Mooie routes voor een herfstwandeling in de bossen

1002 VIEWS
Mooie routes voor een herfstwandeling in de bossen

Een kleurenpallet aan bladeren, paddenstoelen in de aarde en zonnestralen tussen de bomen: de herfst is misschien wel het allermooiste moment om de natuur in te trekken. Maar welke route kies je? We verzamelden vijf tips voor een echt mooie herfstwandeling!

Herfstwandeling van Zeist naar Doorn over de oudste wandelroute van Nederland

Tussen Amsterdam en Arnhem loopt de oudste wandelroute van Nederland, daterend uit 1914. Deze is opgedeeld in 6 etappes, waarvan er eentje tussen Zeist en Doorn: de mooiste, zeker in de herfst! Het is een echte wandelroute voor liefhebbers van de bossen. Deze herfstwandeling van 21 km leidt onder andere door het Zeister Bos: een gebied dat bijzonder oud is voor Nederlandse begrippen. Onderweg kom je ook langs de Piramide van Austerlitz, die je kunt beklimmen voor een uitzicht over de omgeving. De route gaat verder over de hoogste toppen van de Utrechtse Heuvelrug. Frankwandelt stippelde de route in zijn geheel uit op een kaart met routebeschrijving.

herfstwandeling
© Floor van Lent/Unsplash

Bomenroute ‘s-Gravelandse Buitenplaatsen

Natuurmonumenten tipt deze route nabij Hilversum speciaal voor een herfstwandeling. De bomenroute doet precies wat de naam beloofd: het toont de meest uiteenlopende en indrukwekkende bomen, zoals de tulpenboom, een zevenarmige linde en plataan. De route is uitgestippeld door boswachter Johan van Galen Last. Je start en eindigt de herfstwandeling bij Parkeerplaats Gooi & Vechtstreek, met daartussenin een lus van 14 km die je door bossen, over landgoederen en buitenplaatsen leidt. Neem je camera mee, want er is onderweg genoeg moois te zien!

Lees ook:  5 tips voor originele, leerzame en duurzame activiteiten in de natuur

Herfstwandeling in Boswachterij Speulder- en Sprielderbos

Een oerbos zou je het bijna kunnen noemen. Rondom het plaatsje Drie, nabij Ermelo en Putten in Gelderland, ligt deze prachtige boswachterij. Het gebied wordt gekenmerkt door de kromme bomen die naar elkaar toe groeien en bossen met afwisselend dichtbegroeide douglas- en fijnsparren en ‘lichte’ dennen en berken. In het gebied loopt veel wild rond, zoals edelherten, wilde zwijnen en dassen. Een mooi begin en eindpunt is Boshuis Drie in Ermelo. De route is zo’n 10 kilometer lang maar ook heel makkelijk in te korten of uit te breiden.

herfstwandeling
© Mihalja Horvat/Unsplash

Herfstwandeling Oertijd in De Vuursche

Het hele jaar door is natuurgebied De Vuursche nabij Utrecht een prachtige plek om te wandelen. In de herfst is dat al helemaal het geval. Door het bosgebied lopen talloze wandelroutes, maar voor een herfstwandeling is de Oertijdroute een echte aanrader. Start- en eindpunt is Theehuis ’t Hooge Erf, waarvandaan de route met blauwe bordjes is bewegwijzerd. In totaal is de route zo’n 10 kilometer lang en onderweg kom je niet alleen door de uitgestrekte en kleurrijke bossen van De Vuursche, maar passeer je ook oude grafheuvels.

MEER INSPIRATIE

De top 5 mooiste wandelroutes van Drenthe
De mooiste fietsroutes in de Veluwe
De vogels in je tuin voeren
Natuurparadijs de Azoren