Romantiek, paleizen en historische bezienswaardigheden in de Lichtstad Parijs

2 december 2020
159

Van prachtige boetieks tot een voortreffelijke keuken. En van historische gebouwen tot aan de prachtige kastelen en paleizen - Parijs staat synoniem voor een aantal geweldige hoogtepunten. Maar de charme van Parijs ligt vooral in de kleine details: pittoreske straatjes, een groot aantal heerlijke cafés, kleine theesalons, en talloze kleine en grote musea.

Gelegen aan de oever van de Seine heeft Parijs de gave om bezoekers te betoveren met zijn unieke sfeer en prachtige gebouwen. Deze onvergelijkbare stad is bovendien rijk aan prachtige monumenten en gebouwen zoals de Eiffeltoren, het Louvre en de des Champs-Élysées.

Sommigen van ons zijn waarschijnlijk al minstens één keer in Parijs geweest en kunnen bevestigen dat de Franse hoofdstad vrijwel altijd garant staat voor een onvergetelijk bezoek. Maar zelfs als je nog nooit in Parijs bent geweest, kun je het gevoel hebben dat je deze bijzondere stad al kent. In films, series, reportages: overal is Parijs weleens voorbij gekomen.

Omdat een bezoek toch altijd nog de meest bijzondere manier is om deze romantische Franse hoofdstad te ontdekken, hebben wij een aantal van de mooiste bezienswaardigheden, de bereikbaarheid en de beste reistijd voor tijdens een bezoek aan Parijs voor je op een rij gezet!

https://pixabay.com/photos/paris-museum-france-architecture-5397889/

De Eiffeltoren

De meest bezochte toeristische attractie in Parijs, de Eiffeltoren, mag natuurlijk niet ontbreken binnen de lijst met bezienswaardigheden. Het is moeilijk te geloven dat het bouwwerk niet geheel enthousiast werd ontvangen toen het werd ingehuldigd. De iconische toren werd ontworpen door Alexandre-Gustave Eiffel voor de Parijse Tentoonstelling aan het einde van de 19e eeuw.

Ondanks de lastige start komen er vandaag de dag miljoenen toeristen van over de hele wereld naar het bouwwerk in het hart van Parijs om mooie vakantiefoto's te maken of om maximaal te genieten van het romantische moment. Wie de tijd neemt om in de rij te staan wordt beloond met een uniek uitzicht op Parijs. Een kleine tip voor de sportievelingen onder ons: je kunt de 720 treden ook zelf beklimmen en de wachtrij vermijden. Waar je uiteindelijk ook voor kiest: het uitzicht op ruim 300 meter hoogte is in ieder geval uniek en indrukwekkend te noemen.

https://pixabay.com/photos/eiffel-tower-paris-france-travel-3349075/

Het Louvre

Het grootste en meest bezochte kunstmuseum ter wereld heeft niet alleen een geweldige collectie te bieden, maar ook een exterieur die eigenlijk al een bezienswaardigheid op zich is. Het Louvre was vroeger een middeleeuwse vesting, voordat het een kunstenaarsgalerij werd voor de studie van oudheden en de werken van de oude meesters in de 18e eeuw.

Inmiddels zijn we honderden jaren verder en het museum is nog altijd in zijn volle glorie te bewonderen. Je vindt er antiek uit vele culturen over de hele wereld en een verzameling van renaissance- en barokkunst die nergens anders op de wereld in deze mate kan worden gevonden.

Het Louvre is dankzij dit alles een van de belangrijkste attracties van Parijs. Het piramidevormige gebouw is waarschijnlijk het bekendste kunstmuseum vanwege de prachtige collectie van bijna 400 duizend werken. Onder andere sculpturen en schilderijen van legendarische kunstenaars als Leonardo da Vinci en Jan Vermeer zijn niet te missen.

