
Je ziet ze steeds meer in Nederland: de zoutlampen. Door de sfeer die ze geven en het modieuze uiterlijk die ze hebben zijn ze erg populair. Vooral de jeugd is er helemaal weg van, vooral door de kracht die de lampen hebben. Ze werden meestal verkocht in spirituele winkels waar je kristallen, stenen, kaarten en meer kunt kopen, maar winkels zoals de Action en webshops verkopen de lampen nu ook. Sommige mensen zijn nog niet bekend met de zoutlampen en vragen zich af hoe een zoutige lamp nou eigenlijk een krachtige werking kan hebben. Daar geven wij in deze blog graag antwoord op! Lees hier meer over de afkomst van de zoutlamp, de werking ervan en wat voor een soorten zoutlampen er zijn.
Zoutsteen
De omschrijving van een zoutlamp staat eigenlijk al in de naam, het is simpelweg een lamp met zout, maar we gaan er even wat specifieker op in. Een zoutlamp is eigenlijk een groot brok zout, wat ook wel een zoutsteen genoemd wordt, waar een gat in is gemaakt voor een lampje. Zoutlampen zijn er in verschillende soorten en kleuren. De ‘originele’ zoutlamp heeft oranje tinten. Je hebt ook nog de kleuren zwart/grijzig, roze en wit. De zoutlamp ziet er ook al leuk uit als het licht uit is, maar als het lampje aan is geeft de lamp een sfeervol licht en krijgt de steen een warmere kleur. Een grappig feitje over de zoutsteen wat eigenlijk ook wel logisch is, is dat de zoutsteen ook echt naar zout smaakt! Mocht je dus ooit eens een zoutsteen zien of kopen, kun je eens je vinger er langs vegen en eens proeven, dan lijkt het net alsof je een theelepel zout in je mond hebt gestopt. Zoutsteen wordt niet alleen gebruikt voor lampen, er worden zo bijvoorbeeld ook teelichthouders van gemaakt, of de stenen worden los verkocht en het wordt soms ook verwerkt in bepaalde voeding. Buiten de echte stenen maken ze tegenwoordig ook namaak zoutstenen. Dat is natuurlijk best jammer aangezien je dan geen profijt hebt van de krachtige werking van de lamp. Je kunt er wel verschil in zien, of eigenlijk voelen. Als de lamp aanstaat en hij ‘zweet’ van de warmte, is hij echt.
Afkomst
Een zoutsteen vind je niet zomaar bij de kiezels bij je buren in de tuin. Om zelf een echte zoutsteen te vinden zou je al naar die grote berg tussen India en China moeten reizen. Zoutsteen ontstaat namelijk in de Himalaya zelf. Een echte zoutsteen komt uit de Pakistaanse zoutmijnen in het Himalayagebergte. Het ontstaat door de verdamping van water, zoutsteen wordt dan ook evaporiet genoemd, wat ‘verdamping’ betekent. Het delven van Himalayazout vindt plaats door een laser die in eerste instantie grote platen ‘klieft’. Deze platen worden vervolgens in grote brokken verwerkt. Stukjes die afbreken worden gebruikt voor zoutwater-oplossingen in voedings- en badproducten. Alle grote stukken die dan overblijven worden gemaakt tot lampen, gebruikt voor sauna’s, gemaakt tot bakplaten en worden ook los verkocht als steen zelf.
De werking
Zoutlampen of zoutstenen worden vaak gekocht ter decoratie, alleen een zoutlamp kan wel wat meer dan alleen maar licht geven! Het is namelijk wetenschappelijk bewezen dat zout de lucht zuivert. Nou zal je vast denken, laat ik even een bakje zout door de kamer strooien, maar dat zal vast wel wat troep maken! Zout kan lucht zuiveren omdat zout in staat is om negatieve ionen aan te maken wanneer het warm wordt, daarvoor is een zoutlamp dus eerder aan te raden dan een bakje zout op de vloer. Een ion is een elektrisch geladen atoom of molecuul dat positief of negatief geladen kan zijn, in dit geval zijn de ionen dus negatief geladen. Als de lamp dus aanstaat en warm wordt, produceert de steen negatieve ionen die de lucht schoon maken omdat er positief geladen stofdeeltjes neerslaan. Positieve ionen ontstaan door bijvoorbeeld tv-schermen of computerschermen, sigarettenrook en andere elektrische apparatuur. Doordat die negatieve ionen dus in de lucht komen, dalen alle stofjes, pollen, bacteriën en schimmels die in de lucht hangen naar beneden. Als je dus vervolgens gaat schoonmaken en met de stofzuiger over vloer heen gaat, zuig je al die vieze stofjes op. Een zoutlamp heeft dus een zeer positieve werking voor mensen met een allergie of astmaklachten.
Waarom jij een zoutlamp nodig hebt!
Je zal vast wel denken: “Zal ik een zoutlamp kopen?”. Het antwoord is ja, die zoutlamp heb je écht nodig! Een zoutlamp is niet alleen een lust voor het oog maar ook gewoonweg heel goed voor de gezondheid. Eigenlijk kan het helemaal geen kwaad om een zoutlamp aan te schaffen, de lamp ziet in elke inrichting heel leuk uit en het geeft een positieve sfeer. De lamp staat vooral goed tussen een paar mooie plantjes. Je zou de zoutlamp ook neer kunnen zetten op je nachtkastje. Het licht is dan tenminste niet zo fel en het zuivert de lucht voordat je gaat slapen, dit is dus ook heel goed voor de luchtwegen.
Het onderhoud van de lamp is ook helemaal niet moeilijk. Als je de lamp wilt schoonmaken kun je dat het beste met een droge doek doen of met een stofdoekje. Merk je dat er een klein laagje stof op ligt? Veeg het dan gewoon af met een droge doek. Doe dit niet met een natte doek of met vochtige doekjes, het zout kan dan namelijk smelten en dan heb je na een peer keer schoonmaken geen lamp meer over. In het algemeen is schoonmaken het enige wat je hoeft te doen qua onderhoud, voor de rest kan jij genieten van de sfeer die de lamp creëert en gezonder gaan leven!