Sieraden schoonmaken

5 september 2022
730

Sieraden schoonmaken is belangrijk voor mensen die sieraden dragen. Mensen dragen sieraden om een aantal redenen. Het dragen van sieraden laat een persoon er netter en verzorgder uitzien. Daarbij geeft het dragen van sieraden veel over de persoonlijkheid van iemand weer. Vaak hebben sieraden ook een emotionele waarde. Dit komt doordat een sieraden vaak worden gegeven op een speciale gelegenheid. Het is dus wel logisch dat je je sieraden zo lang mogelijk mooi wilt houden. Het is daarom belangrijk om ze regelmatig schoon te maken. Hier zijn een aantal verschillende manieren voor. Belangrijk om te weten is dat gouden en zilveren sieraden op een andere manier worden schoongemaakt.

Verschillende soorten sieraden

Niet elk sieraad wordt op dezelfde manier schoongemaakt. Bovendien zijn er verschillende manieren voor het schoonmaken van een bepaald soort sieraad.

Horloge

Er kan bij het schoonmaken van de horloge vocht op en in de horloge komen. Door vocht ontstaat er roest, wat de horloge ernstig kan beschadigen. Voordat je begint met het schoonmaken van een horloge, is het belangrijk om te weten of de horloge waterdicht is. Kijk daarom eerst goed met voor soort horloge je te maken hebt.

Horloge met een titanium, vinyl, RVS of een siliconen bandje

Om een Titanium, vinyl, RVS of een siliconen bandje te reinigen, zal als eerste een kom moeten worden gevuld met lauw water. In deze kom worden 1 á 2 druppels afwasmiddel toegevoegd. Wanneer deze stap is gelukt, kan het vuil in het mengsel worden afgeveegd met de vingers. Laat het bandje niet te lang vochtig, maar droog het bandje af met een horlogedoekje. Eventueel kun je na het drogen het vuil in de gaatjes van het bandje wegprikken met een tandenstoker.

Horloge met een nylon of NATO bandje

Om een Nylon of NATO bandje te reinigen, kun je gebruik maken van een wasmachine. Doe het horlogebandje in een mesh zakje en plaats dit zakje vervolgens in de wasmachine.

Lees ook:  Tips voor het verven van de muren

Horloge met een lederen band

Voor het reinigen van een lederen band wordt het aangeraden om gebruik te maken van een reinigingsdoek die specifiek bedoeld is voor een lederen voorwerp. Daarbij kan gebruik worden gemaakt van een milde zeep, maar is het wel noodzaak om het horlogebandje goed te drogen.

Horlogekast en glasplaat

Om de horlogekast en het glasplaatje te reinigen kan gebruik worden gemaakt van een sopje met een milde zeep. Chemische producten worden in dit reinigingsproces afgeraden.

Halsketting

Bij het reinigen van een halsketting wordt het afgeraden om gebruik te maken van agressieve detergenten. Voor het reinigingsproces wordt er witte azijn in een kommetje gemengd met lauw water. Dompel de ketting vervolgens in het azijnwater en haal het vuil weg met een tandenborstel of een zachte doek. Leg vervolgens de ketting op een droge doek. Het wordt aangeraden om de ketting droog te deppen.

Oorbellen en ringen

Voor het reinigen van oorbellen en ringen is het belangrijk om te kijken naar het materiaal van het sieraad. Er is een verschil in het reinigen van gouden en zilveren oorbellen en ringen. Hieronder is te lezen hoe deze sieraden per materiaal te reinigen zijn.

Gouden sieraden

Voor het reinigen van gouden sieraden zijn er een aantal producten te gebruiken.

Groene zeep

Om een gouden sieraad schoon te maken kun je gebruikmaken van een sopje van groene zeep en lauw water. Wanneer het sopje klaar is, kan het sieraad in het sopje worden schoongeborsteld met een zachte tandenborstel. Wanneer deze stap uitgevoerd is, kan het sieraad afgespoeld worden met lauwwarm stromend water. Hierna is het belangrijk om het gouden sieraad schoon te vegen met een zachte doek. Wanneer het sieraad droog is, kan het sieraad opgepoetst worden met een geprepareerde gouddoek.

