Alles voor een stedentrip of vakantie naar Sevilla

30 december 2020
255

Barcelona, Madrid of de zuidelijke Costa – Het zijn allemaal toplocaties in Spanje, welke jaarlijks vele miljoenen reizigers aantrekken. Toch zijn er als het aankomt op korte vakanties en stedentrips nog zoveel meer mogelijkheden op de Spaanse bodem. En sommige van deze locaties zijn perfect te combineren met de populairste bestemmingen van het land. Een perfect voorbeeld hiervan is Sevilla. Sevilla is de grootste stad in de regio Andalusië en is de ideale locatie om een stedentrip te combineren met een aantal dagen aan een van de heerlijke Spaanse stranden.

Tijdens een bezoek aan Sevilla kom je terecht in de met sinaasappelbomen gevulde straten. Daarnaast beschikt de Zuid-Spaanse stad over een groot aantal (historische) bezienswaardigheden, welke je absoluut niet mag missen. De meeste van deze toplocaties geven een kijkje in de rijke geschiedenis van Sevilla.

Sevilla heeft ruim 700 duizend inwoners en is hierdoor enorm levendig te noemen. Wat de Andalusische hoofdstad zo verleidelijk maakt, is vooral de enorme oude stad die tot de grootste oude binnensteden van de wereld behoort. Een ander groot voordeel: hoewel de stad jaarlijks zeker veel toeristen verwelkomt, is het qua aantallen niet te vergelijken met steden als Barcelona, Valencia of Madrid. Hierdoor verloopt een stedentrip of vakantie aanzienlijk rustiger en heb je ruimer de tijd om van al het moois in de stad te genieten.

Wij hebben een aantal van de meest bijzondere bezienswaardigheden, de bereikbaarheid van de stad en de beste reistijd voor je in beeld gebracht.

Plaza de España en Parque de María Luisa

Gelegen in het Parque de María Luisa is de Plaza de España is een van de meest kenmerkende en indrukwekkende locaties van de stad te noemen. Dit komt met name vanwege de enorme oppervlakte van het plein. Het plein heeft een afmeting van maar liefst 50 duizend vierkante meter. Maar niet alleen de omvang van het plein is imposant te noemen, ook alles wat er om het plein heen staat is de moeite waard.

Zo wordt het enorme plein omringd door de balustradebalkons met een typerende stijl uit de Renaissance. Dit halfronde gebouw volgt de vorm van het kanaal dat door het plein loopt. Ook vormt een sierlijke fontein het middelpunt van het plein en is er de mogelijkheid om het kanaal op te gaan door middel van een romantische roeiboottocht. En voor wie liever op het droge blijft is er de optie om met een paardenkoets door het park te rijden. Kortom, de romantiek staat hier vrijwel altijd centraal.

Het park waarin de Plaza de España is gelegen was vroeger de plaats van de Exposiciones Universales. Het park ligt dicht bij de rivier en de hoofdingang ligt aan de Avenida de Isabel la Católica. Deze uitgestrekte en mooie groene ruimte is het bewonderen zeker waard. Het terrein is gevuld met sinaasappelbomen, exotische palmen en een groot aantal geweldige pijnbomen.

Tot slot maken de historische gebouwen – die overal in het park te vinden zijn – het Parque de María Luisa tot een sprookjesachtige locatie. Tel hier de prachtige bloemen, de schitterende straten en de vele fonteinen bij op, en je hebt een locatie die eigenlijk niet mag ontbreken tijdens een verblijf in de stad!

Real Alcázar

Net als het Plaza de España behoort ook het Real Alcázar tot de meest iconische locaties van de stad Sevilla. Het paleis staat dan ook niet voor niets op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Waar het paleis vroeger een vesting was van de Moren, heeft het in de loop der tijd verschillende functies gehad. De sporen van al deze verschillende periodes zijn nog altijd duidelijk terug te zien in de stijlen van het paleis.

Via de Puerta Principal kan je het paleis betreden. Vervolgens kom je direct uit op de binnenplaats van het paleis, welke al in de 14e eeuw is gebouwd. De binnentuin kan vooral worden getypeerd als een Islamitische stijl en beschikt over een aantal prachtige bogen en zuilen.