Houd er overigens wel rekening mee dat een bezoek flink wat tijd in beslag zal nemen. Want met zijn enorme afmetingen is het Louvre het op twee na grootste museum ter wereld.

Kunstliefhebbers kunnen in deze omgeving overigens niet alleen het Louvre bezoeken, maar ook het nabijgelegen Musée de l'Orangerie – waar we verderop in dit artikel nog op in zullen gaan.

https://pixabay.com/photos/louvre-paris-france-museum-2245858/

Paleis Élysée

Als je verder loopt langs de met bomen omzoomde promenade in de richting van de Place de la Concorde, kom je waarschijnlijk al snel het Paleis Élysée tegen. Het Élysée-paleis is de officiële residentie van de president van Frankrijk.

Tegenover het Paleis Élysée kun je het Grand Palais bewonderen. Dit imposante gebouw werd speciaal gebouwd voor de Wereldtentoonstelling van 1900. Vandaag de dag dient het als staatsmuseum met interessante tijdelijke tentoonstellingen. Als je een wandeling op de des Champs-Élysées wilt afsluiten met een bezoek aan het museum, dan is dit een uitstekende mogelijkheid.

Arc de Triomphe

Het is haast niet voor te stellen, maar de meest monumentale boulevard van Parijs was vroeger toch echt een moeras. Tot aan de 17e eeuw was dit het geval, totdat hier werd gebouwd onder aansturing van André Le Nôtre. Een eeuw later werden de inmiddels historische en kenmerkende gebouwen aan de boulevard gebouwd. De Champs-Elysees zijn verdeeld in twee delen, met het bekende kruispunt in het midden.

De Arc de Triomphe ligt ook in het centrum van de Axe Historique, een lange rechte lijn die de monumenten van La Défense in het westen met het Louvre in het oosten verbindt. De gevels van het wereldberoemde bouwwerk zijn versierd met reliëfs van belangrijke hoogtepunten uit de 17e een 18e eeuw.

Op de zuilen staan verschillende groepen afgebeeld, waaronder de emblematische Marsellaise om de opstand van de Revolutie te symboliseren. Ook zijn de namen van de toenmalige militaire leiders in de zuilen gegraveerd, waardoor degenen die in de strijd zijn omgekomen nog altijd worden herinnerd. Het is een van de meest bekende en historische bouwwerken van heel Parijs te noemen.

https://pixabay.com/photos/arc-de-triomphe-paris-landmark-5432392/

Paleis van Versailles

Een van de klassiekers onder de Parijse hoogtepunten en bezienswaardigheden is het wereldberoemde Paleis van Versailles. Het kasteel is niet in de stad zelf gelegen, maar ligt op ongeveer 20 kilometer van Parijs. Toch houdt deze afstand weinig bezoekers tegen om een bezoek te brengen. Met meer dan 7,5 miljoen bezoekers per jaar is het paleis van Versailles zelfs populairder dan de Eiffeltoren.

Lees ook:  Alles over een verblijf in Kopenhagen

Dit meesterwerk werd al in de 17e eeuw gebouwd door koning Lodewijk XIII. Met zijn prachtige tuinen, kastelen en musea en is het paleis van Versailles vandaag de dag een waar hoogtepunt die met geen enkel ander paleis in de wereld kan worden vergeleken. Alleen al vanwege het uitzicht van het kasteel is het niet verwonderlijk om te bedenken dat dit indrukwekkende gebouw jaarlijks door miljoenen toeristen wordt bezocht. Het is een waar architectonisch meesterwerk, een kasteel dat model heeft gestaan voor vele andere kastelen in de wereld.

