Schoonheid van vergane glorie: verlaten paleizen in Europa

1686 VIEWS
Schoonheid van vergane glorie: verlaten paleizen in Europa

De aanblik van vergane glorie heeft iets melancholisch en tegelijkertijd iets van een ingetogen kracht. Want hoewel deze paleizen geen dienst meer doen en de gangen zwaar zijn van de stilte, zijn ze er nog steeds.

Fotografe Mirna Pavlovic fotografeert deze herinneringen aan weleer: de tijd waarin schitterende herenhuizen en dito paleizen in heel Europa hoogtij vierden. De Tweede Wereldoorlog was een keerpunt voor de aristocratie en bourgeoisie, veel huizen werden verlaten en hun eigenaren keerden nooit meer terug.

Planten woekeren door de gangen maar kunnen niet verhullen met welke pracht en praal deze huizen ooit geschitterd hebben. Pavlovic wil een ode brengen aan deze plaatsen zodat ze niet verdwijnen uit ons geheugen, maar misschien juist onze fantasie prikkelen: welke verhalen speelden zich hier af? Wat als muren konden praten? En wie hebben hier gewoond?

Gratis inspiratie voor een boek!

Op het Instagramaccount van Mirna Pavlovic kun je haar reis door Europa volgen.

pavlovic pavlovic2 pavlovic3 pavlovic4 pavlovic5 pavlovic6 pavlovic7 pavlovic8 pavlovic9 pavlovic10 pavlovic11 pavlovic12 pavlovic13 pavlovic14

 

MEER INSPIRATIE

Deze Iraanse gebouwen laten zien dat de sprookjes van 1001nacht nog springlevend zijn
Dit curieuze verlaten kasteel heeft een duizelingwekkend mooi interieur
Deze deuren leiden naar een andere wereld
De blauwe stad van Marokko | Overnachten