Naast de tuin zijn ook de kamers binnen het paleis echte blikvangers te noemen. Met name de oudste kamers beschikken over een prachtig interieur en bieden enkele Arabische schriften om te bewonderen. Eén kamer springt er specifiek uit en dat is de Sala de Audiencias. Het is een van de mooiste kamers van het paleis en een bezoek hieraan is een aanrader.

Santa Cruz

De wijk Santa Cruz vormt het toeristische gedeelte van de stad Sevilla. In deze wijk zijn een aantal topbezienswaardigheden gelegen, zoals de kathedraal en het koninklijk paleis. De steegjes van deze wijk staan vol met lokale winkeltjes en kleurrijke sinaasappelbomen.

Santa Cruz zit boordevol ouderwetse charme en is een van de meest charmante plekken om te verkennen in Sevilla. Vroeger was dit tijdens de middeleeuwen een Joodse wijk. Deze middeleeuwse wijk wordt gekenmerkt door het labyrint van geplaveide voetgangerspaden, witgekalkte huizen en vooral veel pittoreske pleinen met terrasjes. Daarnaast beschikt de wijk over een aantal prachtige rozenperken en standbeelden. Je kijkt werkelijk op iedere straathoek je ogen uit.

Lees ook:  15 beste bezienswaardigheden in Esbjerg

Tot slot heeft Santa Cruz ook de beschikking over een aantal musea, waardoor deze wijk ook geschikt is voor de liefhebbers van kunst en cultuur.

Imposante kathedralen in het centrum

Sevilla is een stad vol historische gebouwen, locaties en bezienswaardigheden. En in het midden van al deze historische hoogtepunten mag een kathedraal natuurlijk niet ontbreken. De kathedraal Maria de la Sede springt er als eerste uit. Het aanzicht van deze kathedraal is  werkelijk adembenemend. Het bouwwerk beschikt over een ongelofelijke hoogte en is hiermee de grootste kerk van Spanje.

Het gebouw werd al in de 12e eeuw gebouwd en diende – hoe gek het ook klinkt – oorspronkelijk nog als een moskee. In de 13e eeuw werd het bouwwerk omgezet in kathedraal. Hierbij is de oorspronkelijke staat van het gebouw grotendeels aangepast. Pas in de 15e eeuw werd begonnen met de bouw van hoe wij het gebouw vandaag de dag kennen. De bouw duurde overigens meerdere eeuwen, maar het resultaat mag er absoluut zijn.

Maar liefst ruim 23 duizend vierkante meter staan op je te wachten en geven het gebouw een indrukwekkende en grootste uitstraling. Bovendien is er een prachtige gevel, een aantal torens en verschillende decoraties om te bewonderen. Niet alleen van buitenaf, maar ook van binnenuit kun je indrukwekkende details verwachten die je nog nooit eerder hebt gezien.

Triana

De meeste bezienswaardigheden in de stad bestaan uit monumenten, kerken, pleinen of bijzondere gebouwen. Maar soms kan een hele wijk als een bezienswaardigheid worden gezien, en dat is het geval bij de wijk Triana.

De wijk Triana is aan de overzijde van de rivier die bereikbaar en ligt tegenover de brug Puente de Isabel II. Triana is een levendige volkswijk, waar nog de echte Zuid-Spaanse cultuur kan worden gevonden. Wie het authentieke Sevilla wil zien, is dus absoluut aan het juiste adres.

Bovendien kost een bezoek je weinig moeite. Maak simpelweg een wandeling door de kleine pittoreske straatjes, geniet van de sfeer en vergeet ook zeker niet om de sfeervolle boulevard te bezoeken.

Stierenvechten

Op slechts een kleine afstand van de kathedraal van de stad is de arena voor het stierenvechten gelegen. De imposante arena ligt midden in het oude gedeelte van de stad en trekt dagelijks veel bekijks.

Al direct komt ook bij dit gebouw de Moorse invloed weer naar boven – net als in veel andere steden in Andalusië is terug te zien. De arena is ongeveer 300 jaar geleden gebouwd en bestaat uit een combinatie van verschillende stijlen.