Een van de hoogtepunten in het Paleis van Versailles is de fonteinshow, die in het weekend van april tot eind oktober plaatsvindt. Om de show bij te wonen, moet je een extra kaartje kopen, maar de show die je er voor terugkrijgt is deze investering dubbel en dwars waard.

https://pixabay.com/photos/versailles-castle-paris-880354/

Notre-Dame

Notre-Dame is zonder enige twijfel het beroemdste en meest geliefde gotische monument ter wereld. De karakteristieke torens van de Notre-Dame rijzen op aan de rand van de beroemde rivier de Seine. Gelegen in het hart van Parijs werd de kathedraal al halverwege de 12e eeuw gebouwd en is in iets minder dan 200 jaar voltooid.

Na de schade veroorzaakt door de Revolutie werd het monument in de 19e eeuw heropgebouwd. Er zijn vele redenen om de drukte te trotseren en de Notre-Dame te bewonderen. Van het ongeëvenaarde beeldhouwwerk op de gevels (waaronder de beroemde waterspuwers) tot de rozetten, de glas-in-loodramen en het uitzicht vanuit de torens.

In 2019 werd de Notre-Dame getroffen door een grote brand, waarbij grote delen van het monument werden verwoest. Een van de belangrijkste relikwieën van de katholieke kerk, evenals andere delen van de kerkschatkist, werden gelukkig gered tijdens de verwoestende brand. Het dak van kathedraal brandde echter volledig af en ook de overhangende toren op het dak van de kerk werd vernield. De structuur van de kerk werd gered door de Parijse brandweer, maar er was inmiddels al grote schade aangericht.

De twee hoofdtorens, die het karakteristieke beeld van de Notre-Dame vormen zijn ook gered van de verwoestende schade die de vlammen hebben aangericht. De reconstructie van de beroemdste kathedraal van Frankrijk zal enige tijd in beslag nemen. Maar hoe lang het uiteindelijk ook zal duren: de Notre-Dame zal ooit weer volledig zijn herbouwd.

https://pixabay.com/photos/cathedral-notre-dame-paris-3599931/

 

Musée d'Orsay

We vervolgen onze reis door de Franse hoofdstad met een bezoek aan het Musée d'Orsay. Dit voormalige stationsgebouw herbergt een belangrijke collectie Europese kunst uit de 19e en 20e eeuw.

Het Musée d'Orsay ligt aan de Seine, tegenover de Jardin des Tuileries, waar ook het Louvre is gevestigd. Dit maakt het voor de liefhebbers van kunst, geschiedenis en cultuur een ideale locatie voor het bezoeken van meerdere musea op een dag.

Het Musée d'Orsay is een van de beste plekken in Parijs om een kijkje te nemen in de geschiedenis van de impressionistische kunst. Van de kunstwerken van Monet tot de wilde en kleurrijke taferelen van Gauguin. Het museum heeft ook een aantal cafés en een chique restaurant te bieden. Vooral het restaurant van het Hôtel d'Orsay is de moeite waard en heeft de beschikking over een aantal gouden plafonds en schitterende kroonluchters.

https://pixabay.com/photos/hour-s-orsay-paris-france-museum-3850233/

Hôtel National des Invalides

Lodewijk XIV richtte in de 17e eeuw het weelderige Hôtel des Invalides op om de verzwakte oorlogsveteranen een plek te bieden. En waar veel historische gebouwen in Parijs inmiddels een andere functie hebben gekregen, vervult dit gebouw nog altijd dezelfde functie. Het Hôtel National des Invalides in Parijs dient namelijk nog steeds als ziekenhuis en hospice.

Voor soldaten of mensen met interesse voor de geschiedenis van Frankrijk herbergt het gebouw ook musea rond het thema van de strijd. Het herbergt ook de kantoren van het Ministerie van Defensie en een legermuseum. Kortom, een bijzondere en veelzijdige locatie om te bezoeken.

Place de la Concorde

De Place Royale de la Concorde is het grootste plein van de stad en mag zeker niet ontbreken in de lijst met de belangrijkste bezienswaardigheden van Parijs. Als je de Avenue des Champs-Élysées afloopt vanaf de Arc de Triomphe, valt de ruim twintig meter hoge obelisk als eerste op. Deze indrukwekkende obelisk was een geschenk uit Egypte en domineert al sinds de 19e eeuw het iconische plein.

