Dit zegt de wetenschap over Shinrin-Yoku: de kunst van 'baden' in het bos

29 januari 2018
188

Eerder schreven we al over bijzondere woorden in andere talen die geen één-op-één vertaling hebben in de Nederlandse taal. Zo ook het nationale gezondheidsinitiatief wat in 1982 door de Japanse overheid gelanceerd werd, genaamd "Shinrin-Yoku". De letterlijke vertaling hiervan is "het meer tijd doorbrengen in de nabijheid van bomen". 

De wijsheid van het bos

Shinrin-Yoku betekent overigens niet dat je je moet onderwerpen aan zware fysieke inspanning in de buitenlucht, maar draait om stille introspectie te midden van stevig gestamd groen. In de Japanse cultuur heeft de wijsheid van de natuur altijd al centraal gestaan. Zen meesters begaven zich duizenden jaren terug al in de buitenlucht om te mediteren op de diepere vraagstukken van ons bestaan. Hun devies: doe geen moeite, ontspan en de antwoorden zullen vanzelf komen.

Als een boom in het bos omvalt en niemand hoort het, maakt het dan geluid

Artikel gaat verder onder de afbeelding
Shinrin-Yoku

Shinrin-Yoku: Heilzaam "Bos-baden"

Het is niet alleen de frisse lucht die goed doet, maar ook de olie die bomen afscheiden waarmee ze zichzelf tegen insecten en bacteriën beschermen. Deze oliën hebben een gunstig effect op het menselijk immuunsysteem door de aanmaak van antistoffen die ons lichaam gebruikt bij het aanvallen van onder andere virale infecties. De positieve effecten van een half uur bosbaden werken nog een hele week door. De beste reden om elk weekend het stadse leven even te laten voor wat ze is en de bossen in te trekken.

Artikel gaat verder onder de afbeelding
Shinrin-Yoku

Therapeutisch groen

Uit wetenschappelijk onderzoek is inmiddels ook gebleken dat je omringen door groen onze hartslag en bloeddruk verlaagt en de aanmaak van het stresshormoon cortisol remt. Het zal dan ook niet als een verassing komen dat door de bossen struinen een gunstig effect heeft op onze psyche. Proefpersonen die slechts een half uur blootgesteld werden aan bomen lieten een significant lagere lagere score op depressie en een significant hogere score op levendigheid zien. Belangrijkst hierin is misschien wel het terug verbinden met de natuur; paddenstoelen zoeken, knerpend mos onder de voeten en het inademen van de frisse dennenlucht.

Bosrijke omgevingen kunnen gezien worden als therapeutische landschappen

Shinrin-Yoku

Japan heeft meer woorden waar wij in de Nederlandse taal een hele zin voor nodig hebben. Ontdek in dit artikel woorden zoals Tsundoku (Het kopen van een boek om het vervolgens niet te lezen) en Irusu (Doen alsof je niet thuis bent wanneer iemand aanklopt). 

Lees ook:  Deze Iraanse gebouwen laten zien dat de sprookjes van 1001nacht nog springlevend zijn

 

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Ontspanning door meditatie: hoe het werkt en waarom het helpt

Top 3 mooiste tuinen in de wereld

Een modern interieur

Begonia's snoeien en verzorgen

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings