Stranden in Nederland waar je (bijna) het rijk voor jezelf alleen hebt

6 juni 2015
7020
nederlandse stranden

Met het zomerse weer worden we er altijd weer aan herinnerd dat we ook op eigen bodem ultiem kunnen genieten van de zon. Helaas heeft dit tot gevolg dat je op warme dagen op de bekende stranden in Nederland na half 11 's ochtends hutje mutje op het zand ligt en je best moet doen om ervoor te zorgen dat je met het uitstrekken van je teen niet de handdoek van je buurman raakt. Waar vind je nog rustige stranden in Nederland?

Rustige stranden in Nederland

Met 451 km kustlijn zijn er wel degelijk plekken te vinden waar de massa zich niet laat zien en je 360 graden zicht hebt op zee, duinen en zand. En hoewel het in ons drukbezochte kikkerland nagenoeg onmogelijk is ergens volledig in afzondering te zitten, komen deze stranden in Nederland aardig in de buurt.
Een goed boek en een handdoek, meer heb je niet nodig. Laat de zomer maar komen!

1. Westhove - Tussen Domburg en Oostkapelle


Waar de stranden recht voor de dorpen van Domburg en Oostkapelle voorzien zijn van een drukke kakofonie van windschermen, strandhuisjes en veel mensen, liggen de rustige stranden precies tussen deze twee plaatsjes in. Op ongeveer twintig minuten lopen vanaf beide richtingen, ter hoogte van kasteel Westhove, is de spoeling van strandhuisjes en gezinnen met veel kinderen aanmerkelijk dunner. Hier hoor je vooral de zeemeeuwen, het omslaan van de golven in de branding en de bel van de ijscoman, die dit deel van het strand gelukkig nog wel aandoet!

2. Paal 9 op Texel


Op Texel zijn veel mooie, uitgestrekte stranden te vinden. Wie echt voor de rust komt, rijdt of fietst helemaal naar het zuidelijkste puntje van het eiland. Tot paal 9 voert slechts de natuur de boventoon. Hier begint ook 'de Hors', een weidse vlakte van strand en duinen, waarvan de laatste nog op natuurlijke wijze ontstaan en verdwijnen.
Het is niet volledige verstoken van civilisatie: er is een fijn restaurant waar je na al dat genieten de innerlijke mens kunt voeden. Het heeft de toepasselijke naam Paal 9. Niet te missen.

Lees ook:  Geschiedenis van de klompen

3. Het rustige strand van Bergen aan Zee


Het strand bij het pittoreske Bergen aan Zee is 3 kilometer lang en leent zich voor zonnen, zwemmen en wandelen. Het is er erg schoon en gemoedelijk. Als de avond valt steken ze bij het strandpaviljoen De Jongens de barbecue aan.
Wat heeft een mens nog meer nodig?

4. Eén van de meest rustige stranden in Nederland: Langevelderslag bij Noordwijk


Dit rustige strand behoort tot de gemeente Noordwijk en ligt heerlijk geïsoleerd aan de noordzijde van het dorp, zo halverwege het fietspad richting Zandvoort ter hoogte van strandpaal 75. Naast dat dit een heerlijke plek is om ongestoord van de zon te genieten is het ook een telplaats voor bijzondere vogels. Neem je verrekijker dus mee!

5. Breezand, Vrouwenpolder

rustige stranden in nederland
Net als je Walcheren oprijdt, ligt aan je rechterhand het gemoedelijke dorpje Vrouwenpolder. Het bijbehorende strand doet zijn naam eer aan, want het is er breed. Dat is ook wat dit strand zo prachtig maakt. Daarnaast kun je, als je echt niet meer naar huis wil, blijven slapen in een van de strandhuisjes tegen de duinen aan. Ben je de volgende ochtend gegarandeerd de eerste op het strand..

6. Ons favoriete rustige strand in Nederland: Nes


Eigenlijk zijn alle strandden van Ameland mooi. En schoon! Maar de stranden van Nes hebben toch iets bijzonders: de doorlopende vlakte, omzoomd door duinen en daar vlak achter de bossen. Alles in één. Zelfs in het hoogseizoen biedt dit strand ruimschoots plek voor iedereen die rustig van het natuurschoon wil genieten. En wandel je een stukje langs de kustlijn, dan geeft dat het gevoel alsof je aan het einde van de wereld staat.

Lees ook:  Nederland ontdekken

7. Verklikkerstrand, Burgh-Haamstede

rustige stranden in nederland

Beeld| www.burgh-haamstede.info

Zeeland is bovengemiddeld vertegenwoordigd in dit rijtje, maar de stranden liegen er dan ook niet om. Naast het leuke dorp Burgh-Haamstede (heb je het slot al eens bezocht?) ligt Nieuw-Haamstede. De naam laat weinig aan de verbeelding over, maar het bijna witte natuurstrand is absoluut de moeite waard. De ondiepe zeebodem, zandbanken en duinen vormen een mooi en ruig geheel. Op nog geen 300 meter ligt in zee een zandplaat waar zeehonden rusten en voor hun jongen zorgen.
Voor een hapje of een drankje moet je de wandeling naar Burgh-Haamstede ondernemen, maar dat is geen straf in deze omgeving.

8. Strandslag Falga en Drooghe Weert, Julianadorp


In Julianadorp aan Zee ligt vier kilometer aan prachtig breed wit strand, dat ook nog eens enorm schoon is.  Er zijn vier strandslagen, waarvan de meest noordelijke – strandslag Falga – en de meest zuidelijke – strandslag Drooghe Weert – ideaal zijn voor mensen die op zoek zijn naar rustig strand en mooie natuur. Je kunt hier heerlijk door de duinen struinen, in de branding wandelen en zwemmen, maar ook vele vogels spotten.
Er zijn hier geen voorzieningen, dus neem je eigen picknickmand mee of breng een bezoekje aan de meer toeristische (maar ook mooie) stranden bij strandslag de Zandloper of strandslag Julianadorp.

9. Strandslag Groote Keeten


Tussen Den Helder en Callantsoog ligt de badplaats Groote Keeten. Het is een van de breedste stranden van Noord-Holland en het is er schoon en bijna altijd rustig. Ook is er een strandpaviljoen aanwezig dat 'Klavertje 4' heet. Het is er eenvoudig maar sfeervol en je kunt jezelf er bedienen. Vanaf de ruime parkeerplekken loop je binnen 10 minuten heerlijk door de duinen richting het strand. En ook hier komt er vanwege de heerlijke rust en verscheidenheid aan kustvogels voor.
Aanvullingen op deze heerlijk rustige stranden in Nederland? Stuur ons een mail!
Bekijk ook ons andere artikel: de mooiste stranden van Nederland

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Werkvakantie - wat is er mogelijk?

Alles wat je wilt weten over slow fashion

Tips voor effectief timemanagement voor iedere dagdromer

Hoe de zon ons leven beïnvloedt

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings
chevron-down