Lees ook:  De allermooiste kerstmarkten van Duitsland 2021

Het plein heette ooit de Place Louis XV, maar de tijden veranderden snel en het ruiterstandbeeld van Lodewijk XV werd aan het einde van de 18e eeuw ontmanteld toen het plein de Place de la Révolution werd genoemd. Er werd een guillotine opgericht, waarmee onder andere Lodewijk XVI en Marie-Antoinette werden geëxecuteerd.

Inmiddels heeft het plein vooral een recreatieve functie gekregen. Het plein biedt een sensationeel uitzicht op de triomftocht naar de Arc de Triomphe en het Louvre. Soms wordt het plein in de zomermaanden ook nog voorzien van een enorm reuzenrad.

https://pixabay.com/photos/paris-fountain-place-de-la-concorde-2243859/

Disneyland Parijs

Een volgende uitstap net buiten de stad brengt ons naar Disneyland Parijs. Alle Disney-liefhebbers moeten in hun leven eigenlijk minstens één keer in Disneyland zijn geweest om de magie van het park zelf te ervaren. Naast de grote attracties, zoals ritten die door verschillende Disney-figuren worden gepromoot, vinden er hier regelmatig Disney-shows en parades plaats.

Het bijna twee duizend hectare grote recreatiecomplex bestaat sinds 1992 en is hiermee nog niet heel oud te noemen. In totaal is meer dan 4,5 miljard euro geïnvesteerd in de bouw en uitbreiding van het park. Al deze aandacht is in elk gebied van het resort te merken en aanschouwen. Het hele gebied is veel meer dan alleen een pretpark.

Als je in het centrum van Parijs bent en naar Disneyland wilt, is het een optie om het openbaar vervoer Disneyland te bereiken. In ongeveer 20 minuten kom je namelijk al aan bij dit sprookjesachtige park.

https://pixabay.com/photos/disneyland-castle-paris-sky-2652760/

Sacré Coeur

Van Disneyland gaan we verder naar een van de meest historische gebouwen van Parijs. De Basilique Sacré-Coeur, die vooral als decoratie op het hoogste punt van Parijs staat, heeft een bijzondere uitstraling en een geweldig exterieur. De gevel combineert Romaanse en Byzantijnse stijlen en geven het gebouw zijn imposante uitstraling.

Breng ook zeker een bezoek aan het Louise Michel plein om beloond te worden met een van de beste uitzichten op Parijs. Ga naar binnen om de apsis te zien, waarvan het plafond is versierd met een van de grootste mozaïeken ter wereld.

Voor een nog completer uitzicht op de stad is er de mogelijkheid om de klim te maken naar de top van de kenmerkende koepel van de kerk. Vooral de trap vlak voor de basiliek is erg populair. Degenen die bang zijn om de trap te beklimmen hebben ook de mogelijkheid om de berg te trotseren met een kabelbaan – iets dat uiteraard ook voor een onvergetelijke ervaring zal zorgen.

https://pixabay.com/photos/paris-church-france-dom-5245585/

Pantheon

In de Latijnse wijk van Parijs kijkt het Pantheon uit over de Seine en is het de plaats waar enkele van de beroemdste burgers van Frankrijk zijn begraven. Het kenmerkende bouwwerk werd gebouwd in de 18e eeuw. Hoewel het oorspronkelijk bedoeld was als kerk, is het inmiddels dus een plaats geworden waar vele belangrijke Franse inwoners zijn begraven.

Het Pantheon is gebaseerd op het Pantheon in Rome en was een van de eerste neoklassieke gebouwen in Frankrijk. In de maanden april tot oktober heb je de mogelijkheid om naar de koepel van het Pantheon klimmen, waar een uitkijkplaats een werkelijk geweldig uitzicht biedt op de stad. Een aantal van de grootste en meest bekende bezienswaardigheden zijn te bewonderen vanaf de koepel.

Fondation Louis Vuitton

De Fondation Louis Vuitton is een bijzonder privémuseum dat de kunstverzameling van Bernard Arnault bevat. Aan het zuidelijke uiteinde van de Bois de Boulogne zie je wat lijkt op een enorm mechanisch bouwwerk dat wordt omringd door bladeren. Het is de nieuwste grote artistieke attractie in Parijs en werd pas geopend in 2014. Hoewel er al ruim 10 jaar aan planning vooraf was gegaan, heeft het gebouw dus nog niet de historische lading die veel andere locaties in Parijs wel hebben.

Dit betekent echter niet dat een bezoek niet de moeite waard is. Het gebouw biedt het hele jaar door een evenementenkalender en tijdelijke tentoonstellingen aan. Culturele evenementen en muzikale optredens vinden plaats in een groot auditorium. Bezoekers kunnen ook genieten van een maaltijd in het café-restaurant van het museum. Hier kan je ook het hoogste niveau verwachten als het aankomt op heerlijke maaltijden.

Saint-Chapelle

Gelegen in een schitterende complex is de Sainte-Chapelle een koninklijke kapel die in slechts tien jaar tijd werd gebouwd. De bouw vond plaats in de 13e eeuw en deze korte bouwtijd is erg indrukwekkend te noemen gezien het feit dat veel andere gebouwen vaak honderden jaren in de steigers stonden voordat ze werden voltooid.

Het gebouw is een van de eerste en belangrijkste werken van de gotische architectuur. De stijl komt overal in en rondom het gebouw tot uiting. De kapel is het meest in het oog springende hoogtepunt. Vele kleurrijke decoraties en ruim 15 meter hoge vitrines roepen een bijna magische sfeer op in de kerk.

Lees ook:  Sprookjesachtige beelden van de grootste grot ter wereld

Om het maximale uit een bezoek te halen is het een aanrader om een rondleiding te volgen. Rondleidingen zijn elke dag mogelijk tussen 11 uur ’s ochtends en 3 uur ’s middags.

https://pixabay.com/photos/saint-chapelle-bourbon-lilly-paris-94602/

De Catabomben

De Catacomben van Parijs zijn ongetwijfeld een van de meest indrukwekkende en indringende van de Parijse monumenten. Op de Place Denfert-Rochereau daal je namelijk een honderdtal treden af om de rustplaats van ongeveer zes miljoen Parijzenaren te bereiken. Niet alle catacomben van Parijs zijn opengesteld voor het publiek en het wordt sterk aangeraden om niet zonder gids door de ondergrondse aberraties te lopen. De kans is groot dat je zonder gids zult verdwalen in een van de vele ondergrondse gangen.

Zo'n zes miljoen botten werden hierheen verplaatst tot in de 19e eeuw. Aanvankelijk werden ze willekeurig voorzien van een plaats, maar later is besloten de catacomben om te vormen tot een mausoleum dat bezocht kon worden. Het is met recht een van de meest indrukwekkende locaties van de Franse hoofdstad te noemen.

Kasteel van Vincennes

In het uiterste zuidoosten van Parijs is een bijzonder kasteel gelegen. Het is het Château de Vincennes, dat tegelijkertijd een van de belangrijkste kastelen van Frankrijk is. Dit imposante gebouw werd al in de 13e eeuw gebouwd als koninklijke residentie en gevangenis.

Sinds mensenheugenis hebben in het Château de Vincennes verschillende geboortes en bruiloften plaatsgevonden. Maar niet alleen vrolijke gebeurtenissen vonden hier plaats. Het kasteel was namelijk ook de plek waar verschillende koninklijke executies werden uitgevoerd.

