Deze scherven zijn goud waard

8 juli 2016
228

Een porseleinen servies wordt vaak veilig in een kast gezet zodat het niet zomaar kan vallen – het zou immers zonde zijn als dit kostbare en breekbare servies stuk zou gaan. Maar mocht dit dan toch gebeuren dan heeft de Koreaanse kunstenares Yeesookyung de perfecte oplossing. Zij blaast de porseleinen scherven namelijk een nieuw en wellicht nog wel mooier leven in. Voor haar project Translated Vase vormt ze unieke, abstracte beelden van de scherven en lijmt die aan elkaar met 24 karaat goud.

Eeuwenoude traditie

De kunstenares kwam op het idee toen ze in 2001 de studio van een pottenbakker bezocht. Volgens Koreaanse traditie sloeg hij enkele vazen met kleine defecten stuk met een hamer zodat de overgebleven vazen hun waarde en zeldzaamheid zouden behouden. Ze voelde zich ontzettend aangetrokken tot de kapotte delen die nu lagen te glinsteren in de zon en dus nam ze er aan paar mee naar huis. Toen ze er aan haar werktafel mee aan het rommelen was, merkte ze dat twee verschillende delen in elkaar paste als een puzzel. En dus begon ze de oude delen om te toveren tot iets nieuws door er een driedimensionale legpuzzel van te maken.

Gouden lijm

Wat de grote verscheidenheid aan kleuren en vormen van de porseleinfragmenten echt tot een mooi geheel maaktt is het gebruik van goud als lijm. Deze werkwijze heeft ze overgenomen van de Japanse kunst kintsugi, een reparatiemethode die de historie van een object viert door zijn imperfecties te benadrukken. Deze oude historie vertaalt zij vervolgens naar een nieuw hoofdstuk voor de toekomst door deze prachtige, surrealistische beeldhouwwerken in elkaar te puzzelen.

Lees ook:  Waarom kunstenares Yayoi Kusama (91) een obsessie voor bloemen heeft

Yeesookyung2 Yeesookyung3 Yeesookyung1Yeesookyung4Yeesookyung6 Yeesookyung7 Yeesookyung8 Yeesookyung

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Ontspanning door meditatie: hoe het werkt en waarom het helpt

Top 3 mooiste tuinen in de wereld

Een modern interieur

Begonia's snoeien en verzorgen

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings