
Tussen de feesten van Sinterklaas en Kerstman zijn de dagen het donkerst. Weinig zonlicht zorgt voor verminderde aanmaak van serotonine, waardoor je minder minder lekker slaapt of je gewoon niet helemaal happy voelt: de winterdip!
Het is een ongezellige kwaal die veel voorkomt in de winterse maanden van het jaar. Je kunt je minder goed concentreren en hebt niet zoveel zin om met mensen af te spreken. Het liefst kruip je onder een dikke deken op de bank, om er pas in de lente weer onder vandaan te komen.
De meest krachtige zonne-plant is Sint Janskruid. Ze wordt verzameld als de zon op zijn hoogste punt staat en mensen het Sint-Jansfeest vieren, op 24 juni
Toch kun je dat beter niet doen, de beste remedie tegen de winterblues is namelijk licht. Het helpt wanneer je je huis zo licht mogelijk maakt. Of wanneer je elke dag buiten wandelt om zoveel mogelijk zonlicht op te vangen. Het liefst zonder zonnebril, zodat je elke zonnestraal ongedempt binnenkrijgt. Ook frisse buitenlucht en beweging kunnen wonderen doen met je humeur.
Haal je zonne-energie uit planten
Daarnaast zijn planten bij uitstek geschikt om zonne-energie op te slaan en die voor je te bewaren tot jij het echt nodig hebt. Nu dus! De meest krachtige zonne-plant is Sint Janskruid. Ze wordt verzameld als de zon op zijn hoogste punt staat en mensen het Sint-Jansfeest vieren, op 24 juni. De plant staat dan prachtig in bloei, de helder gele bloempjes reiken juigend naar de zon om elke zonnestraal vast te houden en opslaan.
Je kunt Sint Jan nu nog prima in de winkel vinden. Gedroogd, in olie en in tinctuur.
Sint Janskruid, Hypericum Perforatum, bloeit in tuinen, langs wegen, in lichte bossen en in de duinen. De wetenschappelijke naam Hypericum zou kunnen verwijzen naar het Grieks, Hyper betekent: boven, machtiger en ikon of eikon betekent: beeld of geestesverschijning. Men meende dat met dit kruid boven de deur, boze geesten werden verdreven.
Perforatum wil zeggen: doorboord, als het blad tegen het licht wordt gehouden lijkt het of er heel veel gaatjes in zitten. Dit zijn piepkleine olierijke klieren, die doorzichtig zijn. In de olie, die bij het plukken je vingers rood kleurt, zit de werkzame stof hypericine. De plant werd vroeger ook wel als verfplant gebruikt.
Koop Sint Janskruid gedroogd, in olie of in tinctuur
Je kunt Sint Jan nu nog prima in de winkel vinden. Gedroogd, in olie en in tinctuur. Van het gedroogde kruid kun je een smakelijke, diep rood gekleurde thee zetten. Of gebruik de massage-olie met St Jan, vaak verrijkt met etherische olie van rozemarijn. Deze olie werkt verwarmend op de spieren, en helpt ook bij koude (winter)handen en –voeten omdat het de doorbloeding stimuleert.

Hypericum perforatum. Oftewel: Sint Janskruid!
Ben je geen theeleut dan kun je de werkzame stoffen van Sint Janskruid als tinctuur innemen. Drie keer daags 10-15 druppels in een glaasje water en na twee weken voel je je weer als een zonnetje.
Niet gebruiken in de zomer...
Een kleine kanttekening over het gebruik van Sint Janskruid. Dit kruid versterkt en versnelt de werking van je lever. Ook bepaalde medicijnen kunnen dan te snel afgebroken worden waardoor de werking van deze medicijnen vermindert. Ben je afhankelijk van medicatie, overleg dan met je huisarts of Sint Janskruid invloed heeft op de werking.
St. Janskruid maakt de huid lichtgevoelig. Zorg in de zomer dat de huid niet wordt blootgesteld aan de zon (in de winter zorgt deze verhoogde gevoeligheid juist voor versterking van het weinige licht dat er is) en vermijd andere vormen van (be)straling bij het gebruik van dit kruid.
Kom maar op met die winter!
[hr]
Maaike Pfann stopte als kind al madeliefjes in haar mond, zoog de honing uit dovenetelbloemen en knabbelde op zuring-stokken. Het stadse leven en een loopbaan als grafisch ontwerper en fotograaf zorgden tijdelijk voor een andere focus. Sinds ze in Waterland woont in een huis met een tuin begon haar groene bloed weer te stromen, een opleiding kruidengeneeskunde en biologische landbouw wakkerden het vuur verder aan. Opmerkelijk vond ze het dat nu juist de onkruiden die ze in de groentetuin wegschoffelde, in de kruidengeneeskunde gebruikt worden als medicijn. Daarom schrijft ze op Paradijsvogels Magazine over de boeiende werking van deze plantjes.