Het was lange tijd een van de belangrijkste locaties voor stierengevechten in heel Zuid-Spanje. Hoewel er ook nu nog wedstrijden plaatsvinden, is dit al in veel mindere mate dan dat vroeger het geval was. De cultuur is enigszins veranderd en niet alle inwoners zijn het meer eens met de toch vaak bloedige wedstrijden. Vandaag de dag bestaat het gebouw hoofdzakelijk uit een museum, waarin je een inkijkje krijgt in de geschiedenis van het stierenvechten en natuurlijk de arena zelf.

Torre del Oro

Zoals gezegd is Sevilla een stad vol met bezienswaardigheden en geweldige locaties. Het zijn er zoveel dat het soms niet eens mogelijk is om alles te bekijken tijdens een korte stedentrip of vakantie. Hier is gelukkig een goede oplossing voor in de vorm van de Torre del Oro. Vanaf deze statige toren krijg je namelijk een van de beste uitzichten over de stad. Met name de arena voor het stierenvechten en de nabijgelegen rivier zijn uitgebreid te bewonderen vanaf de toren.

Maar niet alleen het uitzicht van de Torre del Oro is bijzonder – ook het bouwwerk zelf is de moeite waard. De gouden toren, de letterlijke vertaling van de Torre de Oro, bestaat in totaal uit drie delen die in de loop van de tijd stuk voor stuk in elkaar zijn gezet.

Hierdoor is de toren beetje bij beetje steeds verder uitgebouwd. En voor de bouw van de toren is ruimschoots te tijd te genomen. Aan het begin van de 13e eeuw werd namelijk al begonnen met het eerste gedeelte van de toren. In de 14e eeuw werd het tweede gedeelte toegevoegd. Uiteindelijk duurde het tot halverwege de 18e eeuw voordat het derde deel van de toren werd toegevoegd en de toren eindelijk werd zoals deze vandaag de dag te bewonderen is.

Tegenwoordig is het vooral een leuke historische locatie om te bezoeken en een goed uitzicht te krijgen over de stad, maar vroeger diende de toren als bescherming van het koninklijk paleis. De geschiedenis – van met name het maritieme gedeelte - is nog altijd in te zien door middel van het museum dat in de toren is gevestigd.

Lees ook:  Seychellen: Tropisch Afrikaans Paradijs

Archeologisch museum van Sevilla

Het Archeologisch Museum van Sevilla is gelegen in het Parque de María Luisa en bestaat grotendeels uit een paviljoen dat werd gebouwd voor de Latijns-Amerikaanse Expo die plaatsvond in de vorige eeuw. De collectie hier bestaat voornamelijk uit voorwerpen van de Griekse en Romeinse oudheden. Ook zijn er een aantal Moorse voorwerpen uit de middeleeuwen te beschouwen.

Wie verder het museum ingaat komt een tentoonstelling tegen die is gericht op de archeologische site van Itálica, dat slechts negen kilometer verderop ligt. Tot de hoogtepunten behoren een standbeeld en verschillende sieraden. Een ander opmerkelijk stuk is de Carambolo-schat uit de Tartesische periode, die in een eigen kamer op de eerste verdieping wordt tentoongesteld. Deze kamer bevat onder andere een reproductie van de inmiddels beroemde gouden schat.

Metropol Parasol

Sevilla mag dan wel vol staan met historische gebouwen en authentieke wijken, soms is er ook zeker iets moderns te ontdekken. Een goed voorbeeld hiervan is de Metropol Parasol. Metropol Parasol is een project dat erop gericht is om de omgeving van Plaza de la Encarnación een nieuwe uitstraling te geven.

De Metropol Parasol is een houten constructie in het oude gedeelte van de stad en is ongeveer vijftien jaar geleden gebouwd op de plek waar eerst een historische markthal was gevestigd. Het ruim 150 meter lange bouwwerk is een van de hoogste houten bouwwerken ter wereld en staat symbool voor de stad Sevilla. Ansichtkaarten, websites of foto’s van de stad: overal kom je het bijzondere bouwwerk tegen.

Bovendien staat de parasol er zeker niet alleen voor het aanzicht. Onder het bouwwerk zijn namelijk verschillende restaurants, winkels en bars te vinden. Ook krijg je vanaf het uitkijkplatform een geweldig uitzicht over de stad.

Monasterio de Santa Paula

Het Monasterio de Santa Paula is gebouwd in de 15e eeuw en werd destijds gerealiseerd voor de nonnen die hier zouden verblijven. Sinds vijf eeuwen is dit klooster gewijd aan de goddelijke verering en de studie van verschillende geschriften.

Binnen de kloostergangen van het gebouw bezit het klooster een belangrijke kunstcollectie. Bezoekers kunnen het klooster bezoeken om de verschillende kunstwerken te bewonderen. In sommige gevallen kom je ook de nonnen tegen, die hier onder andere zelfgemaakte producten verkopen.

La Isla Mágica

Alle bezienswaardigheden en historische locaties zijn natuurlijk geweldig om te bezoeken, maar soms kan het ook wel even fijn zijn om iets eenvoudigs op te zoeken. En La Isla Mágica biedt hierin de ideale uitkomst. La Isla Mágica is een attractiepark gelegen in de wijk Triana. Het park heeft de 16e eeuw als thema en beschikt maar liefst over acht verschillende thema’s.

Het park biedt misschien wat minder op het gebied van cultuur en geschiedenis, maar het is de perfecte locatie voor de liefhebbers van spanning en avontuur. Vooral voor gezinnen met kinderen is het een echte aanrader te noemen.

Je vindt het pretpark op het voormalige terrein van de wereldtentoonstelling Expo 92, die vandaag de dag meer dan 20 leuke attracties en attracties heeft. Voorbeelden zijn reuzenraden, achtbanen en wildwaterbanen. Bovendien heeft het park sinds 2014 ook de beschikking over het waterpark Agua Mágica, waar je even heerlijk kunt afkoelen in de vele waterattracties.

Museo de Bellas Artes

Sevilla heeft een uitzonderlijk museum voor schone kunsten. Het museum wordt namelijk gezien als de thuisbasis van een van de beste collecties schilderkunst in Spanje. Vele kunstwerken vanuit de gotische periode tot en met de vorige eeuw zijn hier te bewonderen.

Vooral de weergave van werken van 17de-eeuwse Spaanse schilders is indrukwekkend te noemen. Ontdek schilderijen van onder andere Pacheco en Velázquez – welke hun werken hier te aanschouwen zijn. Ook zijn er een aantal religieuze werken en werken vanuit de 17e eeuw te bewonderen.

Voor liefhebbers van kunst, cultuur en historie mag een bezoek aan dit museum voor de schone kunsten eigenlijk niet ontbreken.

Casa de Pilatos

Het Casa de Pilatos heeft, ondanks zijn opvallende naam, weinig met pilates te maken. Het huis is eerder het prototype van een typisch Andalusisch paleis dat de invloeden van de Italiaanse Renaissance naar voren laat komen. Dit zegt wellicht niet iedereen direct iets, maar toch heeft dit er mede voor gezorgd dat het 16e-eeuwse paleis een van de populairste bezienswaardigheden van Sevilla is.

Heel vreemd is dit niet. Het paleis herbergt namelijk een museum met schilderijen, meubels en Romeins antiek. Bovendien speelde de binnenplaats een rol in de beroemde film Mission Impossible II. En dit was niet de enige film die hier in het verleden is opgenomen: meerdere films hebben het paleis en de binnentuin als decor gehad voor hun avonturen.

Lees ook:  Weer eens wat anders: een citytrip naar Tel Aviv

En gelukkig is er tegenwoordig nog altijd de mogelijkheid om deze bijzondere locatie zelf te bezoeken.

Iglesia Colegial del Salvador

De Iglesia Colegial del Salvador ligt op slechts een aantal minuten lopen van de kathedraal en een bezoek aan deze kerk is meestal inbegrepen bij het toegangskaartje voor de kathedraal. Bij aankomst ontdek je al direct een verbluffend mooie barokke kerk.

De bouw begon aan het einde van de 17e eeuw op de plaats van Ibn Adabbas, de belangrijkste moskee van Sevilla, en sinds die tijd zijn er veel uitbreidingen geweest. Vele invloeden hebben de stijl van het gebouw uiteindelijk bepaald, waardoor er een geweldige mix is ontstaan die is terug te zien in zowel de details van het gebouw als de kunstwerken zelf.

Enkele hoogtepunten hier zijn de hoge koepel, het 18de-eeuwse orgel en de kapel. Maar ook een bezoek aan de prachtige binnenplaats is een aanrader.

Semana Santa

Semana Santa - ook wel bekend als de Goede Week – is de tijd waarop een van de leukste festivals van het jaar in Spanje plaatsvindt. Volgens eeuwenoude tradities nemen de katholieke broederschappen uit verschillende wijken van de stad deel aan uitgebreide processies. De belangrijkste dag is hierin de Goede Vrijdag.

Helaas zal niet iedereen tijdens deze periode van het jaar aanwezig kunnen zijn. Toch betekent dit niet dat je niets van het festival mee kunt krijgen. De rest van het jaar kunnen bezoekers nog steeds de beroemde icoon van de Heilige Week-processie in de Basiliek de la Macarena bewonderen.

Het is absoluut een goed alternatief, maar als je de mogelijkheid hebt om tijdens de periode van het festival aanwezig te zijn, is het een aanrader om deze kans met beide handen aan te pakken!

Eten & drinken in Sevilla

Spanje staat natuurlijk bekend om het heerlijke eten en drinken. Overal kom je tapasbars tegen en zijn er restaurants te vinden waar je kunt genieten van allerlei Spaanse gerechten. Dit is ook in Sevilla het geval. Want wat zou een stedentrip of vakantie aan een Spaanse stad zijn zonder te genieten van een aantal heerlijke culinaire hoogstandjes?

Gazpacho’s, versgevangen zeevruchten, olijfolie en de lekkerste ham: ze zijn allemaal onderdeel van de lokale keuken. Wat eten en drinken in Sevilla betreft, kun je je dan ook verheugen op de typisch Zuid-Spaanse keuken. De vele tapasbars bieden de beste mogelijkheden om de tapas uit te proberen. En aan keuze is hierin geen gebrek – er zijn namelijk duizenden van dit soort gelegenheden te vinden in de stad!

Daarnaast zijn er uiteraard ook een groot aantal restaurants waar je kunt plaatsnemen voor een uitgebreid diner. Een ideale manier om de lokale keuken eens goed te ontdekken dus.

Bereikbaarheid van Sevilla

Hoewel het qua drukte niet te vergelijken is met Barcelona en Madrid, is Sevilla een stad die desondanks nog een groot aantal toeristen aantrekt. Dankzij dit gegeven, en het feit dat Sevilla zich in een toeristisch gebied bevindt, is de bereikbaarheid vrij goed te noemen. Het enige nadeel is dat de stad in het zuiden van Spanje is gelegen, wat een reis met de auto een vrij inspannende aangelegenheid maakt.

De gemakkelijkste, snelste en meestal ook de goedkoopste manier om in Sevilla te komen is daarom ook via de lucht. Vanuit onder andere Schiphol bereik je de stad al in zo’n drie uur. Vervolgens is het vanaf het vliegveld van Sevilla slechts een aantal kilometer naar het centrum van de stad. Voor deze afstand heb je de mogelijkheid om gebruik te maken van het openbaar vervoer, de taxi of een huurauto. De laatste optie is vooral interessant als je van plan bent om nog meer van de omgeving te verkennen.

Beste reistijd voor Sevilla

Dankzij de perfecte ligging heeft Sevilla het grootste gedeelte van het jaar te maken met hoge temperaturen. Bovendien schijnt de zon nagenoeg het hele jaar door. Met name in de zomermaanden kan de temperatuur flink stijgen en is er de kans dat het boven de 40 graden uitkomt. Aangezien dit geen aangename temperaturen zijn voor het bezichtigen van de vele bezienswaardigheden in de stad, is het een aanrader om de maanden juli en augustus te vermijden.

De beste maanden voor een bezoek zijn de maanden april en mei. In deze maanden zijn de temperaturen nog comfortabel te noemen, maar is de kans op regen – zoals in de wintermaanden – vrij klein. Bovendien zijn er in de lentemaanden minder toeristen aanwezig, waardoor je de toplocaties in de stad op een aangenamere wijze kunt ontdekken.

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Ontspanning door meditatie: hoe het werkt en waarom het helpt

Top 3 mooiste tuinen in de wereld

Een modern interieur

Begonia's snoeien en verzorgen

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings