Tips voor een dagje Schiermonnikoog: het natuurparadijs van de Wadden

948 VIEWS
Tips voor een dagje Schiermonnikoog: het natuurparadijs van de Wadden

Met de breedste stranden van Europa en kilometers aan ongerepte natuur is Schiermonnikoog het eiland bij uitstek om helemaal tot rust te komen. Vanwege de kleine omvang kan je ook heel goed een dagje Schiermonnikoog plannen als kort uitstapje.

1. Stap op de fiets!

Auto’s zijn op Schiermonnikoog niet toegestaan. Daarom is de fiets het ideale vervoermiddel om in weinig tijd toch veel te kunnen zien. Je huurt ze eenvoudig bij een van de verhuurpunten bij aankomst met de veerboot of in het dorp. Er ligt ongeveer 30km aan fietspad op het eiland, die kun je prima afleggen tijdens een dagje Schiermonnikoog. Fietsroutes download je op de website van het lokale VVV bureau.

dagje Schiermonnikoog
© Hans-Jurken Mager

2. Volg een wandelroute

Hoewel de fiets snel en praktisch is als je maar een dagje Schiermonnikoog doet, dompel je je tijdens een wandeling een stuk meer onder in de natuurlijke omgeving. Schiermonnikoog is een groot nationaal park en de duinen, stranden en onverharde paden lenen zich perfect voor een mooie wandeling. Je kunt dit natuurlijk heel goed combineren met je fietstocht door bij bewegwijzerde wandelroutes de fiets aan de kant te zetten voor een kleine rondwandeling. Alternatief is een lange uitgestippelde route volgen, zoals deze mooie wandeling van Natuurmonumenten in het noordwesten van het eiland.

Lees ook:  Natuurkalender | Opoffering in de wintertijd

3. Bezoek een museum

Ondanks dat het de natuur is die op Schiermonnikoog de show steelt, zijn er ook genoeg culturele bezienswaardigheden. Tijdens een dagje Schiermonnikoog kan je kiezen uit diverse musea: Bunkermuseum Schlei, gevestigd in een bunker uit de Tweede Wereldoorlog, en het Schelpenmuseum, waar je naast talloze weekdieren ook allerlei andere bijzondere vondsten uit de zee kunt zien. Ook zijn er het hele jaar lang verschillende tentoonstellingen op het eiland. Een aanrader aan het begin van je dagje Schiermonnikoog is het bezoekerscentrum in het dorp. Hier vind je allerlei informatie over wat je kunt doen op het eiland.

Tip: tijdens een fietstocht over het eiland zal je ook bezienswaardigheden in de buitenlucht spotten, zoals Bunker Wassermann (een uitkijkpunt), twee vuurtorens en een vogelkijkhut.

dagje Schiermonnikoog
© Skitterphoto

4. Verken het dorp

Schiermonnikoog heeft maar één dorpje en tijdens een bezoek aan het eiland per fiets kom je daar zeker doorheen. Je vindt hier diverse horecagelegenheden, de enige supermarkt op het eiland en een gezellig straatje met winkels.

5. Doe een excursie

Je kunt tijdens een dagje Schiermonnikoog heel goed zelf op pad en je uren vermaken met fietsen door de natuur en wandelen over het strand. Maar je leert het eiland nog een stuk beter kennen als je met een gids op pad gaat. Dat kan tijdens een van de excursies die worden aangeboden. Zo kan je met een natuurgids het wad op en leer je van alles over de kwetsbare natuur op en rondom het eiland, de getijden en de dieren die hier leven. Een andere aanrader is de zeehondenexcursie. Tijdens dit uitstapje ga je met een RIB-boot langs de zandplaten en passeer je plekken waar de meeste zeehonden zijn. Zeehonden spot je over het algemeen niet vanaf het eiland zelf, dus een excursie is de beste manier om de dieren toch te kunnen zien tijdens je bezoek!

MEER INSPIRATIE

De top 5 mooiste wandelroutes van Drenthe
Help de natuur vanuit je eigen tuin!
De mooiste fietsroutes in de Veluwe
De vogels in je tuin voeren