Het Vriendenerf: een plek om later samen oud te worden

4 oktober 2017
673

Samen oud worden met je vrienden is iets wat velen voor ogen hebben. Vlakbij het Overijsselse Olst is een bijzonder woonproject van start gegaan: het Vriendenerf. Een groep actieve vijftigplussers hebben op een erf 12 groene woningen laten bouwen om samen én zelfstandig te wonen.

Nabuurschap

Het doel is om gemeenschappelijk wonen in een levensloopbestendige, energie neutrale en ecologisch verantwoorde omgeving mogelijk te maken. Dat is een heleboel! Eén van de bewoners, Thea Wiegers, vertelt over dit initiatief.

De woongroep is een stukje nabuurschap. Dat omzien naar elkaar is voor ons belangrijk. We willen geen thuiszorg aan elkaar verrichten, maar er wel voor elkaar zijn door bijvoorbeeld een boodschapje te doen als iemand ziek is.

Ook vertelt Thea dat er op het erf veel ruimte is voor groen en zijn er veel gemeenschappelijke voorzieningen.

Er is een gemeenschappelijke bloementuin, een moestuin en er komen bijenkasten te staan. Verder is er een fietsenstalling, een klusruimte en binnenkort ook een tuinschuur. Tot slot is er het Deelhuis. Hier is een grote ontmoetingsruimte aanwezig met een keuken, toilet, douche en wasruimte. Boven is een hobbyzaal en logeerkamer met eigen toilet aanwezig.

Wat te doen als je zelf een vriendenerf wilt starten

Helaas zijn alle 12 de woningen op het Vriendenerf inmiddels bezet, maar heb je belangstelling voor een eventueel vrijkomende woning, dan kan je je bij het bestuur laten registreren. Ook geeft Thea als tip mee om de website in de gaten te houden, want daar zal het worden vermeld als er een woning vrijkomt.

Wil je zelf een dergelijk project starten, dan heeft Thea ook een aantal handige tips:

Lees ook:  Het moment dat ik me realiseerde dat ik de oudste van het sportklasje was

1. Trek een projectbegeleider aan;
2. Neem contact op met het gemeentebestuur van de plaats waar je wilt gaan wonen;
3. Het is in een vroeg stadium al van belang om bestaande projecten te bezoeken en de bewoners te vragen naar positieve en negatieve ervaringen met hun project.

En praat een keer met Thea:

Geïnteresseerden mogen ook bij ons langskomen voor advies. Zij kunnen contact opnemen om een geschikt moment te vinden.

vriendenerf 3

Alle afbeeldingen zijn afkomstig van de website en Facebook pagina van het Vriendenerf.

vriendenerf 2

vriendenerf 1

vriendenerf 6

vriendenerf 5

vriendenerf 4

vriendenerf 7

vriendenerf 8

Bekijk ook dit initiatief voor het bouwen van een tiny house als plek om later  te wonen. Klein, maar je hebt alles wat je nodig hebt!

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Werkvakantie - wat is er mogelijk?

Alles wat je wilt weten over slow fashion

Tips voor effectief timemanagement voor iedere dagdromer

Hoe de zon ons leven beïnvloedt

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings
chevron-down