Schilderen als Bob Ross

4 juli 2021
455
schildersezel

Bob Ross, wie kent hem niet? Ook al heb je nog nooit van je leven een penseel in handen gehad, dan nog is de kans groot dat je Bob Ross kent. Ademloos bleef je vroeger kijken naar deze man die vanuit het niets een prachtig schilderij maakte. Als je zijn programma tegenkwam tijdens het zappen, dan bleef je gewoon kijken. Ogenschijnlijk lijkt het alsof hij een paar strepen op het doek zette en vervolgens verscheen er uit het niets een schitterend landschap. Hij probeerde het jou ook te leren en in alle rust legde hij je zijn technieken uit. Wat was het toch dat je maar bleef kijken? En kan je ook leren schilderen zoals hem? Bob Ross evenaren is natuurlijk erg moeilijk, maar onmogelijk is niets! Wij leggen je uit hoe ook jij kunt schilderen als Bob Ross.

Wie was Bob Ross?

Voor we gaan leren hoe we net zo kunnen schilderen als Bob Ross, gaan we eerst kijken wie hij precies was. Wat dreef hem en hoe leerde hij zo mooi schilderen? Robert Norman Ross, zoals Bob Ross voluit heette, werd wereldberoemd door zijn televisieserie ‘The Joy of Painting’. Miljoenen kijkers waren eind jaren ’80 en begin jaren ’90 aan de buis gekluisterd en keken ademloos toe hoe deze kunstenaar een prachtig schilderij schilderde in maar 30 minuten tijd. Ondertussen legde hij je rustig uit hoe ook jij dit zou moeten kunnen. Bob Ross werd in 1942 geboren in Daytona Beach in Florida. Hij droomde tijdens zijn werkzame leven als medisch administrateur bij de Amerikaanse luchtmacht over verre oorden en beeldschone natuurlandschappen. Pas na vele jaren kwam zijn droom uit en ging hij naar Alaska. Hij genoot volop van de prachtige natuur en de indrukwekkende wildernis van deze staat. Veel van zijn latere schilderijen zijn dan ook geïnspireerd op zijn bijzondere reis naar Alaska. Tijdens zijn carrière bij de Amerikaanse luchtmacht kwam Bob Ross ook voor het eerst in aanraking met schilderen. Hij volgde een cursus schilderen en was meteen verkocht. Hij ging zich steeds meer verdiepen in schildertechnieken en werd alsmaar beter. In 1982 mocht hij zijn programma ‘The Joy of Painting’ maken, waarbij hij zelf een cursus gaf aan zijn kijkers. En zoals jullie weten, werd zijn programma een wereldwijd succes.

Lees ook:  Levensechte dierenschilderijen van draad

Typisch Bob Ross

Hoe kan het dat een ietwat saai programma over een man die aan het schilderen is, zo’n enorm succes werd? Dat kwam waarschijnlijk door Bob Ross zelf. Bob Ross was een nogal opvallende verschijning. Niet alleen qua uiterlijk, maar ook zijn persoonlijkheid. Hij nam je mee in zijn wereld en vertelde vol overgave over zijn passie. En daar werd je vrolijk van. Een boompje schilderen deed hij dan ook niet zo maar. Nee, hij schilderde dan een vrolijk boompje. En natuurlijk verdiende zijn vrolijke boompje een vrolijk bomen vriendje. Want ook boompjes hebben vrienden nodig, aldus Bob Ross. Hij kon prachtig en humoristisch vertellen tijdens het schilderen en nam ook nog eens de tijd om het jou als kijker te leren. Zijn prachtige schilderijen schilderde hij in een razendsnel tempo. In 30 minuten stond er een prachtig stilleven op het schildersdoek. Dat kon hij doen door zijn nat-in-nat-techniek die hij zich aangeleerd had. Deze techniek houdt in dat het doek al met een vochtige witte of donkere achtergrond bedekt wordt nog voor je echt begint met schilderen. Andere bekende schilders hadden hier kritiek op, maar Bob Ross deerde dit niet. Ook fouten kon je volgens hem niet maken tijdens het schilderen. Fouten waren “just happy little accidents”. Wat ook nog kan bijdragen aan het succes van zijn programma, was dat veel mensen er naar keken ter ontspanning of om in slaap te vallen. Maar ook dat deerde de schilder totaal niet.

Waar zijn de schilderijen van Bob Ross nu?

In 1995, op slechts 52-jarige leeftijd, is Bob Ross aan kanker overleden. Maar hij heeft ons prachtige werken nagelaten. Veel van zijn werken doneerde hij in zijn levende jaren al aan non-commerciële zenders die ze vervolgens deden veilen. In zijn hele leven heeft hij bijna 30.000 schilderijen gemaakt. Stuk voor stuk pareltjes. Maar waar zijn al deze schilderijen eigenlijk gebleven?  De schilderijen uit zijn televisieprogramma zijn aan non-commerciële zenders geschonken, zoals we zojuist al aangaven. Andere schilderijen heeft hij ook gedoneerd aan allerlei mensen en instellingen. Ook vele studenten heeft hij blij gemaakt met zijn werken. Er zijn zelfs schilderijen van hem gestolen en nooit meer teruggevonden. Dus een echte Bob Ross bemachtigen is niet onmogelijk. Het More museum in het Gelderse Gorsel heeft zelfs een tentoonstelling aan de beroemde schilder gewijd. En dat was een echte primeur! Want nooit eerder werden zijn werken in een museum tentoongesteld. 38 Schilderijen van Bob Ross en zijn vrolijke boompjes waren te bewonderen in een Nederlands museum.

Lees ook:  12x bewijs dat de natuur altijd haar eigen gang gaat

schildersezel

Hoe leer je schilderen als Bob Ross?

Volgens de man zelf kan iedereen leren schilderen zoals hij. Hij was daar van overtuigd en daarom gaf hij vol overgave zijn cursussen op televisie. Dat betekent dat ook jij kan leren schilderen als Bob Ross! Maar hoe begin je daar aan? Eigenlijk is het heel simpel: je leert het natuurlijk van hem zelf! Bekijk zijn afleveringen en laat je meevoeren in zijn wereld vol happy trees. Volg zijn aanwijzingen en probeer hem zo goed mogelijk na te doen. En vooral oefenen! Lukt het je niet of heb je wat begeleiding nodig? Ook dat gaat geen probleem opleveren. Bob Ross is ongekend populair en zelfs ruim 25 jaar na zijn dood lijkt hij nog springlevend. Op verschillende plekken in het land worden Bob Ross cursussen gegeven. Ervaren docenten die bekwaam zijn in de techniek die hij gebruikte, leren je prachtige schilderijen te maken. Kijk maar eens goed rond of er bij jou in de buurt ook zo’n cursus wordt aangeboden. En wie weet creëer jij binnenkort wel net zo’n mooie werken als de meester zelf!

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Een babyshower organiseren doe je zo

Muizen in huis? Dit kun je doen!

Trends in herenmode voor 2024

Bedrijfsuitjes: Waarom ze belangrijk zijn + Tips voor het organiseren

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings
chevron-down