Hohenschwangau is met de auto vrij eenvoudig. Vanaf de A7 in de richting van Füssen wijzen verschillende borden langs de wegen je de weg naar de kastelen. Bij goed weer kan je het slot zelfs al vanuit de verte zien.

Lees ook:  Aan deze bijzondere knipkunst komt geen schaar te pas

Het is mogelijk om bij het kasteel te parkeren, maar het is wel een aanrader om vroeg te vertrekken. Eenmaal laat in de ochtend wordt het vinden van een parkeerplek lastiger en dit zorgt regelmatig voor een flinke file vanaf de aangesloten wegen. Daarnaast is het goed om rekening te houden met een parkeerverbod in de omgeving en de omliggende straten van het kasteel. Ook is het mogelijk om in de buurt te overnachten (bijvoorbeeld in Füssen) en vanaf daar een aantal kilometer naar het kasteel te lopen.

Met de trein of bus naar Slot Neuschwanstein

Naast de auto zijn ook de trein en bus goede manieren om het slot te bereiken. Zo kun je de trein naar Füssen nemen en van daaruit verder gaan met de bus. Lijn 78 gaat van het station van Füssen direct naar de bushalte van het kasteel. Het is bovendien een ideale manier om direct de stad te ontdekken.

Slot Neuschwanstein

Beste tijd voor een bezoek

Over het algemeen wordt Slot Neuschwanstein zeer goed bezocht. Het is een van de meest geliefde kastelen in de regio en dit trekt nu eenmaal veel toeristen en reizigers aan. Vooral in de zomermaanden zorgt dit voor de nodige drukte, waardoor een bezoek niet altijd even aangenaam is. Bij veel bezienswaardigheden neemt de drukte vaak af in de wintermaanden, maar ook dit is niet het geval bij het kasteel. Wanneer het kasteel wordt voorzien van een flink pak sneeuw wordt het aanzicht nog mooier – en ook dit trekt weer veel mensen aan.

Lees ook:  Bijzondere lichtshow in het bos

Hoewel het ook de in de lente- en herfstmaanden vrij druk is, is dit wel de beste tijd van het jaar voor een bezoek. Daarnaast is het een aanrader om vroeg te vertrekken of juist aan het einde van de dag een bezoek te brengen. Hiermee ontloop je de grootste drukte die in de late ochtend- en middaguren plaatsvindt.

Slot Neuschwanstein

Bezienswaardigheden in de omgeving

De omgeving van Hohenschwangau heeft veel meer te bieden dan de koninklijke kastelen Neuschwanstein en het nabijgelegen Hohenschwangau. Als je eenmaal in de omgeving bent is dit natuurlijk een ideale mogelijkheid om een aantal andere mooie locaties in de omgeving te ontdekken. Füssen en de Alpsee zijn hier voorbeelden van.

Füssen ligt op zo’n vier kilometer van het slot en is een typische oude Duitse stad te noemen. Je kunt hier perfect terecht voor een heerlijke maaltijd en een uitgebreide wandeling door het centrum van het stadje.

Ook de Alpsee verdient een aanbeveling. De Alpsee betreft een meer wordt omgeven door prachtige bergen en bossen. Je kunt een ontspannende dag doorbrengen in het kuuroord Alpsee, maar hebt bijvoorbeeld ook de mogelijkheid om een boot te huren en van daaruit genieten van het meer met een geweldig uitzicht op de koninklijke kastelen van Neuschwanstein en Hohenschwangau!

Slot Neuschwanstein

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Ontspanning door meditatie: hoe het werkt en waarom het helpt

Top 3 mooiste tuinen in de wereld

Een modern interieur

Begonia's snoeien en verzorgen

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings