Ervaar de intieme knusheid van slapen in een plaggenhut in Drenthe

1233 VIEWS
Ervaar de intieme knusheid van slapen in een plaggenhut in Drenthe

Eind negentiende eeuw werden plaggenhutten enkel bewoond door de allerarmste arbeiders in vooral Zuid-Oost Drenthe. Het bouwsel bestond meestal uit houten planken en een dak van afgestoken turf (plaggen). Vaak bestond de binnenruimte uit één ruimte waar het hele gezin leefde en sliep en soms ook de geit. De hut werd verwarmd door een open (turf)vuur, waarbij een gat in het plafond dienst deed als schoorsteen. Het was eigenlijk gewoon een dak van uitgestoken turf (plaggen) op de grond! Maar stel dat je zo’n ruimte goed isoleert en van allerlei 20ste eeuwse gemakken voorziet… ja, dàn wordt zo’n authentiek ‘hutje’ op de hei ineens reuze charmant!

In d’Olde Kamp in Drenthe heb je de mogelijkheid om deze bijzondere ervaring te ondergaan. Bij dit kleinschalige recreatiebedrijf dat grenst aan het Nationaal Park Dwingelderveld, kun je zelfs kiezen uit twee traditionele plaggenhutten en vier plaggenhutten deluxe.

 

Plaggenhutten anno 21e eeuw: combinatie van charme uit 1900 met luxe van nu

De plaggenhutten deluxe zijn voorzien van drie knusse, ruime bedsteden; één voor twee personen en twee voor één persoon, met lekkere, dikke matrassen. Je vindt binnen een keukentje met een kooktoestel, koelkast en Senseo apparaat. Een douche, toilet en wastafel zijn eveneens aanwezig en de ganse vloer is voorzien van verwarming. Er is elektriciteit en gratis WIFI. Steek als je wilt de houtkachel of open haard gezellig aan.

Lees ook:  Tiny houses voor op vakantie: van pipowagens tot houten cabana's

 

De traditionele Plaggenhutten zijn vergelijkbaar ingericht. ‘Drostenveen’, geschikt voor vier personen of ‘Het Vleddertje’ voor maximaal twee personen. De beide plaggenhutten zijn voorzien van een koelkast, kooktoestel, servies en bestek in boerenbont stijl, een open haard en als basisverwarming een gevelkachel. Voor het sanitair maak je gebruik van het nieuwe toiletgebouw van de camping. Sinds kort is er ook een echte pizzaoven op het terrein!

Op het terrein van d’Olde Kamp zijn allerlei dieren, van geitjes tot varkentjes en ezels. ‘s Avonds kun je verse broodjes bestellen die de volgende ochtend, warm, bezorgd worden. Tot slot kun je hier ook fietsen huren om de omgeving te ontdekken.


 

De gevarieerde rijkdom van het Drenthse landschap

d’Olde Kamp is gelegen in het dorpje Ansen, tussen de brinkdorpen Ruinen en Dwingeloo in Zuidwest Drenthe. Het terrein grenst aan het Nationaal Park Dwingelderveld, 3800 hectare ‘achtertuin’ waar je urenlang ongestoord kunt wandelen of fietsen. Er zijn veel mogelijke routes, over zand-, klinker- en schelpenpaden, door wonderschoon grasland, heide en bos. Gluur vanuit de verschillende (vogel)observatieposten naar de vele soorten vogels, waaronder indrukwekkende roofvogels, maar ook naar reeën en vossen,… Bij het beheren van het natuurgebied wordt er gebruik gemaakt van dieren; zo grazen er runderen en twee schaapskuddes van zo’n 500 schapen.

Lees ook:  B&B Erve Veldink | Hier hoor je alleen de geluiden van de natuur

 

Nationaal Park Drents Friese Wold

Op 10 km afstand, vlakbij het Nationaal Park Dwingelderveld ligt nóg een Nationaal Park: Het Drents-Freise Wold. Op de grens tussen Drenthe en Friesland, ligt een weids aaneengesloten bosgebied, met heide, beekdalgraslanden en unieke stuifzand duinen.

 

Verwen behalve hoofd en hart zeker ook de maag

Na een heerlijke wandeling in het bos of fietstocht zijn er talloze mogelijkheden voor een hapje en/of drankje onderweg. Zo vind je de ‘gezelligste huiskamer van Drenthe’ al gewoon in Ansen zelf, namelijk in De Huiskamer. In de winter kun je je opwarmen bij de open haard en ’s zomers aangenaam vertoeven op hun unieke terras. Ook Café Restaurant Onder de Eiken in Dwingelo is een prettige plek om te vertoeven. De statige boerderij geeft onderdak aan het café “De Gelagkamer’ en eetgelegenheden de Heerenkamer, de Stalkamer en de Deel met elk hun eigen sfeer.

 

Voor meer informatie bezoek de website: www.plaggenhut.nl

 

MEER INSPIRATIE

De leukste airbnb’s op Texel
De leukste Airbnb’s van Amsterdam
Romantisch overnachten in deze bijzondere cabins in de Ardennen
Overnacht in dit openluchthotel in Zwitserland