Iedereen die een beetje geïnteresseerd is in architectuur zal de tientallen meters hoge verdedigingstoren graag willen bezoeken. Maar ook liefhebbers van geschiedenis zullen meer dan genoeg vinden om te bewonderen en ontdekken.

https://pixabay.com/photos/vincennes-castle-paris-france-498386/

Jardin du Luxembourg

Na de Tuileries vormen de Luxemburgse tuinen (Jardin du Luxembourg) het bekendste park van Parijs. De tuinen werden in de 17e eeuw aangelegd tijdens de bouw van het Palais du Luxembourg en werden vervolgens in de 19e eeuw nog grotendeels aangepast.

Het centrale kenmerk van het park is het grote bad dat is voorzien van vele fonteinen, verschillende beelden en een groot aantal prachtige planten. Dit deel van het park is dan ook een typisch voorbeeld van de Franse klassieke stijl.

Jardin du Luxembourg is hierdoor niet alleen een ideale locatie om te ontspannen na een drukke dag, het is ook een ware bezienswaardigheid te noemen. Vooral de ruim 100 beelden maken grote indruk. Er is ook een appelboomgaard die het bezoeken waard is.

https://pixabay.com/photos/paris-france-landmark-sky-clouds-341087/

Bereikbaarheid Parijs

Het is geen geheim dat Parijs een van de meest bezochte steden in Europa is. Jaarlijks trekken er miljoenen reizigers, vakantiegangers en toeristen naar de Franse hoofdstad om een glimp op te vangen van al het moois. Om al deze populariteit in goede banen te leiden is een infrastructuur van hoge kwaliteit nodig – en daar beschikt Parijs gelukkig over.

De reis naar de Franse hoofdstad is vrij eenvoudig te noemen. Met name vanuit Nederland en België is de stad op verschillende manieren gemakkelijk te bereiken. Met het vliegtuig duurt de reis ongeveer een uur, maar ook een bezoek met de auto behoort tot de mogelijkheden. Dit laatste is met name een goede optie als je van plan bent om meerdere delen of steden in Frankrijk te bezoeken.

Eenmaal aangekomen in de stad is het openbaar vervoer de beste optie om door de stad heen te reizen. Met de metro kun je gemakkelijk en comfortabel bijna elke hoek van de stad bereiken. Met de auto door de stad reizen is niet bepaald een aanrader te noemen. Vooral de rijstijl van veel inwoners laat vaak te wensen over en op belangrijke locaties kunnen soms grote files ontstaan.

Hierdoor kan het soms zelfs zinvoller zijn om met de trein naar Parijs te reizen. De reis zal ongeveer 3-4 uur duren en de langeafstandstreinen stoppen hierbij midden in het centrum van Parijs. Kortom, er zijn tal van mogelijkheden om de lichtstad te bereiken.

https://pixabay.com/photos/paris-metro-sign-train-lamp-post-4326298/

Beste reistijd Parijs

Parijs is het hele jaar door een prachtige bestemming, ook als het aankomt op de weersomstandigheden. In de zomermaanden kan het vrij warm worden in de stad en in de winter koelt het meestal flink af. Ondanks dat het weer een bezoek eigenlijk het hele jaar door toelaat, zijn er wel een aantal perioden in het jaar die een voorkeur genieten.

De beste tijd om Parijs te bezoeken is namelijk in het voorjaar en de herfst. De temperaturen zijn in deze periode aangenaam, de zon schijnt en het is het laagseizoen. Dit betekent dat het op veel delen van de stad niet erg druk is en er weinig wachtrijen zijn voor de belangrijkste hoogtepunten. Hoewel de kans op regen in deze maanden van het jaar wel iets hoger is, zijn het absoluut de beste maanden voor een onvergetelijk bezoek aan deze romantische stad!

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

De 5 populairste bezienswaardigheden in Gent

Ontspanning door meditatie: hoe het werkt en waarom het helpt

Top 3 mooiste tuinen in de wereld

Een modern interieur

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings