Ervaar de intieme knusheid van slapen in een plaggenhut in Drenthe

23 november 2016
625

Eind negentiende eeuw werden plaggenhutten enkel bewoond door de allerarmste arbeiders in vooral Zuid-Oost Drenthe. Het bouwsel bestond meestal uit houten planken en een dak van afgestoken turf (plaggen). Vaak bestond de binnenruimte uit één ruimte waar het hele gezin leefde en sliep en soms ook de geit. De hut werd verwarmd door een open (turf)vuur, waarbij een gat in het plafond dienst deed als schoorsteen. Het was eigenlijk gewoon een dak van uitgestoken turf (plaggen) op de grond! Maar stel dat je zo’n ruimte goed isoleert en van allerlei 20ste eeuwse gemakken voorziet... ja, dàn wordt zo’n authentiek ‘hutje’ op de hei ineens reuze charmant!

In d’Olde Kamp in Drenthe heb je de mogelijkheid om deze bijzondere ervaring te ondergaan. Bij dit kleinschalige recreatiebedrijf dat grenst aan het Nationaal Park Dwingelderveld, kun je zelfs kiezen uit twee traditionele plaggenhutten en vier plaggenhutten deluxe.

 

Plaggenhutten anno 21e eeuw: combinatie van charme uit 1900 met luxe van nu

De plaggenhutten deluxe zijn voorzien van drie knusse, ruime bedsteden; één voor twee personen en twee voor één persoon, met lekkere, dikke matrassen. Je vindt binnen een keukentje met een kooktoestel, koelkast en Senseo apparaat. Een douche, toilet en wastafel zijn eveneens aanwezig en de ganse vloer is voorzien van verwarming. Er is elektriciteit en gratis WIFI. Steek als je wilt de houtkachel of open haard gezellig aan.

 

De traditionele Plaggenhutten zijn vergelijkbaar ingericht. ‘Drostenveen’, geschikt voor vier personen of ‘Het Vleddertje’ voor maximaal twee personen. De beide plaggenhutten zijn voorzien van een koelkast, kooktoestel, servies en bestek in boerenbont stijl, een open haard en als basisverwarming een gevelkachel. Voor het sanitair maak je gebruik van het nieuwe toiletgebouw van de camping. Sinds kort is er ook een echte pizzaoven op het terrein!

Lees ook:  Deze straatkunst vraagt je om even stil te staan bij wat, waarom en hoe je iets doet

Op het terrein van d’Olde Kamp zijn allerlei dieren, van geitjes tot varkentjes en ezels. ‘s Avonds kun je verse broodjes bestellen die de volgende ochtend, warm, bezorgd worden. Tot slot kun je hier ook fietsen huren om de omgeving te ontdekken.


 

De gevarieerde rijkdom van het Drenthse landschap

d’Olde Kamp is gelegen in het dorpje Ansen, tussen de brinkdorpen Ruinen en Dwingeloo in Zuidwest Drenthe. Het terrein grenst aan het Nationaal Park Dwingelderveld, 3800 hectare ‘achtertuin’ waar je urenlang ongestoord kunt wandelen of fietsen. Er zijn veel mogelijke routes, over zand-, klinker- en schelpenpaden, door wonderschoon grasland, heide en bos. Gluur vanuit de verschillende (vogel)observatieposten naar de vele soorten vogels, waaronder indrukwekkende roofvogels, maar ook naar reeën en vossen,... Bij het beheren van het natuurgebied wordt er gebruik gemaakt van dieren; zo grazen er runderen en twee schaapskuddes van zo'n 500 schapen.

 

Nationaal Park Drents Friese Wold

Op 10 km afstand, vlakbij het Nationaal Park Dwingelderveld ligt nóg een Nationaal Park: Het Drents-Freise Wold. Op de grens tussen Drenthe en Friesland, ligt een weids aaneengesloten bosgebied, met heide, beekdalgraslanden en unieke stuifzand duinen.

 

Verwen behalve hoofd en hart zeker ook de maag

Na een heerlijke wandeling in het bos of fietstocht zijn er talloze mogelijkheden voor een hapje en/of drankje onderweg. Zo vind je de ‘gezelligste huiskamer van Drenthe’ al gewoon in Ansen zelf, namelijk in De Huiskamer. In de winter kun je je opwarmen bij de open haard en 's zomers aangenaam vertoeven op hun unieke terras. Ook Café Restaurant Onder de Eiken in Dwingelo is een prettige plek om te vertoeven. De statige boerderij geeft onderdak aan het café “De Gelagkamer’ en eetgelegenheden de Heerenkamer, de Stalkamer en de Deel met elk hun eigen sfeer.

Lees ook:  Schilderen met naald en draad | Trish Burr

 

Voor meer informatie bezoek de website: www.plaggenhut.nl

 

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Werkvakantie - wat is er mogelijk?

Alles wat je wilt weten over slow fashion

Tips voor effectief timemanagement voor iedere dagdromer

Hoe de zon ons leven beïnvloedt

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings
chevron-down