Lees ook:  Mediteren kun je leren

Afwasmiddel

Afwasmiddel wordt wel eens gebruikt voor het schoonmaken van een gouden sieraad met diamant. Een diamant kan na verloop van tijd dof worden door huidvet, zeep en crème. Voor het reinigingsproces is het belangrijk om eerst een sopje te maken van vloeibaar afwasmiddel en warm water. Bij het schoonvegen van het sieraad is het van belang om een zachte tandenborstel te gebruiken. Hiermee kunnen eventuele krassen of beschadigingen worden voorzien. Voor het afspoelen van het sieraad is het ook belangrijk dat er gebruik wordt gemaakt van lauwwarm, stromend water. Voor het drogen van het sieraad is het belangrijk te deppen met een doek die niet pluist.

Bakpoeder en azijn

Bedek het sieraad met een mix van water en bakpoeder. Vervolgens is het de bedoeling dat deze mix vijf minuten inwerkt op het sieraad. Als deze vijf minuten voorbij zijn, dan kan er een gedeelte van het bakpoeder af worden gehaald met azijn. Hierna kan het sieraad schoon worden gespoeld en worden gedroogd met een droge doek.

Zilveren sieraden

Voor het reinigen van zilveren sieraden, zijn er een aantal producten te gebruiken:

Zilverpoetsdoek

Een zilverpoetsdoek is de beste manier om een zilver sieraad schoon te maken. Dit is echter niet de snelste manier. Dit komt doordat er soms stevig en lang gepoetst moet worden om duidelijk resultaat te krijgen.

Afwasmiddel

Net zoals bij het reinigen van gouden sieraden, kan er bij het reinigen van zilveren sieraden gebruik worden gemaakt van afwasmiddel. Het reinigingsproces met afwasmiddel is bij een zilveren sieraad hetzelfde als bij een gouden sieraad.

Lees ook:  Het Noord-Brabantse museum

Zilverpoets

Naast een zilverpoetsdoek bestaat er ook zilverpoets. Dit is een speciale reinigingsvloeistof voor zilveren sieraden. Bij het reinigen met zilverpoets is het de bedoeling dat de vloeistof een paar minuten kan inwerken op het sieraad. Dit kan plaatsvinden door het sieraad in een dompelkorfje te plaatsen. Wanneer de vloeistof een paar minuten heeft kunnen inwerken, kan het sieraad worden afgespoeld. Vervolgens kan het sieraad afgeveegd worden met een niet-pluizende droogdoek.

Tandpasta

Ja, echt waar. Zilveren sieraden zijn ook te reinigen met tandpasta. Doe een klein beetje tandpasta op een zachte tandenborstel en poets het sieraad, totdat het sieraad weer begint te glimmen.

Bakpoeder en azijn

Net zoals gouden sieraden, zijn zilveren sieraden ook te reinigen met bakpoeder en azijn. Alleen zit er wel een verschil in het reinigingsproces. Om het reinigingsproces te starten, wordt er een mix gemaakt van 200 milliliter en drie eetlepels bakpoeder. Wanneer deze mix gemaakt is, kan het sieraad in de mix worden geplaatst. Laat het sieraad een paar uur weken, waarna het sieraad afgespoeld en gedroogd kan worden.

In het kort

Dus, voor het schoonmaken van de sieraden zijn er een aantal manieren. Niet elk materiaal kan op dezelfde manier worden gereinigd. Het is daarom van belang om te weten uit welk materiaal het sieraad bestaat. Als vastgesteld is uit welk materiaal het sieraad bestaat, kan er een juiste manier van schoonmaken worden gehanteerd. Het is bij de meeste sieraden vooral belangrijk om het sieraad met een zachte borstel of stofvrije doek te reinigen, zodat er geen krassen of andere beschadigingen ontstaan. Meer weten over sieraden? Klik dan hier.

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

5 manieren om de klantervaring te verbeteren

Rouw in diverse culturen

Zó moet het: het plannen van je volgende zomervakantie

De mooiste scooterroutes van Nederland

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down