Rozen – Hoe moet je ze snoeien en verzorgen?

16 december 2022
515
rozen snoeien

Rozen zijn prachtige bloemen voor binnen en voor buiten. Zo worden rozen gekweekt als snijbloem of als tuinroos. Snijbloemen moet je verzorgen door middel van bijgeleverde voeding, rozen voor buiten moeten verzorgd worden door snoeien en voeding. Rozen komen voor in verschillende kleuren die ieder een eigen betekenis hebben. Ook al hebben ze allemaal een andere kleur, ze zien er prachtig uit en ruiken heerlijk. Oorspronkelijk komt de roos uit het noordelijk deel van de wereld, echter komen ze nu overal ter wereld voor. De eerste rozen werden in Chinese tuinen gebruikt als een teken voor rijkdom. Hieruit volgde de kruising tussen rozensoorten en ontstonden er nieuwe soorten.

In de afgelopen 200 jaar zijn kwekers echt te werk gegaan met het cultiveren van verschillende rozensoorten. Hierdoor zijn rozen met grote bloemen, mini rozen, dubbele rozen en trosrozen ontstaan. Tegenwoordig bestaan er meer dan 200 wilde soorten rozen en 30.000 gecultiveerde soorten. De symboliek van rozen kan verschillen per cultuur en is sinds het ontstaan van rozen veranderd. Rozen zijn een veel voorkomende bloem om te geven binnen een boeket. Zeker als heren opzoek zijn naar een romantisch cadeau voor haar wordt snel gekeken naar een prachtig bloemenboeket vol met rozen.

Verschillende soorten rozen

Rozen worden gekweekt als snijbloem of tuinroos, ze zijn dus beschikbaar voor zowel binnen als buiten. De rozen die gekweekt worden als snijbloem zijn te herkennen aan hun lange opgaande stelen. Hierdoor zijn ze perfect voor in een boeket. Tuinrozen worden gekweekt met goede wortels en een lange bloeitijd. Er zijn 4 verschillende soorten tuinrozen:

Lees ook:  Lavendel - Hoe moet je het snoeien en verzorgen?

Struikroos

Struikrozen zijn de miniatuurrozen en de lage heesterrozen. Een struikroos heeft meestal een grote bloem of trosrozen. Er zijn speciale soorten struikrozen die gekweekt worden voor rozenbottels.

Rozen snoeien

Klimroos

Klimrozen groeien in lange strengen en zien er prachtig uit tegen een muur. de klimroos heeft begeleiding nodig om zo horizontaal mogelijk te groeien. De beste manier van klimrozen stimuleren bij hun groei, is door ze minimaal op 50 cm afstand van elkaar te houden.

Bodem bedekkende roos

De bodem bedekkende rozen hebben subtiele takken die over de grond heen gaan. Deze variant van rozen hebben ook weer verschillende indelingen. De ene variant heeft bijvoorbeeld dubbelbloemig en de ander heeft meerdere kleuren.

Stamroos

De naam verklapt het eigenlijk al, deze roos groeit op een stam. De stam is meestal afkomstig van een andere roos die betere worteleigenschappen heeft dan de roos die erop groeit.

De kleuren en hun betekenis

Rozen zijn beschikbaar in verschillende kleuren die ieder een eigen symbolische mening hebben. Veel mensen kopen bloemen omdat ze er mooi uitzien, maar rozen worden niet alleen daarom veel verkocht. Ze worden ook vaak gekocht door de onderliggende mening die erachter ligt. Dit is uniek bij rozen omdat dit niet iedere bloemsoort een achterliggende betekenis heeft. Dit zijn de verschillende kleuren en betekenissen van rozen:

Witte rozen

De kleur wit staan symbool voor puurheid, verlegenheid en zuiverheid. Dit is de reden waarom witte rozen vaak te zien zijn op bruiloften als bruidsboeket of ze worden gebruikt als corsages.

rozen snoeien

Bordeaux rode rozen

De dieprode kleur staat symbool voor verdriet en rouw. Daarom worden deze rozen vaak gebruik in boeketten voor begrafenissen en voor op kisten.

