Deze scherven zijn goud waard

1512 VIEWS
Deze scherven zijn goud waard

Een porseleinen servies wordt vaak veilig in een kast gezet zodat het niet zomaar kan vallen – het zou immers zonde zijn als dit kostbare en breekbare servies stuk zou gaan. Maar mocht dit dan toch gebeuren dan heeft de Koreaanse kunstenares Yeesookyung de perfecte oplossing. Zij blaast de porseleinen scherven namelijk een nieuw en wellicht nog wel mooier leven in. Voor haar project Translated Vase vormt ze unieke, abstracte beelden van de scherven en lijmt die aan elkaar met 24 karaat goud.

Eeuwenoude traditie

De kunstenares kwam op het idee toen ze in 2001 de studio van een pottenbakker bezocht. Volgens Koreaanse traditie sloeg hij enkele vazen met kleine defecten stuk met een hamer zodat de overgebleven vazen hun waarde en zeldzaamheid zouden behouden. Ze voelde zich ontzettend aangetrokken tot de kapotte delen die nu lagen te glinsteren in de zon en dus nam ze er aan paar mee naar huis. Toen ze er aan haar werktafel mee aan het rommelen was, merkte ze dat twee verschillende delen in elkaar paste als een puzzel. En dus begon ze de oude delen om te toveren tot iets nieuws door er een driedimensionale legpuzzel van te maken.

Lees ook:  Kleurenblinde kunstenaar schildert kleurige Perzische tapijten

Gouden lijm

Wat de grote verscheidenheid aan kleuren en vormen van de porseleinfragmenten echt tot een mooi geheel maaktt is het gebruik van goud als lijm. Deze werkwijze heeft ze overgenomen van de Japanse kunst kintsugi, een reparatiemethode die de historie van een object viert door zijn imperfecties te benadrukken. Deze oude historie vertaalt zij vervolgens naar een nieuw hoofdstuk voor de toekomst door deze prachtige, surrealistische beeldhouwwerken in elkaar te puzzelen.

Yeesookyung2 Yeesookyung3 Yeesookyung1Yeesookyung4Yeesookyung6 Yeesookyung7 Yeesookyung8 Yeesookyung

Ontvang gratis onze beste artikelen!

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine

MEER INSPIRATIE

Een sprekende beeltenis van 1 enkel ijzerdraadje
Historische afbeeldingen in een nieuw, keramisch jasje
Schoonheid versterkt schoonheid
Een werk van meer dan 1000 kunstenaars