De Sansevieria verzorgen, snoeien & stekken

1 november 2024
250
Sansevieria verzorgen

De Sansevieria is een unieke kamerplant, waardoor je deze plant uit duizenden kunt herkennen aan de dikke, vlezige bladeren met een fraai patroon dat lijkt op marmer. De Sansevieria staat ook bekend als Vrouwentong en heeft een onderhoudsarme aard, waardoor veel mensen met niet zo’n groene vingers juist deze plant kiezen om hun interieur op te fleuren. Hoe moet je de Sansevieria verzorgen? Hoe moet je deze unieke kamerplant snoeien en stekken? Op deze vraag en meer zal dit artikel ingaan.

Wat is de natuurlijke habitat van de Sansevieria?

De Vrouwentong behoort tot de Dracaena Trifasciata en je vindt de plant vooral in West-Afrika. Deze plant is daardoor goed bestand tegen droogte en heeft niet veel water nodig om te overleven. De Sansevieria valt niet voor niets onder de vetplantjes, die tegen warme klimaten kunnen. Het unieke aan de Sansevieria is echter dat hij zich ook prima kan aanpassen aan wisselende omstandigheden. Daarom kan bijna niets de plant kapot krijgen.

Sansevieria verzorgen

Hoe vaak de Sansevieria water geven?

Je zou denken dat een plant dood gaat door een gebrek aan water. Bijvoorbeeld de Clematis heeft veel water nodig om te groeien. Het tegenovergestelde is echter waar, wanneer je de Sansevieria. Een Vrouwentong verbruikt weinig water. Je kunt de plant daardoor juist kapot maken door te veel water te geven, want dit leidt tot wortelrot. Dit komt er concreet op neer dat je in het winterseizoen je plant maar eens in de twee maanden water hoeft te geven. In het lenteseizoen en zomerseizoen, wanneer de plant groeit, kun je eens in de twee weken water geven. Alleen bij extreme en langdurige hittegolven kun je meermaals water geven. Dit is wel een gemiddelde. De lichtintensiteit en de grootte van de pot bepalen de hoeveelheid water. Controleer altijd de grond bij twijfel. Zo lang die vochtig blijft, is er geen nieuw water nodig.

Lees ook:  De vogels in je tuin voeren

Luchtvochtigheid van de plant

De Sansevieria heeft geen hoge luchtvochtigheid nodig. Aangezien de Vrouwentong uit West-Afrika en vooral een droog gebied komt, is de plant gewend aan droge omstandigheden. Je hoeft kortom in je kamer geen rekening te houden met de luchtvochtigheid. De plant gedijt prima in een plek, die niet al te vochtig is.

Licht en standplaats bij de Vrouwentong

De Vrouwentong kun je praktisch overal neerzetten. Je kan hem in de zon zetten, wanneer je hem wel aan het licht hebt laten wennen. Plaats hem echter niet in de felle middagzon; de plant groeit namelijk het best bij indirect zonlicht, net zoals de Alocasia Zebrina. Verder van het raam af kun je de plant ook plaatsen, maar de plant zal dan minder snel groeien en de kans op donkere bladeren is groter.

Welke voeding heeft de Vrouwentong nodig?

Sansevieria’s hebben geen extra voeding nodig. Je kunt ze wel een speciale meststof geven, die gemaakt is voor cactussen en vetplanten. Met deze meststof ben je ervan verzekerd dat de Vrouwentong alle voedingsstoffen krijgt die hij nodig heeft. In de winter is die meststof niet nodig; alleen in het groeiseizoen van de plant.

Verkleurde bladeren

Wanneer je de Sansevieria te ver van licht vandaan zet, dan zullen de bladeren snel donkerder worden. Wanneer de standplaats van de plant dicht bij je raam is, dan heeft je plant lichtere bladeren. Heeft je plant echter bruine bladranden of bruine plekken in de bladeren, dan is dat jouw teken dat de plant te veel water heeft gekregen. Geef hem minder water om die verkleurde plekken te laten bijtrekken.

Lees ook:  De asparagus snoeien, stekken & verzorgen!
vrouwentong verzorgen

Sansevieria snoeien

Het is niet mogelijk om Sansevieria, zoals de Ficus Lyrata, te snoeien. Als je hem namelijk snoeit, dan stopt de groei van de Vrouwentong. Sansevieria’s zullen ongeveer 150 centimeter worden, maar mocht hij te groot worden, kun je wel de grootste bladeren verwijderen. Deze snijd je dan af op de bodem. Je kunt wel snoeien halverwege het blad, maar dat is niet heel mooi. Heeft je plant bruine vlekken in de bladeren, dan kun je die simpelweg wegsnijden.

Waarom Sansevieria verpotten?

De Vrouwentong kun je het beste al direct na het kopen verpotten. Is je dit ontschoten, dan kan het verpotten van de Sansevieria het beste plaatsvinden in de lente. Zo kunnen namelijk beschadigde wortels beter herstellen. Verpotten hoeft niet vaak plaats te vinden: één keer in de drie jaar kun je de Sansevieria in een grotere pot zetten. Wanneer je de plant op een schaduwrijke plek hebt staan, dan kan het verpotten ook nog langer wachten.

Is het verpotten nodig? Door de sterke wortels die een Sansevieria kan ontwikkelen, is het periodiek verpotten nodig om te voorkomen dat er veel druk op de pot komt te staan. Bovendien zorgt een grote pot voor een groter waterbuffer, waardoor je de plant nog minder water hoeft te geven.

Zo doe je de Vrouwentong stekken

Je kunt de Sansevieria wel stekken of scheuren. Wil je de Vrouwentong stekken, dan knip je de bladeren in stukken van circa tien centimeter. Deze stukjes kun je in het water laten wortelen. Bij het scheuren van Sansevieria haal je de bladeren, die uit de grond tevoorschijn komen, met wortel en al uit de kluit. Dit blad zet je ook op water en als er genoeg wortels gegroeid zijn, dan plaats je die onder nieuwe grond. De scheurmethode is sneller dan bij stekken en de kleur van je Vrouwentong zal bovendien behouden blijven.

Lees ook:  Kleur en texturen: de nieuwste trend in vloeren

Kan de Sansevieria een plantenziekte krijgen?

De Vrouwentong is ook wat betreft ziekte praktisch onverwoestbaar, want de plant heeft zelden last van plantenziektes. Je kunt met harde stralen water bladluis van de bladeren spuiten. De stevigheid van de bladeren zorgt ervoor dat de plant niet beschadigd raakt.

Ongedierte bestrijden

Ander ongedierte moet je ook meteen bestrijden. Dit kan op chemische wijze of met een biologisch middel. Na de bestrijding is je plant helemaal gezond weer. Houd wel in de gaten of het ongedierte niet terugkeert.

Is de Vrouwentong giftig?

Sansevieria heeft wel licht giftige bladeren. Zorg er dus voor dat jonge kinderen of huisdieren geen bladeren in hun mond stoppen. Dat kan leiden tot flinke buikpijn en zelfs maag- en darmklachten. Bel daarom altijd even met je huisarts. Wanneer je huisdier bladeren eet, is het raadzaam om een dierenarts in te schakelen.

Over de auteur

Natasja Bartholomé
Hallo allemaal, mijn naam is Natasja Bartholomé en ik ben content marketeer bij marketingbureau Web Wings. Het is hier dat ik mijn passie voor schrijven mocht gaan inzetten voor Paradijsvogels Magazine, aangezien ik graag mijn ervaringen van mijn vakanties deel in stimulerende reisblogs. Naast schrijven en reizen, ben ik ook groot fan van dansen, boeken en films/series. Paradijsvogels biedt me de mogelijkheid creatief om te gaan met taal en me te verdiepen in deze prachtige onderwerpen en meer. En dat blijf ik heel graag doen.

Recente berichten

Hoe kun je investeren in de duurzame wereld?

Jouw gids voor een stressvrije afstudeerfase

Alternatief voor zonnebaden: Waarom zelfbruiners steeds populairder worden in de beautywereld.

Hoe balans te vinden tussen werk en persoonlijke groei?

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down