Scandinavisch interieur

7 juni 2021
315
Scandinavisch interieur

Uitgestrekte bossen zo ver het oog kan reiken, indrukwekkende watervallen die tientallen meters naar beneden storten en majestueuze fjorden die je adem benemen: zo kunnen we Noorwegen, Denemarken, Finland, IJsland en Zweden, de landen die Scandinavië vormen, het beste omschrijven. Iedereen die wel eens in één van deze landen is geweest, weet hoe betoverend mooi het daar is. Maar niet alleen het landschap is schitterend, Scandinaviërs zijn ook een kei in interieurontwerp. Hun stijl kenmerkt zich in eenvoud, rust en functionaliteit. De inrichting is minimalistisch maar toch uitermate sfeervol. Hoe doen ze dit toch? En kan je in je eigen huis ook deze mooie interieurstijl toepassen? Dan kan zeker met onze tips! Lees snel verder en ontdek hoe je je iedere keer dat je thuis komt in Scandinavië kan wanen.

Interieur Scandinavisch: de kenmerken

Voor we dieper in kunnen gaan op welke meubels, planten en verlichting een echt Scandinavisch interieur maken, zullen we eerst moeten weten wat de typische kenmerken van een Scandinavisch interieur zijn. We hebben al eerder de basiskenmerken genoemd: eenvoud, rust en functionaliteit. Maar er komt meer bij kijken, want alleen met deze kenmerken kom je er niet. De basiskleur voor een interieur Scandinavisch is wit. Zoek maar eens op Google Afbeeldingen naar ‘Interieur Scandinavisch’ en je ziet dat wit altijd terug komt. Niet zo vreemd, want wit straalt rust uit: één van de kenmerken van een Scandinavisch interieur. Wit is ook goed te combineren met grijstinten en pasteltinten, kleuren die vaak terugkomen in deze interieurstijl. De meubels die gebruikt worden in een Scandinavisch interieur zijn eenvoudig, maar wel comfortabel. Er wordt gebruik gemaakt van meubels met slanke poten om het geheel ruimtelijk te houden. Nu we dit allemaal weten, kunnen we verder naar de volgende stap.

Lees ook:  Emigreren naar België

Scandinavisch modern interieur of een Scandinavisch klassiek interieur?

Voor je begint te zoeken naar mooie, eenvoudige meubels met slanke poten, dien je eerst te weten welke stijl nou echt bij je past. Houd je meer van een klassieke of landelijke stijl of ben je meer van een modern interieur? Ook dit is erg belangrijk om voor jezelf na te gaan voor je begint met je huis te stylen. Een Scandinavisch modern interieur kenmerkt zich door rechte, strakke lijnen. Denk hierbij aan een bank met rechte hoeken. Een Scandinavisch klassiek interieur kenmerkt zich juist door wat meer gebruik te maken van ronde vormen. Maar denk er aan: houd het eenvoudig! Ook de accessoires vormen een belangrijk verschil tussen een Scandinavisch modern interieur en een klassiek interieur. Bij een Scandinavisch modern interieur mag je best wat experimenteren met wat fellere kleuren. Een modern, kleurrijk schilderij bijvoorbeeld of kunstige beelden. Ga je voor andere kleuren dan de kenmerkende grijs- of pasteltinten? Zorg er dan voor dat de kleuren wel passen bij de rest van je inrichting. Maak het niet te druk, want je weet inmiddels dat een Scandinavisch interieur zich kenmerkt door rust en eenvoud. Voor een klassiek interieur kies je voor kleine accessoires en (houten) fotolijstjes. In de fotolijstjes kun je prachtige foto’s van rendieren of bossen doen, voor een echte Scandinavische sfeer. Dus ga bij jezelf na of je kiest voor een Scandinavisch modern interieur of een klassiek interieur en pas hierop je keuze voor meubels en accessoires aan.

Kleuren lamp Ambiled

Een Scandinavisch interieur: kleur bank, muren en vloer

Nu we weten wat een Scandinavisch interieur kenmerkt en welke stijl jouw voorkeur heeft, kunnen we eindelijk aan het echte werk beginnen: de inrichting! We beginnen met de vloer. Eigenlijk is dit heel eenvoudig. Voor een echte Scandinavische sfeer is een houten vloer een must. Kies voor een houten vloer waarbij de nerven goed zichtbaar zijn. Groeven tussen de planken werkt ook perfect voor een echte houtlook. Witte muren zijn bovendien ook een must voor een Scandinavisch interieur. Kleur de muren dus zeker wit. Heb je toch liever wat kleur op de muren? Kies dan voor één rustige grijs- of pasteltint en schilder één muur in de andere kleur. Dan de meubels. Hier hebben we het natuurlijk ook al even over gehad. Eenvoudige, comfortabele meubels met slanke poten zijn kenmerkend voor een Scandinavisch interieur. Kleur is altijd wit, grijs of pastel. Dus let hier goed op bij je keuze voor een bank of stoelen. Ook de accessoires zijn erg belangrijk en bepalen voor een groot deel de sfeer in je kamer. Hout doet het altijd goed in een Scandinavisch interieur. Denk hierbij aan schilderijen en fotolijstjes met een houten lijst. Zet ook ergens een houten krukje neer en leg hier heel nonchalant een dekentje over.  Als je over een haard beschikt is dit helemaal perfect! Zo niet, dan kun je denken aan een sfeerhaard. Een vloerkleed is niet per se nodig met je prachtige houten vloer. Deze is al mooi genoeg en wil je misschien niet bedekken. Ga je toch voor een vloerkleed, ga dan voor aardkleuren als wit, bruin of beige. Een nep dierenvacht past ook uitstekend bij een Scandinavisch interieur.

Lees ook:  Bijzondere huisdieren

Verlichting en planten

Veel natuurlijk licht is het allermooiste en daarmee komen de witte muren ook het meest tot hun recht. Helaas is dit niet altijd mogelijk. Niet ieder huis beschikt immers over prachtige grote ramen waar het zonlicht naar binnen stroomt. Gelukkig kun je dit tegenwoordig uitstekend nabootsen met kunstlicht. Een kleuren lamp is hier een echte aanrader voor. Met een kleuren lamp kun je duizenden kleuren nabootsen voor de ultieme Scandinavische sfeer. Ga voor een warm licht dat prachtig weerkaatst op je witte muren voor een bijzondere sfeer.

Als laatste willen we het nog even over planten hebben. Want een Scandinavische inrichting kan niet zonder planten. Dus we hopen dat je groene vingers hebt, want een plant maakt je inrichting echt af. Ook voor planten geldt weer eenvoud. Ga dus niet voor kleurrijke bloemen, maar kies voor grote planten met grote bladeren. Voorbeelden hiervan zijn de Montsera, de Pannenkoekenplant, de Sansevieria Laurentie of een Areca Palm. Zet ze in een hoek en vergeet ze niet af en toe water te geven!

Een paar laatste tips

Je kunt je kamer nog zo Scandinavisch inrichten, maar als de ruimte niet opgeruimd is komt het nooit tot zijn recht. Zorg er dus voor dat je kamer altijd netjes opgeruimd is, hoe moeilijk dit soms ook is. Zet niet te veel accessoires en tierelantijntjes overal neer. Houd het eenvoudig en rustig. Want nogmaals, een Scandinavische inrichting staat voor rust en een ontspannen gevoel. Dus stel je kleuren lamp in op een warme zachte kleur. Ga lekker languit liggen op je eenvoudige doch comfortabele bank op slanke pootjes en kruip heerlijk onder je zachte dekentje dat je nonchalant over een krukje had gelegd. Hoe Scandinavisch wil je het hebben?

Lees ook:  Een tijdcapsule met verborgen schat | Dit appartement in Parijs bleef 70 jaar onbewoond

Het kan natuurlijk dat je niet helemaal fan bent van dit interieur maar wel houdt van rust. Neem dan eens een kijkje naar het moderne interieur. Dit is een tijdloos interieur met veel rust.

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Dieren sport door de jaren heen

Wat zijn de beste 25 musea in Londen?

De interessante sporten van de oude Grieken en Romeinen

Haal de trends van 2023 naar jouw interieur

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings