Hobby’s die zorgen voor innerlijke rust

10 augustus 2023
724
Persoon in joga houden voor innerlijke rust hobby

Het leven is zo druk dat we vaak vergeten om ons te focussen op rust gevende hobby's waarbij je jezelf even lekker bij kunt afschakelen. Wil je nu echt even je innerlijke rust te vinden, dan moet je af en toe even kunnen ontspannen en de tijd nemen om leuke activiteiten te doen buiten je werk. Het is een van de beste vormen van selfcare. Als je een beetje inspiratie nodig hebt, lees dan verder voor een aantal rustgevende hobby's om je energie te herstellen!

Een witte bol wol met haken om te breien als rustgevende hobby

Haken en breien

Denk je aan een hobby, dan denk je aan haken of breien. Deze bezigheid is leuk om te doen en heeft ook nog eens een kalmerend effect. Je werkt namelijk met zachte stoffen zoals wol, acryl of katoen die fijn aanvoelen op de huid. Als er een hobby is die zorgt voor innerlijke rust, dan is het deze wel. Haken of breien kan je perfect doen in de winter wanneer het buiten guur is en jij lekker in je coconnetje thuis zit. Deze bezigheid is ook nog eens functioneel omdat je je eigen kleding kunt maken. Een heerlijke sjaal, een warme trui of een mooie omslagdoek. Zo is jouw kledingkast binnen no time gevuld met heerlijk zachte kleding. 

Waxzegels maken

In de middeleeuwen werden brieven verzegeld verstuurd. Wanneer een brief aankwam zonder verbroken zegel, wist je dat hij nog niet gelezen was door iemand anders dan de rechtmatige ontvanger. Een goed systeem voor die tijd, maar tegenwoordig worden waxzegels voor vele andere projecten gebruikt. Wat dacht je van het verfraaien van (kerst)kaarten of het pimpen van een cadeautje? Met een wax zegel geef je jouw project een luxueuze uitstraling. Naast het eindresultaat is het proces ook heel rustgevend. Het heeft iets bevredigend om de hete wax langzaam te zien vallen op een kaart of envelop. Vervolgens zet je voorzichtig een zegel stempel op de wax en een paar seconden later heb je een prachtige afdruk. 

Lees ook:  Spirituele betekenis van een egel

Schilderen

Een authentieke kunstvorm is natuurlijk het schilderen en valt ook onder een rustgevende hobby's. Al honderden jaren schilderen mensen alles wat zij tot kunst willen verheven. Al is het een schilderen met gekleurde waterdruppels, een portret, een landschap of een stilleven; het begint met de eerste penseelstreek. Schilderen heeft een relaxerende werking doordat je je eigen werk maakt. Je kiest zelf je eigen kleuren en penselen en gaat lekker aan de slag. En wanneer je werk klaar is, ben je ontzettend trots op jezelf en krijg je een gevoel van voldoening. 

Quote van | Claude Monet

"Wanneer je erop uittrekt om te gaan schilderen probeer dan alles wat je voor je ziet te vergeten; een boom, een huis, een veld, of wat dan ook. Denk alleen: hier is een blok blauw, daar een rechthoek roze, daar een streep geel, en schilder het precies zoals het er voor jou uitziet, de exacte kleur en vorm"

Kleuren

Als kind heb je deze activiteit al vast regelmatig gedaan. Lekker creatief bezig met rustgevende hobby's en je verbeelding de vrije loop laten gaan op een wit papiertje. Of wat dacht je van een ouderwetse kleurplaat? Heerlijk om lekker binnen de lijntjes te kleuren en een kunstwerk te maken. Inkleuren is lang niet meer alleen voor kinderen want tegenwoordig zijn er ook veel kleurboeken voor volwassenen! De tekeningen zijn wel iets moeilijker dan vroeger maar dat mag de pret niet drukken. Het werkt rustgevend, is leuk om te doen en het eindresultaat mag er ook zijn. Dus waar wacht je nog op om deze ook toe te voegen aan een van je rustgevende hobby's?!

Lees ook:  Leefprincipes van een 94-jarige hardloopkampioene

5 Voordelen van kleuren

  1. Stressvermindering: Kleuren kan als een vorm van meditatie werken. Het helpt bij het verminderen van stress en angst door de geest te kalmeren en je te laten focussen op het heden.
  2. Creativiteit stimuleren: Door kleuren kunnen mensen hun creatieve kant verkennen en ontwikkelen. Het kiezen van kleurencombinaties en het invullen van patronen kan het creatieve denkproces stimuleren.
  3. Verbeterde motoriek: Het gedetailleerd kleuren van tekeningen kan helpen bij het ontwikkelen en behouden van de fijne motoriek, vooral bij het vasthouden en begeleiden van kleurpotloden of stiften.
  4. Verhoogde concentratie: Tijdens het kleuren is het nodig om je aandacht te richten op het papier en het ontwerp. Dit kan de concentratievaardigheden versterken en het vermogen om zich te focussen op taken verbeteren.
  5. Zelfexpressie: Kleuren geeft individuen de kans om zichzelf uit te drukken. De kleurkeuzes en de manier waarop iemand een afbeelding inkleurt, kan gevoelens, stemmingen en persoonlijke stijl weerspiegelen.
Rustgevend Schilderen als rustgevende hobby

Mandala's inkleuren

Mandalas kleuren is meer dan alleen een artistieke uiting; het is een meditatieve oefening die velen helpt om te ontspannen en zich te concentreren. Het repetitieve patroon van een mandala nodigt uit tot mindfulness, waarbij de geest zich kan bevrijden van dagelijkse stress en zorgen. Terwijl men zich focust op de details en de keuze van kleuren, wordt de buitenwereld even op pauze gezet. Deze concentratie op het moment kan rust en balans brengen in onze hectische levens. Door mandalas te kleuren, omarmen we een moment van stilte, reflectie en creatieve expressie, wat bijdraagt aan innerlijke vrede.

Over de auteur

Kai Roterman
Hallo! Mijn naam is Kai Roterman en ik ben online marketeer bij het geweldige marketingbureau Web Wings. Na mijn stage bij het bedrijf succesvol te hebben afgerond, ben ik enorm trots dat ik er nu full time mag werken en dan ook nog eens mag schrijven voor Paradijsvogels Magazine! Ik ben dol op edelstenen, tarot leggen en het leren over verschillende spirituele stromingen. Daarnaast kan ik uren kijken naar tv shows of spelen op mijn Nintendo Switch. Ik hoop dat het lezen van mijn artikelen jullie net zo veel inspireert als het was om te schrijven!

Recente berichten

De rol van orakels in de Griekse mythologie: Voorspellingen en raadplegingen

Fairtrade producten: een stap richting duurzame consumptie

Lieke Marsman; gedichten over de onontkoombare werkelijkheid

Mediteren kun je leren

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down