
Eerder schreven we al over bijzondere woorden in andere talen die geen één-op-één vertaling hebben in de Nederlandse taal. Zo ook het nationale gezondheidsinitiatief wat in 1982 door de Japanse overheid gelanceerd werd, genaamd "Shinrin-Yoku". De letterlijke vertaling hiervan is "het meer tijd doorbrengen in de nabijheid van bomen".
De wijsheid van het bos
Shinrin-Yoku betekent overigens niet dat je je moet onderwerpen aan zware fysieke inspanning in de buitenlucht, maar draait om stille introspectie te midden van stevig gestamd groen. In de Japanse cultuur heeft de wijsheid van de natuur altijd al centraal gestaan. Zen meesters begaven zich duizenden jaren terug al in de buitenlucht om te mediteren op de diepere vraagstukken van ons bestaan. Hun devies: doe geen moeite, ontspan en de antwoorden zullen vanzelf komen.
Als een boom in het bos omvalt en niemand hoort het, maakt het dan geluid
Artikel gaat verder onder de afbeelding
Shinrin-Yoku: Heilzaam "Bos-baden"
Het is niet alleen de frisse lucht die goed doet, maar ook de olie die bomen afscheiden waarmee ze zichzelf tegen insecten en bacteriën beschermen. Deze oliën hebben een gunstig effect op het menselijk immuunsysteem door de aanmaak van antistoffen die ons lichaam gebruikt bij het aanvallen van onder andere virale infecties. De positieve effecten van een half uur bosbaden werken nog een hele week door. De beste reden om elk weekend het stadse leven even te laten voor wat ze is en de bossen in te trekken.
Artikel gaat verder onder de afbeelding
Therapeutisch groen
Uit wetenschappelijk onderzoek is inmiddels ook gebleken dat je omringen door groen onze hartslag en bloeddruk verlaagt en de aanmaak van het stresshormoon cortisol remt. Het zal dan ook niet als een verassing komen dat door de bossen struinen een gunstig effect heeft op onze psyche. Proefpersonen die slechts een half uur blootgesteld werden aan bomen lieten een significant lagere lagere score op depressie en een significant hogere score op levendigheid zien. Belangrijkst hierin is misschien wel het terug verbinden met de natuur; paddenstoelen zoeken, knerpend mos onder de voeten en het inademen van de frisse dennenlucht.
Bosrijke omgevingen kunnen gezien worden als therapeutische landschappen
Japan heeft meer woorden waar wij in de Nederlandse taal een hele zin voor nodig hebben. Ontdek in dit artikel woorden zoals Tsundoku (Het kopen van een boek om het vervolgens niet te lezen) en Irusu (Doen alsof je niet thuis bent wanneer iemand aanklopt).