Lees ook:  Viburnum - Hoe moet je ze snoeien en verzorgen?

Rode rozen

De rode kleur staat symbool voor romantiek en liefde. Hierdoor wordt deze kleur vaak gekozen in boeketten die gegeven worden aan geliefden. Deze rozen zijn niet alleen een prachtig cadeau voor haar, maar ook een romantisch cadeau voor hem.

Blauwe rozen

De blauwe kleur staat symbool voor spanning en hebben iets mysterieus. Deze kleur komt niet zo vaak voor, dus als iemand ooit aankomt met een boeket blauwe rozen, is diegene stapelverliefd op je. Het is dus het perfecte boeket om iemand de liefde mee te verklaren.

Oranje rozen

De oranje kleur staat symbool voor passie, verlangen en gezelligheid. Oranje rozen geven meteen een warm gevoel die vreugde en blijdschap omhoog laten komen.

rozen snoeien

Roze rozen

De kleur roze staat symbool voor dankbaarheid, bewondering en geluk. Roze rozen komen in een lichte en donkere variant. De donkerde variant staat voornamelijk voor dankbaarheid. De lichte variant staat juist voor bewondering en geluk.

Zalm/perzik rozen

Deze kleuren staan symbool voor waardering. Als je iemand wilt bedanken en wilt laten weten dat je diegene waardeert, is dit de perfecte kleur om te geven.

Gele rozen

Deze kleur staat symbool voor energie en vrolijkheid. Deze kleur is perfect om te geven om iemand beterschap te wensen of om iemand op te vrolijken.

Voeding geven en snoeien

 Omdat rozen snel groeien, hebben ze regelmatig voeding nodig. Daarom geef je ze in het voorjaar speciale rozenmest en dit herhaal je in juni voor een extra boost. Door deze rozenmest te gebruiken zijn ze beter bestand tegen ziekten en plagen. Ook kost het de rozen veel energie om te groeien, daarom hebben zij voldoende voeding nodig.

Lees ook:  Ridderspoor - Hoe moet je ze snoeien en verzorgen?
rozen snoeien

Rozen zijn goed bestand tegen de koude winter, echter moet je met een stamroos uitkijken als de tempratuur onder de 10 graden komt. Als dit gebeurt kun je deze het beste afdekken, maar zorg ervoor dat er wel nog lucht bij kan. Om ervoor te zorgen dat struikrozen zo mooi mogelijk blijven, kan het verstandig zijn om deze in het najaar in te graven tot 15 cm diep.

Je kunt rozen het beste 2x per jaar snoeien, 1x in het voorjaar en 1x in de zomer. Alle soorten rozen kun je het beste snoeien vanaf maart. Hoe eerder je ze snoeit, hoe eerder ze bloeien. Het snoeien van de rozen in de zomer is een minder ingrijpende snoei voor ze. Hierbij verwijder je alleen de uitgebloeide bloemen om plaats te maken voor nieuwe bloemknoppen. Door de rozen goed te snoeien blijven ze mooi groeien en bloeien, hierdoor kun je ontzettend lang van deze prachtige bloemen genieten.

Meer artikels over planten lezen? Bekijk hier onze artikels over de klimhortensia of de calathea.

Over de auteur

Kai Roterman
Hallo! Mijn naam is Kai Roterman en ik ben online marketeer bij het geweldige marketingbureau Web Wings. Na mijn stage bij het bedrijf succesvol te hebben afgerond, ben ik enorm trots dat ik er nu full time mag werken en dan ook nog eens mag schrijven voor Paradijsvogels Magazine! Ik ben dol op edelstenen, tarot leggen en het leren over verschillende spirituele stromingen. Daarnaast kan ik uren kijken naar tv shows of spelen op mijn Nintendo Switch. Ik hoop dat het lezen van mijn artikelen jullie net zo veel inspireert als het was om te schrijven!

Recente berichten

Spirituele hulpverlening voor je mentale gezondheid

De invloed van verpakkingen op consumentenkeuzes

Een babyshower organiseren doe je zo

Muizen in huis? Dit kun je doen!

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings
chevron-down