Samen oud worden: wonen in een studentenhuis maar dan net even anders

11176 VIEWS
Samen oud worden: wonen in een studentenhuis maar dan net even anders

Samen oud worden en wonen als in een studentenhuis. Het is een nieuwe vorm van wonen die past in de trend van het creëren van nieuwe woonconcepten. Ben je 55+, alleenstaand, wil je kleiner gaan wonen en gezelligheid om je heen, dan is deze woonvorm wellicht helemaal niet zo gek. Wonen als in een studentenhuis, maar dan net even anders … schoner om maar iets te noemen.

Jan Ruyten is de bedenker van het concept Thuishuis. Zijn inspiratie haalde hij uit de droom van zijn eigen vader: zijn vrienden uitnodigingen om bij hem te komen wonen op het moment dat iedereen wat ouder aan het worden was. Het huis was groot genoeg en zo konden ze samen oud worden en er nog een gezellig tijd van maken.

Tegen eenzaamheid

Jan onderzocht de mogelijkheid om met elkaar te wonen zoals studenten dat ook vaak doen: een huis met een gezamenlijke keuken en woonkamer maar waar iedereen ook een eigen plekje heeft. Een mooie combinatie van op je zelf zijn en gezelligheid om je heen. Het leek hem een prachtig manier om vooral ook eenzaamheid tegen te gaan.

Artikel gaat verder onder de afbeeldingSchermafdruk 2018-03-01 14.21.17

Samen oud worden in de praktijk

Een Thuishuis volgens het concept van Jan is een huis of een verdieping van een flat waar ongeveer 5 tot 7 mensen kunnen wonen. Iedereen heeft een eigen woonruimte van ca 40m2 met daarin een woonkamertje, een slaapkamer en eigen sanitair. Er is een gemeenschappelijke keuken, een huiskamer, een hobbykamer en een logeerkamer. Helemaal fijn is het natuurlijk als er ook nog een tuin is.

Lees ook:  Stijlicoon Iris Apfel: “Het is beter om gelukkig te zijn dan goed gekleed”

Het is belangrijk dat het huis of de verdieping in de buurt ligt van waar de bewoners vandaan komen. Ook de nabijheid van belangrijke voorzieningen zoals winkels, openbaar vervoer, een gezondheidscentrum en een parkeerplaats zijn waardevolle elementen voor een succesvol Thuishuis.

Artikel gaat verder onder de afbeeldingsamen oud worden

Voorbeeld maquette: thuishuis.org

Beetje extra hulp

Het mooie aan dit concept is dat er uitgegaan wordt van samen oud worden en zelfstandig wonen, maar dat een beetje extra hulp af en toe voorhanden is. Een daarvoor speciaal opgeleide groep vrijwilligers ondersteunt ouderen op zowel praktisch als emotioneel gebied. De vrijwilligers kunnen bijvoorbeeld worden ingezet voor begeleiding naar een arts, wat huishoudelijke taken of het stimuleren van gezellige activiteiten. De behoefte van de bewoners verschilt per persoon en verandert in de loop van de jaren. Ook als je gezondheid afneemt is het de bedoeling dat je kunt blijven wonen in een Thuishuis.

Artikel gaat verder onder de afbeeldingsamen oud worden

Wil je nog niet verhuizen?

Als je nog niet toe bent aan verhuizen naar een Thuishuis maar wel een beetje hulp kan gebruiken bij het betrokken blijven of worden bij de samenleving biedt dit concept een uitkomst: een Thuisbezoek. Vrijwilligers helpen je bij het behouden van of het opnieuw opzetten van je sociale netwerk en denken bijvoorbeeld mee over welke sociale activiteiten je zou kunnen ondernemen, alles met het doel om te voorkomen dat je in een isolement raakt.

Lees ook:  Stijl op elke leeftijd

Bestaande Thuishuizen

In onder andere Amstelveen, Deurne, Harderwijk en Woerden zijn Thuishuizen te vinden. De bewoners hebben het er goed naar hun zin. Er wordt overlegd over gezamenlijke kosten zoals de schoonmaak, de eettafel wordt regelmatig als pingpongtafel omgetoverd, er wordt gezellig geborreld en gekookt en een filmavondje vindt ook op gezette tijden plaats. Goed samen oud worden dus!

Er bestaan inmiddels heel wat nieuwe interessante woonvormen. Van vriendenboerderijen tot een wijk met tiny houses. Welke vorm je ook kiest, samen oud worden is iets wat we waarschijnlijk allemaal wel willen. Herman van Veen schreef er een mooi liedje over. 

MEER INSPIRATIE

Een levensloopbestendige woning creëren
De belangrijkste overwegingen bij langer thuis wonen
Blijf in een vertrouwde omgeving wonen met een traplift
Bij deze bakkerij kun je aan het werk zonder te hoeven solliciteren!