De rol van de huisarts in je zorgverzekering

8 oktober 2023
40
zorgverzekering

Voel jij je al een tijdje niet lekker of denk je dat je iets mankeert? Grote kans dat je contact opneemt met je huisarts om een afspraak te maken. Hij onderzoekt je en bepaalt of er vervolgstappen nodig zijn. Ondanks dat de meeste mensen weleens bij de huisarts geweest zijn, weet lang niet iedereen wat de rol van de huisarts is in je zorgverzekering. Geldt dit ook voor jou en wil je hier graag wat meer over weten? Lees dan vooral verder. In deze tekst ontdek je wat de rol van de huisarts is in je zorgverzekering.

Huisarts valt binnen de basisdekking

Sommige mensen stellen een bezoekje aan de huisarts zo lang mogelijk uit. Dit kan zijn omdat je een hekel hebt aan de huisarts, maar ook uit financieel oogpunt. Toch hoef jij je niet te laten leiden door je financiën, want kosten voor de huisarts worden in veel gevallen vergoed door je zorgverzekeraar. Deze kosten vallen binnen de dekking van de basisverzekering. Doordat iedere Nederlander van 18 jaar en ouder wettelijk verplicht is om minimaal een basisverzekering af te sluiten, ben je standaard verzekerd voor de huisarts.

Lees ook hier onze blog over het snel herstellen na een ongeval.

Medische specialist

De huisarts kan je niet altijd helpen. Daarom kun je doorverwezen worden naar een medisch specialist. Ook deze kosten hoef je in de meeste gevallen niet zelf te betalen, want medische specialisten vallen binnen de dekking van de basisverzekering. Schrijft een huisarts je specifieke geneesmiddelen voor? Ook dan draai je zelf niet op voor de kosten. Voorgeschreven geneesmiddelen zijn ook verzekerd op je basisverzekering. Verder dekt de basisverzekering ziekenvervoer, kraamzorg, verloskundige zorg en zorg voor kinderen tot 18 jaar.

zorgverzekering

Rekening voor zorg uit de basisverzekering

Heb je onlangs zorg uit de basisverzekering gehad, maar krijg je toch een rekening? Dan denk je misschien dat er iets niet helemaal goed is gegaan. Negeer de rekening niet, want je moet deze wel gewoon betalen. Iedereen krijgt namelijk te maken met verplicht eigen risico als hij een zorgverzekering afsluit. Deze eigen bijdrage voor je zorgverzekering wordt elk jaar vastgesteld door de overheid. In 2023 is het verplicht eigen risico 385 euro.

Eigen risico
Als je enige tijd geleden naar de huisarts geweest bent, wacht je misschien op de rekening. De kans is groot dat deze nooit in de bus valt, want in de meeste gevallen betaal je geen eigen risico voor een bezoek aan de huisarts of huisartsenpost. Besteedt de huisarts bepaalde zorg uit, zoals onderzoek in een laboratorium? Dan krijg je wel te maken met eigen risico. Als je eigen risico voor dit kalenderjaar al ‘op’ is, is dit niet het geval. Je zorgverzekeraar vergoedt dan alle zorgkosten.

Lees ook:  Dorpsbewoners breien reusachtige truien om olifanten warm te houden

Premie kan per verzekeraar verschillen

Doordat de overheid bepaalt wat er binnen de basisverzekering valt, is deze dekking overal hetzelfde. Daarom denk je misschien ook dat iedere verzekeraar dezelfde premie hanteert. Dit is alleen niet het geval. Sterker nog, er kan zelfs behoorlijk veel verschil zitten in de premie van de basisverzekering. Wil je een (nieuwe) zorgverzekering kiezen? Houd hier dan rekening mee. Om te voorkomen dat je onnodig veel premie betaalt, vergelijk je verzekeraars met elkaar.

Dit kun je het beste doen via een vergelijkingssite. Zo’n site toont je binnen een paar tellen welke zorgverzekering het beste bij je past. Baseer je keuze overigens nooit op de premie, maar op de voorwaarden. Je voorkomt zo dat je spijt krijgt van de zorgverzekering die je afsluit.

Lees ook hier alles over een gezond lichaam krijgen en behouden.

Over de auteur

Mathias Molenberg
Ik ben Mathias Molenberg, en ik schrijf met veel plezier voor Paradijsvogels Magazine. Mijn passie is het ontdekken van de schoonheid van de wereld, zowel in verre reizen als in alledaagse momenten. Ik deel graag mijn ervaringen en inzichten over geluk, mindfulness en hoe we het leven optimaal kunnen benutten. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief om mijn laatste artikelen te lezen en laten we samen de wereld verkennen en genieten van de kleine dingen in het leven.

Recente berichten

Werkvakantie - wat is er mogelijk?

Alles wat je wilt weten over slow fashion

Tips voor effectief timemanagement voor iedere dagdromer

Hoe de zon ons leven beïnvloedt

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings
chevron-down