Kunstenares legt al haar fietsroutes vast op verfijnde miniatuurschilderijen

29 januari 2018
343

Al meer dan tien jaar maakt Dina Brodsky lange afstand fietstochten en legt haar ervaringen en herinneringen vast op miniatuur. Haar cirkelvormige schilderijtjes, rond de tien centimeter in diameter, geven ons geheimzinnige glimpen van uitgestrekte landschappen als door een klein sleutelgat bekeken. De vergezichten geven een magisch inkijkje in de stilte en uitgestrektheid van plekken die Dina tegenkomt op haar solotochten. 

Twee grote passies

Toen ze achttien jaar was ontdekte Dina twee voorliefdes die een permanente rol in haar leven zouden gaan spelen: schilderen en het maken van lange afstand fietstochten. In de vijftien jaar die volgden ontwikkelden beiden zich in rap tempo. Schilderen werd naast haar passie ook haar carrière en de tweewieler bleef haar voorkeurs manier van reizen om inspiratie op te doen voor haar schilderkunst. "Elke miniatuur is een poging een specifiek moment van mijn reis te vangen waar ik levendig naar terug kan keren in mijn geheugen", zo zegt Dina zelf.

Artikel gaat verder onder de afbeelding
Dina Brodsky - 9a

Kijkgaatjes naar de wereld

De kleine kijkgaatjes in haar leven nemen ons mee door de bossen, langs open weilanden, afdalend van smalle paden, naar zonsopgangen en maanverlichte nachten. De techniek die Dina gebruikt is afgeleid van methoden uit de Renaissance waar meerdere lagen dun glazuur aangebracht worden om een gevoel van helderheid en scherptediepte te creëren. In haar meest recente expositie Cycling Guide to Lilliput, wordt de kijker met behulp van 50 miniatuurlandschappen meegenomen op haar Europese soloreizen.

Artikel gaat verder onder de afbeelding
Dina Brodsky - 30

Het beeld écht vangen

Om op dit formaat te kunnen schilderen is uiterste concentratie (en een hele fijne penseelstreek) een vereiste. Dina noemt als reden voor  haar voorkeur voor miniatuur dat het schilderen zelf een vorm van meditatie wordt. "Iets stil genoeg in mijn gedachten vast kunnen houden dat ik er mentaal een foto van kan maken. Hoe dieper ik in die staat terecht kom, hoe kleiner het voorwerp waar ik me op concentreer wordt."

Lees ook:  Kreeften krijgen nieuwe behuizing in de vorm van New York of Parijs

Dina's schilderijtjes stralen een gevoel van eenzaamheid uit. Geen eenzaamheid als die van een kluizenaar, maar de stille afstand van een zorgvuldig observerende reiziger die een gedetailleerd logboek bijhoudt van alles wat hij observeert. Op haar Instagram zijn al haar werkjes te zien en een selectie is te koop in haar Etsy winkel.

Waar de mens die bedreven is in meditatie een klein concentratieobject kan gebruiken, zoals een kiezelsteentje, moet de beginner er een gebruiken zo groot als een staldeur

Dina Brodsky - 2

De schilderijtjes zijn als een visueel logboek van de tochten die Dina fietsend door Europa maakte

Dina Brodsky - 4

Dina Brodsky - 5

Dina Brodsky - 4a

Dina Brodsky - 7

Dina Brodsky - 9

Dina Brodsky - 11

Dina Brodsky - 12

Dina Brodsky - 13

Dina Brodsky - 3

Dina Brodsky - 15

Voor de artistiekeling in dit artikel werkt creëren op kleine schaal ook meditatief. Waar hij begonnen is als conventionele pottenbakker, richt hij zich nu volledig op het maken van miniatuur keramiek. Voor hem zorgt de stap van groot naar klein dat hij zich nu "echt kan focussen op de vorm". Ode aan de kleinkunst! 

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

De strijd tussen Hera, godin van de goden en Heracles

Kleurpsychologie: Hoe kleuren je ruimte beïnvloeden

De voordelen van een sociale media cleanse

De twaalf Olympische Griekse goden en godinnen

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings