Slot Loevestein, het bekendste kasteel van Nederland

18 augustus 2020
605
Slot Loevestein

Wist je dat Slot Loevestein een van de bekendste kastelen is in Nederland? Slot Loevestein heeft een rijke geschiedenis en het slot is echt een “must see”.

Het slot is gelegen in het oer hollandse rivierenlandschap waar Maas en Waal samenkomen. Het kasteel werd in 1361 gebouwd door Dirc Loef van Horne. Het oorspronkelijke doel ervan was het heffen van tol. Dat het ook de thuisbasis zou worden van talloze waanzinnige verhalen, had toen niemand verwacht. Al deze verhalen kan je ook zelf herbeleven als je Slot Loevestein een keer bezoekt.

Slot Loevestein bestaat op dit moment uit het kasteel zelf, de voorburcht en het bijhorende soldaten dorp. Daarnaast is er ook nog een museum in het teken van Hugo de Groot. Maar dat is nog niet alles. Voor de natuurliefhebber is er ook genoeg te bewonderen.

Tip: Het kasteel is gelegen in een adembenemende omgeving. Het is dan ook een echte aanrader om een bezoekje aan het slot te combineren met een leuke wandeling in de omliggende natuur.

https://www.instagram.com/p/CB_ZDLWhXox/?utm_source=ig_web_button_share_sheet

Het verhaal achter Slot Loevestein

De rijke geschiedenis van Slot Loevestein is ongeveer 650 jaar geleden ontstaan. Sindsdien is het slot het centrum van ontzettend veel verschillende markante gebeurtenissen geweest. Waaronder natuurlijk ook de waanzinnige ontsnapping van rechtsgeleerde en schrijver Hugo de Groot. De geschiedenis van Slot Loevestein kun je onderverdelen in 3 periodes:

  1. Periode middeleeuwen
  2. Periode staatsgevangenis en
  3. Periode Hollandse Waterlinie.

 

Middeleeuwen: Simpel toren wordt een prachtig kasteel

In 1361 liet ridder Dirc Loef van Horne een blokhuis bouwen. Dit deed hij niet zomaar op een plek, maar hij deed dit op een strategische plaats waar de Maas en de Waal samenkomen. Het begon eerst met een simpele toren maar werd steeds meer en meer uitgebreid. In een periode van tien jaar was deze toren een volledig kasteel geworden.

Lees ook:  5 Manieren om vakantieherinneringen vast te leggen

 

Periode staatsgevangenis: Bekende Nederlanders in Gevangenschap

Na de middeleeuwen brak het tijdperk van de staatsgevangenis aan. Slot Loevestein kwam vanaf het jaar 1572 in handen van Willem van Oranje. Niet veel later werd het omgevormd naar een staatsgevangenis waar verschillende bekende Nederlanders in gevangenschap werden gehouden. De allerbekendste hiervan is zonder twijfel Hugo de Groot.

 

Periode Hollandse Waterlinie: Franse troepen vallen aan
Tot slot de periode van de “Hollandse Waterlinie”. Het jaar 1672 was een waar rampjaar. Franse troepen van Lodewijk de XIV vallen namelijk het land binnen. Dit was wel de aanleiding om te werken aan een betere verdediging van het slot. Vanaf 1673 wordt er een linie opgezet voor een permanente verdediging, namelijk de “Hollandse Waterlinie”. Het concept was simpel maar zeer effectief!

Weetje

Eeuwen geleden werd dit kasteel als staatsgevangenis gebruikt. De bekendste gevangene was hier zonder twijfel Hugo de Groot. Hij was veroordeeld tot 'ter eeuwige gevangenisse'. Maar na slecht 2 jaar wist hij al te ontsnappen uit deze streng bewaakte gevangenis. Dit op zich is al bizar, maar de manier waarop was nog indrukwekkender. Hij zich in een boekenkist te verstoppen en werd zo uit het Slot gedragen.

Wat voor leuke dingen zijn er te doen?

Het korte antwoord, heel veel! Door middel van verschillende activiteiten wordt een bezoekje aan Slot Loevestein een onvergetelijke belevenis voor jong en oud. Maar wat houdt een dagje Slot Loevestein nu precies in?

  • Een prive rondleiding door het slot
  • Zelf op speurtocht gaan in het slot met je persoonlijke sleutel
  • Probeer in te breken in het real life rollenspel
  • Een lekker hapje en drankje in de taverne
  • Genieten van de omliggende natuur van Munnikenland
Lees ook:  Ga deze zomer op ontdekkingsreis tijdens de Vredesexpositie in Münster

Tip: Wist je dat je ook kunt overnachten op Slot Loevestein? Dit is echt geweldig om een keertje te doen. Gewoon een dagje en een nachtje genieten van de heerlijke historische sfeer die Slot Loevestein te bieden heeft. Eerder kon dit alleen in de Commandeurswoning. Maar tegenwoordig is er in de vesting ook een Soldatenhuisje opgeleverd als erfgoedlogies. In dit gezellige huisje kun je met twee personen overnachten. Leuk is om te weten dat vroeger twee soldaten met hun gezinnen in dit Soldatenhuisje woonden. Vanuit de slaapkamer en vanaf de begane grond heb je een prachtig uitzicht op het kasteel.

Gezellig dagje uit voor jong en oud in Slot Loevestein

Slot Loevestein is een echte aanrader voor jong en oud. Er is voor ieder wat wils en staat garant voor een welgevuld dagje weg. Daarnaast heb je de mogelijkheid om het dagje precies zo in te vullen als je zelf wilt. Kies voor een begeleide tour of ga zelf op avontuur uit. Wat je ook gaat doen of waar je ook voor zal kiezen om te doen, het Slot biedt ontzettend veel zoals: de adembenemende natuur, de waanzinnige verhalen van het slot, de interactieve spellen. Ook als je nog op zoek bent naar een prachtig huwelijkslocatie, dan is dit een prachtige plek. Kortom, teveel om op te noemen!

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

De twaalf Olympische Griekse goden en godinnen

Handige tips voor het onderhouden van je eigen groente in de tuin

Welke bezienswaardigheden in Londen zijn er gratis?

De kracht van creatieve dagelijkse rituelen

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings