Samen oud worden: wonen in een studentenhuis maar dan net even anders

6 maart 2018
472

Samen oud worden en wonen als in een studentenhuis. Het is een nieuwe vorm van wonen die past in de trend van het creëren van nieuwe woonconcepten. Ben je 55+, alleenstaand, wil je kleiner gaan wonen en gezelligheid om je heen, dan is deze woonvorm wellicht helemaal niet zo gek. Wonen als in een studentenhuis, maar dan net even anders ... schoner om maar iets te noemen.

Jan Ruyten is de bedenker van het concept Thuishuis. Zijn inspiratie haalde hij uit de droom van zijn eigen vader: zijn vrienden uitnodigingen om bij hem te komen wonen op het moment dat iedereen wat ouder aan het worden was. Het huis was groot genoeg en zo konden ze samen oud worden en er nog een gezellig tijd van maken.

Tegen eenzaamheid

Jan onderzocht de mogelijkheid om met elkaar te wonen zoals studenten dat ook vaak doen: een huis met een gezamenlijke keuken en woonkamer, maar waar iedereen ook een eigen plekje heeft. Een mooie combinatie van op je zelf zijn en gezelligheid om je heen. Het leek hem een prachtig manier om vooral ook eenzaamheid tegen te gaan.

Artikel gaat verder onder de afbeeldingSchermafdruk 2018-03-01 14.21.17

Samen oud worden in de praktijk

Een Thuishuis volgens het concept van Jan is een huis of een verdieping van een flat waar ongeveer 5 tot 7 mensen kunnen wonen. Iedereen heeft een eigen woonruimte van ca 40m2 met daarin een woonkamertje, een slaapkamer en eigen sanitair. Er is een gemeenschappelijke keuken, een huiskamer, een hobbykamer en een logeerkamer. Helemaal fijn is het natuurlijk als er ook nog een tuin is.

Lees ook:  Kleine tekeningen op straat als knipoog naar oplettende kijkers

Het is belangrijk dat het huis of de verdieping in de buurt ligt van waar de bewoners vandaan komen. Ook de nabijheid van belangrijke voorzieningen zoals winkels, openbaar vervoer, een gezondheidscentrum en een parkeerplaats zijn waardevolle elementen voor een succesvol Thuishuis.

Artikel gaat verder onder de afbeeldingsamen oud worden

Voorbeeld maquette: thuishuis.org

Beetje extra hulp

Het mooie aan dit concept is dat er uitgegaan wordt van samen oud worden en zelfstandig wonen, maar dat een beetje extra hulp af en toe voorhanden is. Een daarvoor speciaal opgeleide groep vrijwilligers ondersteunt ouderen op zowel praktisch als emotioneel gebied. De vrijwilligers kunnen bijvoorbeeld worden ingezet voor begeleiding naar een arts, wat huishoudelijke taken of het stimuleren van gezellige activiteiten. De behoefte van de bewoners verschilt per persoon en verandert in de loop van de jaren. Ook als je gezondheid afneemt is het de bedoeling dat je kunt blijven wonen in een Thuishuis.

Artikel gaat verder onder de afbeeldingsamen oud worden

Wil je nog niet verhuizen?

Als je nog niet toe bent aan verhuizen naar een Thuishuis maar wel een beetje hulp kan gebruiken bij het betrokken blijven of worden bij de samenleving biedt dit concept een uitkomst: een Thuisbezoek. Vrijwilligers helpen je bij het behouden van of het opnieuw opzetten van je sociale netwerk en denken bijvoorbeeld mee over welke sociale activiteiten je zou kunnen ondernemen, alles met het doel om te voorkomen dat je in een isolement raakt.

Bestaande Thuishuizen

In onder andere Amstelveen, Deurne, Harderwijk en Woerden zijn Thuishuizen te vinden. De bewoners hebben het er goed naar hun zin. Er wordt overlegd over gezamenlijke kosten zoals de schoonmaak, de eettafel wordt regelmatig als pingpongtafel omgetoverd, er wordt gezellig geborreld en gekookt en een filmavondje vindt ook op gezette tijden plaats. Goed samen oud worden dus!

Lees ook:  Handgemaakte kunstwerken van minuscule blaadjes

Er bestaan inmiddels heel wat nieuwe interessante woonvormen. Van vriendenboerderijen tot een wijk met tiny houses. Welke vorm je ook kiest, samen oud worden is iets wat we waarschijnlijk allemaal wel willen. Herman van Veen schreef er een mooi liedje over. 

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Wie of wat bepaalt de prijs van kunst?

Spirituele hulpverlening voor je mentale gezondheid

De invloed van verpakkingen op consumentenkeuzes

Een babyshower organiseren doe je zo

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings
chevron-down