Wat is te zien in de Shakespeare Globe Theater in London?

2 mei 2023
313
shakespeare globe

Een leuke activiteit wat je in Londen kunt doen, is een voorstelling in een van de vele theaters in Londen meepikken op je city trip. Ben jij nu helemaal Shakespeare fan en wil je tijdens je reis in een theater in London iets van Shakespeare, de meester van de theaterwereld, zien, dan is de Shakespeare Globe Theater iets voor jou. Deze blog zal aandacht besteden aan dit unieke theater in de Britse hoofdstad.

Wil je meer weten over leuke activiteiten, die je in Londen kunt doen? Lees dan ook deze blog. Wil je geen enkele bezienswaardigheid missen in de Britse hoofdstad? Lees dan deze top 20 van populairste bezienswaardigheden in Londen. Wil je nog meer theaters zien of eens een theatervoorstelling meepikken in Londen? Lees dan deze blog met de bekendste theaters en voorstellingen in Londen.

Wat is de Shakespeare Globe?

De Shakespeare Globe is een reconstructie van het oorspronkelijke theater, The Globe Theatre, waar William Shakespeare vele van zijn toneelstukken uitvoerde tijdens de Elizabethaanse periode in Londen. Het Shakespeare theater in Londen werd pas in 1997 opnieuw geopend, nadat het originele gebouw in 1642 definitief gesloten werd. De Shakespeare Globe is opgebouwd volgens de bouwtekeningen van het oorspronkelijke theater en de buitenkant heeft dezelfde Tudor bouwstijl behouden. Ook het oorspronkelijke rieten dak is in ere hersteld. Het theater biedt nog steeds in de zomermaanden uitvoeringen van de werken van Shakespeare en andere toneelstukken uit die tijd, evenals educatieve programma's en rondleidingen voor bezoekers. Het is een populaire toeristische attractie in Londen.

Lees ook:  Gevleugelde vrienden van metaal
shakespeare globe

Waar bevindt zich het theater van Shakespeare?

Het huidige theater van Shakespeare in London ligt aan de zuidelijke oever van de Thames, direct aan de Millennium Bridge en naast het museum de Tate Modern in de wijk Southwark. Wil je meer weten over de Tate of andere musea in Londen? Lees dan deze blog ook. De nieuwe Shakespeare Globe is slechts 230 meter van de locatie van het originele theater gebouwd. Door zijn ligging is het theater makkelijk bereikbaar met de metro. Vanuit Mansion House kun je de Shakespeare Globe in vijftien minuten bereiken. Je kunt er zelfs komen met de Uber bootdiensten van Thames Clippers. Deze boten stoppen bij de Bankside Pier direct tegenover het Shakespeare theater in London. Bovendien liggen treinstations London Blackfriars, Londen Bridge en London Cannon Street in de buurt.

Ben je graag onderweg met de trein? Lees dan deze blog voor de 6 mooiste treinreizen in Europa.

Het originele Globe Theatre

Het oorspronkelijke Globe Theater is gebouwd in 1599 door de theatergroep, Lord Chamberlain's Men, waar Shakespeare een van de belangrijkste leden van was. Het was een openluchttheater dat plaats bood aan ongeveer 3000 toeschouwers en had een ronde vorm met een open binnenplaats in het midden (the pit), omringd door drie niveaus van overdekte galerijen waar men de zitplaatsen vond. Het theater werd gebruikt voor verschillende soorten voorstellingen, zoals toneelstukken, muziek en acrobatiek. Het originele Globe Theatre was een belangrijke culturele instelling in London en trok een gevarieerd publiek van verschillende sociale klassen. Het theater brandde af in 1613 tijdens een voorstelling van het toneelstuk "Henry VIII" na een ongeluk met een kanon dat werd gebruikt als special effect. Het werd herbouwd, maar uiteindelijk gesloten in 1642 tijdens de Engelse Burgeroorlog.

Lees ook:  Deze musea hangen nep-schilderijen op om een bijzondere reden
shakespeare globe

Wat is te doen in Shakespeare theater London?

De Shakespeare Globe biedt een breed scala aan activiteiten en evenementen voor bezoekers. Een van de belangrijkste attracties is het bijwonen van een voorstelling van een toneelstuk van Shakespeare of een ander theaterstuk uit de Elizabethaanse tijd. Verder vinden er meerdere tours in het theater plaats.

Toneelstukken Shakespeare

Het theater biedt een uitgebreid repertoire van Shakespeares toneelstukken, zoals Hamlet, Macbeth, Romeo en Julia, Othello, en nog veel meer. Aangezien de Shakespeare Globe nog steeds een openlucht theater is, vinden deze voorstellingen in de periode mei-oktober plaats. Naast de toneelstukken van Shakespeare, voert het theater ook andere toneelstukken uit die uit de Elizabethaanse tijd komen en die vergelijkbaar zijn met Shakespeares werk. Het theater staat bekend om zijn traditionele opvoeringen, waarbij de acteurs gebruik maken van kostuums en rekwisieten die in lijn zijn met de tijd van Shakespeare. Naast de reguliere voorstellingen, organiseert het theater ook speciale evenementen en festivals, zoals het 'Wonder Noir'-festival, dat zich richt op het opvoeren van de minder bekende toneelstukken van Shakespeare en zijn tijdgenoten.

shakespeare globe

Shakespeare’s Globe Story & Tour

Bij de Shakespeare’s Globe Story & Tour wandel je door een tentoonstelling ruimte, waarin een gids of audiogids je vertelt over de geschiedenis van Shakespeares Londen. Bovendien kom je meer te weten over de geschiedenis van de houten O, zoals men de Shakespeare Globe ook vaker noemt. Je kunt er de meest iconische voorstellingen herbeleven en je mag je zelfs klaarmaken om het podium te nemen met de interactieve kostuums en props. Alle tours zijn in het Engels, maar de informatie brochures en audiogidsen zijn in meerdere talen beschikbaar.

Lees ook:  Virtueel reizen vanuit je luie stoel
shakespeare globe theatre

Theme Guided tours

Naast de vaste Shakespeare’s Globe Story & tours, zijn er ook een aantal thematische guided tours. Deze tours maken het mogelijk om vanuit een ander perspectief naar het Shakespeare theater in Londen te kijken. Deze tours zijn er niet altijd en het thema kan dus bij jouw reis verschillen. Zo vind je er momenteel een Pride Guided Tour die tot september 2023 gepland staat, waarin aandacht wordt besteed aan de queer personages uit Shakespeares leven en verhalen. Tevens vind je in het theater de Ghost & Ghouls family tour die duurt tot 31 oktober 2023, waarin de engste figuren van Shakespeares verhalen aan bod komen.

Wil je liever aandacht besteden aan een andere beroemdheid in Londen, namelijk de Jongen Die Bleef Leven oftewel Harry Potter? Lees dan deze blog over alle tours in Londen, die Harry Potter als onderwerp hebben.

Over de auteur

Natasja Bartholomé
Hallo allemaal, mijn naam is Natasja Bartholomé en ik ben content marketeer bij marketingbureau Web Wings. Het is hier dat ik mijn passie voor schrijven mocht gaan inzetten voor Paradijsvogels Magazine, aangezien ik graag mijn ervaringen van mijn vakanties deel in stimulerende reisblogs. Naast schrijven en reizen, ben ik ook groot fan van dansen, boeken en films/series. Paradijsvogels biedt me de mogelijkheid creatief om te gaan met taal en me te verdiepen in deze prachtige onderwerpen en meer. En dat blijf ik heel graag doen.

Recente berichten

Zo laat je jouw Toscaanse Jasmijn bloeien!

Babykamer inrichten? Bekijk deze checklist!

De verschillende soorten Philodendron verzorgen

Waarom koud water goed voor je is

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings